Презентація "Своєрідність тваринного світу Австралії"

Про матеріал

Презентація призначена для проведення уроків географії для учнів 8 класу з інтелектуальними порушеннями

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Своєрідність тваринного світу АвстраліїГеографія 8 клас

Номер слайду 2

Тваринний світ Австралії іще своєрідніший, ніж рослинний. Відокремленість Австралії від інших материків зумовлює існування тут тварин, яких немає на інших материках.

Номер слайду 3

Більшість тварин Австралії сумчасті. Дитинчата в цих тварин народжуються крихітними й безпомічними, матері виношують їх у сумці, утвореній зі складок шкіри черева, доки вони не підростуть. У Австралії мешкає більш як 100 видів сумчастих тварин. Найбільша сумчаста тварина — кенгуру. Це травоїдна тварина з довгим хвостом, потужними задніми ногами й дуже короткими передніми. Пересувається кенгуру високими стрибками, довжина яких сягає 9 м. Гігантські кенгуру заввишки З м, а карликові — майже 30 см.

Номер слайду 4

Крім кенгуру, поширені й інші сумчасті тварини: борсуки, кроти, миші, білки, вомбати, опосуми. Австралійський сумчастий борсук. Сумчастий кріт. Кенгурова криса. Австралійська білка. Літаючий поссум. Намбад / Сумчатий мурав’їд

Номер слайду 5

Вомбат В евкаліптових лісах живуть на деревах і ніколи не сходять на землю сумчасті ведмеді — коали. Вони харчуються лише листям евкаліпта й ведуть нічний малорухливий спосіб життя. Вомбати дуже схожі на ведмедів, лише в зменшеному вигляді. Харчуються вони травою, живуть у норах, які риють самі. Поласувати листям звірки виходять лише вночі, а вдень безпробудно сплять у своїх норах. Звірки обережні й полохливі, проте нападати на них не варто: у разі небезпеки тварина може чудово захистити себе кігтями й зубами. Австралійці дуже люблять вомбатів за м’який характер і тримають їх як свійських тварин

Номер слайду 6

Лише в Австралії водяться незвичайні тварини — качкодзьоб і єхидна. Вони відкладають яйця, як птахи, а вигодовують дитинчат молоком, як ссавці. Єхидна схожа на їжака, її тіло вкрите голками, вона має довгий дзьоб, за допомогою якого поїдає мурашок. Качкодзьоб має довгий тулуб і короткі ноги, широкий хвіст і великий дзьоб, як у качки. Живе в норах біля берегів водойм. Качкодзьоб добре плаває і пірнає, добуваючи корм у річковій твані.

Номер слайду 7

У лісах і саванах мешкає єдиний великий хижак материка динго — здичавілий собака. Ця тварина схожа на вівчарку середніх розмірів. Удень динго ховаються, а вночі невеликими зграями виходять на полювання, нападаючи на сумчастих і свійських тварин.

Номер слайду 8

У пустелях Австралії поширені різноманітні ящірки, серед яких є варани — хижі ящірки завдовжки майже 2,5 м. Тут можна побачити незвичайну ящірку — молох, що вкрита великими гострими шипами. Трапляються плащоносні ящірки, які швидко бігають на двох задніх ногах. Під час небезпеки навколо голови ящірки роздувається шкіра, що нагадує накидку. Багато змій, серед них найбільша в світі — пітон аметистовий. Варан Молох Плащоносна ящірка

Номер слайду 9

У водоймах Північної Австралії мешкають крокодили. У прибережних водах материка водяться величезні черепахи.

Номер слайду 10

Багатий і різноманітний світ птахів. Яскраво забарвлені папуги й райські птахи вражають своєю красою. У лісах живуть лірохвости. Цю назву вони дістали завдяки оперенню свого хвоста, який нагадує музичний інструмент ліру. Тут водяться чорні лебеді, білі орли й ворони, птахи ківі.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

У саванах мешкає найбільший птах Австралії — безкрилий страус ему, який сягає 2 м заввишки. Він не літає, але швидко бігає й дуже добре плаває. Австралійський страус ему разом із кенгуру є офіційними символами материка, їх зображено на Державному гербі Австралії.

Номер слайду 13

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕТваринний світ Австралії своєрідний. На материку мешкають тварини, яких немає на інших материках. Більшість із них сумчасті. Найбільша сумчаста тварина — кенгуру. В Австралії водяться качкодзьоб і єхидна, в евкаліптових лісах живуть коали. Багатий і різноманітний світ птахів. Запитання1. Чим тварини Австралії відрізняються від тварин інших материків?2. Що ви дізналися про сумчастих тварин?3. Яка найбільша сумчаста тварина Австралії?4. Яка тварина живе на деревах у евкаліптових лісах? Чим вона харчується?5. Які незвичайні тварини водяться лише в Австралії?6. Які птахи поширені на материку?Завдання1. Користуючись текстом підручника, випишіть у зошит представників сумчастих тварин.

Номер слайду 14

Дякую за увагу !

pptx
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Інкл
Додано
27 серпня
Переглядів
20
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку