Презентація "Священна Римська імперія (Німеччина)"

Про матеріал
Презентація "Священна Римська імперія (Німеччина)". Утворення Німецького королівства. Проголошення імперії. Боротьба за інвеституру. Правління династії Штауфенів. "Золота булла". Ганза.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СВЯЩЕННА РИМСЬКА ІМПЕРІЯ(Німеччина)Виконав читель історії Мирун В. В,

Номер слайду 2

Очікувані результати. Після уроку учень/учениця маєЗнати: дати утворення Священної Римської імперії;Розуміти: причини політичного роздроблення держав Західної Європи; феодально-теократичний характер Священної Римської імперії; поняття «феодальна роздробленість», «теократія», «станово-представницька монархія», «парламент»(рейхстаг);Вміти: розташовувати в хронологічній послідовності відомості про формування середньовічних держав (від роздробленості до станово-представницьких монархій); показати на карті території Священної Римської імперії; охарактеризувати напрямки внутрішньої й зовнішньої політики німецьких імператорів.

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань. Наведені в переліку слова розподілити між відповідними колонками.1) Валуа, 2) парламент, 3) Жакерія, 4) саки, 5) Жанна д*Арк, 6) Річард Левове Серце, 7) Уот Тайлер, 8) Париж, 9) Лондон, 10) Філіпп ІV Красивий, 11) «Книга страшного суду», 12) Генеральні штати, 13) Плантагенети, 14) Капетинги{F5 AB1 C69-6 EDB-4 FF4-983 F-18 BD219 EF322}Англія. Франція

Номер слайду 4

Німецьке королівство виникло в 911 р. Першим королем став герцог Конрад (911-918 рр.)Після смерті Конрада новим королем було обрано його онука, саксонського герцога Генріха Птахолова (919-936 рр.)Наступним королем став Оттон І (936-973 рр.). Оттон завдав нищівної поразки племенам мадярів (угорців) в 955 р. на р. Лех біля Аусбурга.

Номер слайду 5

Оттон І Великий961 р. німецький король Оттон І на прохання 22-річного Папи Римського Іоанна ХІІ здійснив похід в Італію, допоміг йому перемогти бунтівних місцевих феодалів й повернути втрачений престол.962 р. Папа Римський Іоанн ХІІ в соборі св. Петра в Римі коронував Оттона І як римського імператора. Таким чином в Європі вдруге було відновлено Римську імперію.

Номер слайду 6

Боротьба за інвеституруІнвеститура – право імператора чи короля призначати духовних осіб на церковні посади. Папа Григорій VII скасував право інвеститури для світських осіб. Тільки Папа міг призначати на посади нових єпископів та священників. Проти такої реформи виступив імператор Генріх IV.Імператор позбавив влади Папу → Папа відлучив імператора від церкви і звільнив підданих від присяги імператору → повстання феодалів проти імператора → Генріх IV намагається примиритися з Григорієм VIІ. Король вручає єпископу посох

Номер слайду 7

«Ходіння в Каноссу»1077 р. імператор прибув до резиденції Папи Римського в замку Каносса на півночі Італії. Протягом трьох діб Генріх IV був змушений стояти босоніж, в одязі грішника, що кається, перед воротами замку, доки Григорій VII не пробачив свого супротивника. Наслідками боротьби за інвеституру стало: 1) послаблення влади імператора; 2) збільшення кількості герцогств та інших світських і церковних землеволодінь; 3) німецька знать закріпила право обирати імператора.

Номер слайду 8

Правління династії ШтауфенівІмператор Фрідріх І Барбаросса (1165-1190 рр.)Здійснив шість походів проти італійських міст, що об'єдналися в Ломбардську Лігу (15 міст). Імператор зазнав поразки, але італійські міста визнали свою залежність від імператора. Приєднав до імперії Південну Італію та Сицилію. Додав у назву держави слово «Священна». Брав участь у Третьому хрестовому поході.

Номер слайду 9

Правління династії ШтауфенівІмператор Генріх VI (1191-1197 рр.)Був володарем чотирьох корон: німецької, сицилійської, італійської та імператорської. Поставив у васальну залежність від імперії королівство Арагон та Англійського короля Річарда І Левове Серце. Прагнув захопити Константинополь та створити «Світову імперію».

Номер слайду 10

Правління династії ШтауфенівІмператор Фрідріх ІІ (1212-1250 рр.)Продовжив боротьбу за підкорення Північної та Центральної Італії. Вважається одним із найосвіченіших людей ХІІІ ст. Сприяв розвитку науки і мистецтва. Заснував університет у Неаполі. Після безрезультатної 30-річної боротьби за підкорення італійських міст, відлучення Папою від церкви й оголошення Антихристом зазнав повного краху.

Номер слайду 11

«Наступ на Схід»Завойовницькі походи в Полабії, Прибалтиці, Помор'ї з метою поширення християнства серед місцевого язичницького населення слов'ян та прибалтійських племен. Створено два рицарських ордени: Орден мечоносців для підкорення Східної Прибалтики. Тевтонський орден для підкорення Пруссії.

Номер слайду 12

Визначте за допомогою карти, які племена та народи зазнали військової агресії з боку німецьких рицарських орденів

Номер слайду 13

1237 р. литовські племена завдали поразки Ордену мечоносців.1238 р. руські війська Данила Галицького завдали поразки Добжинському ордену (підрозділ Тевтонського).1242 р. – «Льодове побоїще» битва на Чудському озері де новгородські війська на чолі з князем Олександром Невським розбили німецьких рицарів.1410 р. – Грюнвальдська битва, що завершилася повним розгромом армії німецьких рицарів польсько-литовською армією → припинення німецького наступу на Схід.

Номер слайду 14

Німеччина в XIV-XV ст. На імператорську корону претендували представники династій Габсбургів і Люксембургів.Імператором став чеський король з династії Люксембургів Карл ІV (1347-1378 рр.).

Номер слайду 15

«Золота булла» імператора Карла ІVІмператор 1356 р. видав «Золоту буллу», що передбачала наступне:Імператора обирали курфюрсти (сім князів-виборців) – чотири світські та три церковні. Князі, герцоги та інші феодали могли мати власні армії, карбувати власну монету. Феодалам дозволяли вести один проти одного «законно оголошені війни», але заборонялося воювати проти імператора.

Номер слайду 16

Імперські стани Німеччини

Номер слайду 17

Династія Габсбургів. З 1437 року імператорська корона перейшла до династії Габсбургів. За правління Фрідріха ІІІ Мирного імперія відмовилася від претензій на італійські землі. Таким чином з 1437 р. по 1806 р. імператорами Священної Римської імперії ставали виключно представники династії Габсбургів.

Номер слайду 18

Рейхстаг – орган центральної влади імперії, до його складу входили князі, рицарі, духовенство, представники імперських міст – де приймалися загальноімперські рішення. Ландтаг – збори представників від станів у князівствах.

Номер слайду 19

Ганза. Ганзейський союз (Ганза) — об’єднання купецьких міст, що вели посередницьку торгівлю. Союз було започатковано в 1241 р., коли міста Гамбург і Любек уклали між собою договір. Остаточно союз сформувався в 1356 р. До нього входило майже 80 міст Північної Німеччини, Балтії та нижньорейнських земель. Метою союзу було утримання монопольного (виключного) права на торгівлю з Англією, Нідерландами, скандинавськими державами й руськими князівствами. Ганзейські факторії розміщувалися від Лондона до Новгорода.

Номер слайду 20

Порівняйте карту Німеччини в 11-13 та 14-15 століттях. Які можна зробити висновки?

Номер слайду 21

Узагальнення. Особливість королівської влади у Німеччині полягала в тому, щоЇї успадковували лише по чоловічій лініїЇї успадковували і по чоловічій, і по жіночій лініїКороля вибирали загальні збори від землевласників. Короля обирали представники вищої знатіПричиною утворення союзів німецьких міст зазвичай називають. Прагнення об'єднання всіх німецьких земель. Необхідність захисту власних економічних інтересів. Бажання впливати на рішення імператора. Необхідність формування власного війська

Номер слайду 22

Узагальнення«Золота булла» Карла IV Люксембурга. Поклала початок процесу об'єднання Священної Римської імперіїОстаточно закріпила феодальну роздробленість Священної Римської імперіїЗавершила об'єднання Священної Римської імперіїЗакріпила передачу імператорської корони від батька до сина. Німецькі князі виправдовували політику «наступу на схід» необхідністю. Об'єднання Священної Римської імперіїЗбільшення власних землеволодінь. Поширення християнства серед язичників. Придушення непокірних феодалів

Номер слайду 23

Узагальнення. Ломбардська ліга була створена з метою Боротьби із Папою Римським. Захисту торгівельних інтересів. Боротьби із німецькими завоюванням. Здійснення хрестового походу. Установіть хронологічну послідовність подій. Ухвалення «Золотої булли»«Ходіння в Каноссу»Коронація Оттона І імператором. Грюнвальдська битва

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 12
Оцінки та відгуки
  1. Борова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Єрмолаєва Віра Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Хвайра Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Sydoruk Olga
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Дуда Ольга Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Трифонова Світлана В'ячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Сапун Олена Костянтинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Лещенко Юлия
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Лобач Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Тригуба Алла Вікторівна
    Дякую, дуже гарна робота!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Береза Любов Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Затинацька Віра
    Дякую за якісну роботу.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 9 відгуків
pptx
Додано
15 лютого 2022
Переглядів
25187
Оцінка розробки
5.0 (12 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку