Презентація "Святині Тернопілля"

Про матеріал

Віртуальна подорож "Святині Тернопілля" допоможе класному керівникові познайомити учнів з визначними архітектурними пам'ятками Тернопільщини

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Віртуальна подорож. СВЯТИНІ ТЕРНОПІЛЛЯ

Номер слайду 2

Свято-Успенська Почаївська лавра – святиня християнського світу, один із найбільших в Україні осередків релігійного життя знаменита чудотворною іконою Почаївської Божої Матері, цілющим джерелом, на місці явлення Богоматері. Ми маємо лише 2 години, щоб ознайомитись з лаврою. Заснував стародавній монастир преподобний Мефодій в XIII ст. Чудотворний образ Почаївської Божої Матері був привезений з Констанстинополя. Після багатьох чудес, що відбулися перед іконою, Анна Гойська пожертвувала ікону монастирю разом із землями. Вхід до монастиря відкривається Святими воротами , збудованими у стилі ампір у 1839 р. Але найголовнішою спорудою лаврського ансамблю єУспенський собор, зведений у 1771-1791 рр. за проектом Готфріда Гофмана на кошти графа Миколи Потоцького на місці старої церкви монастиря. Усередині собору знаходиться стопа Божої Матері і джерело, що б'є біля неї . Чудотворна ікона знаходиться над Царськими воротами собора і спускається для віруючих під час ранішньої служби. У підземеллі Успенського собору паломники відвідують печеру, де молився преподобний Іов , який був ігуменом монастиря у XVII ст. Поруч з цією печерою знаходятьсямощі преподобних Іова та Амфілохія Почаївських , що жив у XX ст. і був нашим сучасником. З Успенським собором гармонує дзвіниця , збудована в 1861-1871 рр. за проектом Раструханова. На одному з її ярусів висить найбільший в Україні дзвін вагою 11 тон. Троїцький собор , збудований перед Першою світовою за проектом Олексія Щусева в неоруському стилі, прикрашають мозаїки , виконані за ескізами Миколи Реріха. Оглянемо також Архієрейський палац (1825). При монастирі відкрито Почаївську духовну семінарію. Під час екскурсії ми можемо набрати або купити цілющої води з джерела Пресвятої Богородиці.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Кременець часто називають українською Швейцарією. Це невелике місто на півночі Терноільської області. Перша писемна згадка про місто датується 1227 р. Кременець був одним з небагатьох міст, яке не зміг взяти у 1241 р. хан Батий. В XIV ст. за місто змагаються поляки, литовці і угорці. В другій половині XIV ст. на Замковій горі побудовано мурований замок на місці фортеці часів Київської Русі. В 1536-1556 рр. містом володіє Бона Сфорца, польська королева і велика литовська княгиня - саме її ім'ям тепер частіше називають Замкову гору звідки відкриваються чудові краєвиди. На мурах видно залишки вікон і бійниць. Зліва від входу привертають увагу сліди старовинної криниці, вирубаної в скелі в 1530-х роках Після відвідування замку ми пройдемось вуличками міста, оглянемо. Богоявленський монастир , заснований у 1633 р., Миколаївський соборпочатку XVI ст., костел св. Станіслава 1854-1857 р., садибу батьків Юліуша Словацького , полкову Покровську церкву XIX ст. , єзуїтський костел (1731-1753), при якому у 1750 р. було відкрито колегіум, що проіснував до 1773 р. У 1805 р. зусиллями Тадеуша Чацького та Гуго Колонтая в корпусах, які залишились від єзуїтів, відкрилась Волинська гімназія, яку у 1819 р. реорганізовано у Волинський ліцей, який у 1833 р. було переведено в Київ.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Селище Вишнівець розкинулось в мальовничій місцевості у верхів'ї ріки Горінь. Перша письмова згадка зустрічається в історичних джерелах під 1395 р. Тоді власник цих земель Дмитрій Корибут збудував тут перший укріплений замок на правому березі р. Горинь. У 1463 р. Вишнівець переходить до Солтана Несвіцького, який уперше почав іменуватися князем Вишневецьким. У 1494 князь Михайло Вишневецький зводить новий замок вже на стрімкому лівому березі р. Горинь. З того часу і на декілька віків стає Вишнівець родовим гніздом могутнього роду князів Вишневецьких. Церква Вознесіння Господнього (1530 р.) - найдавніша споруда Вишнівця, що збереглась до нашого часу. Можливо, саме в ній хрестили Дмитра-Байду Вишневецького - легендарного засновника козацької дружини на Малій Хортиці, що стала прототипом Запорозької Січі на Дніпровських порогах. Але жаль українські магнати Вишневецькі поступово покатоличились. В 1640 р. Ярослав Вишневецький збудував замок, мури і оборонний монастир кармелітів. Місто на той час було великим торговим і ремісничим центром. Проте після Зборівського миру Вишнівець був пограбований і зруйнований. На початку XVIII ст. останній із князів Вишневецьких Міхал Сервацій перебудовує розорений замок у пишний палац , який після його смерті переходить до графів Мнішек. У вересні 1848 р. тут побував Оноре де Бальзак. Вишнівецький палацовий ансамбль і сьогодні милує око і є цікавою історичною та архітектурною пам'яткою України, з якою ми детально ознайомимось.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Старовинне містечко Бучач має неповторну старовинну міську забудову, що пристосувалось до своєрідного рельєфу – глибокого каньйону ріки Стрипи в оточенні високих горбів. Вперше місто згадується в літописах під 1397 роком. Здавна на горі над містом височіє могутній замок . Хоча він втратив своє оборонне значення ще у 1772 р., і сьогодні його руїни вражають, адже товщина стін місцями сягає 3,5 метри. З початку XVII ст. містом володіли магнати Потоцькі, а після 1772 р., коли місто переходить у володіння Австрії. Під час екскурсії містом ми також оглянемо :- церкву св. Миколая (1610), засновану Марією Потоцькою (з роду Могил). В церкві зберігся високомистецький бароковий іконостас другої половини VIII ст. - монастир та церква св. Хреста отців Василіан (середина XVIII ст.). - костел Успіння Пресвятої Богододиці , збудований на пожертви Миколая Потоцького у 1761-1763 рр біля підніжжя Замкової гори. - міську ратушу , збудовану в 1751 році за проектом Бернарда Меретина. Ратуша була оздоблена скульптурами, які виконав видатний скульптор майстер Пінзель. На жаль, частина їх загинула під час пожежі 1859 р.- церкву св. Покрови 1764 р. Це останній твір архітектора Меретина і скульптора Пінзеля у Бучачі.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Зарваниця – маленьке село, якого навіть немає на звичайній карті України. Але в християнському світі воно має такий саме статус, як і французький Люрд чи португальська Фатима – тут знаходиться всесвітній Марійський відпустовий центр. Його виникнення пов’язане з чудотворною іконою Зарваницької Божої Матері. Мати Божа явилась уві сні одному з київських ченців, коли він тікаючи від монголо-татрської навали, опинився на галицькому Поділлі. Пробудившись, він побачив райську місцину зі сна і джерело чистої води, а над ним ікону Пресвятої Діви Марії з Ісусом на руках. Чернець назвав це місце зарваницею. Згодом він збудував біля кринички каплицю і поставив в ній ікону Богоматері. Сюди, почувши про чудо, приходили люди. З роками виросла церква і монастир. Однак перша згадка про село датується 1458 р., у середні віки тут існував замок. У 1662-1688 рр. Зарваницю кілька разів спустошували турки і татари, однак Зарваницьку ікону вдалось врятувати. У 1754 р. власник села граф А. Мйончинський побудував кам'яну церкву Пресвятої Трійці , яка збереглась до наших днів Короновано ікону у 1867 р. Монастир було спалено у 1916 під час Першої світової війни, але його відбудували. Знов закрли монастир у 1946 р. Джерело ж було огороджено колючим дротом. З кінця 80-х років XX ст. почалось відродження святині. Зарваницький комплекс створений за сучасним проектом до 2000-ліття Різдва Христового на місці старого монастиря, знищеного радянською владою після Другої світової війни. Поєднання сучасних й традиційних елементів надає комплексу незвичайного вигляду. Перед собором - величезна площа. Але навіть вона не в змозі вмістити тисячі віруючих греко-католиків, що приїздять до Зарваниці у святкові дні. Тут ми також зможемо набрати води з цілющого джерела.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Районне місто Теребовля колись було центром удільного князівства, до якого входили землі південно-східної Галичини, Буковини та Поділля. Вперше Теребовля згадується в Іпатіївському літописі під 1097 роком. Після Любецького князівського з’їзду 1097 р. за підступною змовою київського князя Святополка Ізяславича з іншими князями теребовлянський князь Василько (1084-1124) був захоплений і осліплений. Брат Василька Володар зібрав військо, звільнив брата і домігся справедливого покарання винуватих. В 1241 р. Теребовля повністю зруйнована татаро-монголами. В 1349 р. місто входить до складу Польського королівства. Теребовля отримала Магдебурзьке право одною з перших на Галичині: у 1389р. В другій половині XIV ст. будується мурований теребовлянський замок . Він став однією з наймогутніших на Галичині фортець зі стінами товщиною до 5 метрів. В 1631 р. його перебудовують. В 1678р. під час навали турків замок в Теребовлі був зруйнований і більше вже не відновлювався. До нашого часу збереглись величні руїни. Цікавою пам’яткою архітектури є Миколаївська церква XVI ст. зі спеціальним бойовим ярусом бійниць. Заслуговує на увагу і монастир кармелітів 1635-1639 рр.

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Микулинці (первісна назва Микулин) мають вже близько тисячі років. Належав Микулин теребовлянським князям і служив північним форпостом Теребовлянського князівства. З середини XII ст. Микулин входить до складу Галицького князівства. Після спустошення татаро-монголами в 1240 р. місто занепадає і знову згадується в літописах лише в 1387 р., коли потрапляє під владу Польщі. Власниця міста Анна Йорданова у 1550 р. будує новий мурований замок-фортецю . В 1595 р. Микулинці отримують статус міста і право на проведення торгів та ярмарок. В 1761-1779 рр. власниця містечка графиня Людвіга Потоцька замість старого будує новий костел на честь св. Трійці , при якому до кінця XVIII ст. діяв монастир ордену місіонерів св. Вікентія. Навпроти костелу в кінці XVIII ст. Потоцькі будують палац з парком . Палац в середині XIX ст. докорінно перебудував граф Казимир Конопко , який першим почав на науковій основі вивчати місцеві природні сірчані джерела, легенди про цілющі властивості яких здавна розповідали місцеві жителі. В 1826 р. граф будує грязьову лікарню з пансіонатом. Але після відкриття джерел мінеральних вод в Трускавці, Моршині та ін. грязьолікарня втрачає свою популярність і поступово занепадає. Остаточно лікування припиняється у 1914 р, але у 1967 р. лікувальну справу відновлюють. А гарною збереженістю в наш час замок завдячує родині охоронців графів Рейт - останніх власників замку. В післявоєнні часи жінка-охоронниця пані Стефанія знайшла в собі мужність написати листа до Сталіна з проханням не розбирати замок на каміння. Це допомогло зберегти замок. 

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

pptx
Додано
22 липня 2018
Переглядів
877
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку