Презентація "Свято масляна".

Про матеріал
Матеріал презентація "Свято масляна " можна використовувати на уроках технології, виховних заходах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія свята Масляна

Номер слайду 2

Любить наш народ святкування, веселощі і розваги. То чому б не відзначити кінець зими? Адже є чудова нагода — свято Масляної! До того ж триває воно не один день, а цілих сім.

Номер слайду 3

Походження свята. Насправді Масляна є язичницьким святом, яке було згодом змінено Православною церквою. До цього люди відзначали Проводи зими та настання весни, коли наші предки вшановували сонце, як Бога. Тоді і з'явилась традиція пекти круглі коржі, що за формою нагадують сонце. Вважалося, що з’ївши таку страву, людина отримає частинку сонячного світла і тепла. Вже згодом коржі замінили млинцями.

Номер слайду 4

У світі існує маса цікавих свят, але найбільш веселим вважається Масляна. Свято закінчення зими і початку весни відоме майже всім європейським народам, тільки з різними назвами: у чехів це свято називається Менсопуст, у словаків – Фашіанг, у поляків – Запусти.

Номер слайду 5

Назва Масляна пов'язана з тим, що в тиждень перед Великим постом з раціону харчування виключалися м'ясні продукти, а ось молочні ще вживати було можна, як і традиційні складові для приготування млинців: молоко, яйця, масло, сметана.

Номер слайду 6

В Україні це народне свято має багато назв: Масниця та Колодій, Сиропусний тиждень, Сиропуст та Пущення, Масляниця та Бабське свято, Сирна неділя та Загальниця. Масляна в Україні

Номер слайду 7

Перед майбутнім постом в масляний тиждень панував достаток найрізноманітніших смаколиків, головними з яких традиційно були млинці. Пекли їх на масляному тижні щодня, а особливо багато їх готували, починаючи з четверга. Частування

Номер слайду 8

За однією з версій, на Масляну в Україні готували вареники, оскільки це здавна є українською обрядовою стравою. Звичайно, вареники історично більш популярна ритуальна страва для українців. Пов'язували ж це із тим, що вареник за формою нагадує Місяць, а початок Великого посту зазвичай майже орієнтовно починається поруч із днем Весняного рівнодення. В останній тиждень перед постом вареники готували різноманітними способами. Один із найпопулярніших — вареники з сиром, запечені зі сметаною та маслом.

Номер слайду 9

Один з давньоруських звичаїв полягав у тому, що перший спечений млинець був за упокій усіх померлих родичів. Його традиційно віддавали убогим або залишали на підвіконні. Найвідомішим обрядом Масниці є Колодка або Колодій: компанія одружених жінок збиралася у когось вдома, готували застілля і приносили поліно чи колодку. Дерево прикрашали стрічками і йшли з ним по домівках неодружених хлопців та дівчат: у такий спосіб вони «карали» тих, хто вчасно не одружився. Символом також було спалювання опудала Зими. Традиції

Номер слайду 10

А тепер і про етапи святкування поговорити можна! Починаємо з понеділка. Зауважу, що кожен день має свою назву. Так, перший день тижня іменують «Зустрічі». Люди, переважно жінки, збиралися у великі гурти на снігових гірках і забавлялися, сковзаючись із них. Такі зустрічі проходили дуже тепло і радісно.

Номер слайду 11

Вівторок масляної неділі в народі прозвали «Заграш». Цікава назва, чи не так? В цей день починалися різноманітні ігрища і пригощання всіх млинцями. Середа звалася «Ласункою». Чим смакували цього дня, напевно, зрозуміло всім. Без солоденького не можна було обійтися.

Номер слайду 12

Четвер в народі здобув назву «Розгуляй-четверток». І недаремно. На цей день припадали катання на конях і санках.

Номер слайду 13

В п'ятницю проходили «Тещині вечори». Кожен зять повинен був сходити в гості до своєї тещі. В суботу, на «Невістчині посиденьки» бажано було провідати своїх родичів.

Номер слайду 14

«Днем прощення» називали неділю. Люди весело і водночас із сумом прощалися з Масляною, просили вибачення у всіх рідних та знайомих за минулі образи. А потім слідував Великий Піст — і про гучні гуляння, веселощі і розваги доводилося забувати.

Номер слайду 15

У наш час дуже добре збереглись ці стародавні світлі традиції на Західній Україні. Саме тому багато хто намагається провести масляний тиждень в Карпатах, де можна відчути національний колорит свята, покуштувати найсмачніше і ситне частування і самостійно взяти участь у гуляннях

Номер слайду 16

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шигалевський Владислав Юрійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 квітня 2023
Переглядів
1547
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку