Презентація та конспект для виховної години на тему: "Дружба завжди починається з усмішки"

Про матеріал
Презентація та конспект для години спілкування у формі тренінгу на тему "Дружба завжди починається з усмішки" для учнів 7 класу
Перегляд файлу

Дружба завжди починається з усмішки

Тренінг

Мета: формувати позитивне ставлення до оточення; створювати дружню атмосферу взаємодопомоги, довіри, доброзичливого ставлення і відкритого спілкування дітей одне з одним у класі; створювати сприятливий психологічний клімат, підвищувати соціометричні статуси учасників, усвідомлення цінності кожного члена колективу(класу).

Обладнання: мультимедійне обладнання; музичний супровід; роздатковий матеріал: індивідуальний(стикери у формі долоньок та хмаринки) та груповий (листи «Модель друга», ситуаційні картки); плакати на дошці; маркери, стикери.

 

Хід години спілкування

Учитель. Добрий день, діти, шановні гості! У нас сьогодні незвичайна година спілкування, яка відбудеться у формі тренінгу. Ви вже знаєте, що таке тренінг та як він проводиться.

 А зараз прослухайте, будь ласка, дуже уважно одну цікаву притчу. (Слайд 1 )

По довгій виснажливій дорозі йшли людина та собака. Йшли вони собі, йшли. Людина втомилася, собака теж утомився.

Раптом перед ними – оазис! Прекрасні ворота, за парканом – музика, квіти, дзюркіт струмка, словом, відпочинок.

– Що це таке? – запитав мандрівник у вартового.

– Це рай. Ти вже вмер, і тепер можеш ввійти і відпочити по-справжньому.

– А є там вода?

– Скільки завгодно: чисті фонтани, прохолодні басейни…

– А поїсти дадуть?

– Усе, що захочеш.

– Але зі мною мій пес.

– Шкода, але з собаками не можна. Його доведеться залишити тут.

 

Мандрівник засмутився, бо дуже знемагав од спраги, та оскільки був не сам, вирішив йти далі.

Через якийсь час дорога привела його до воріт. Там теж сидів вартовий.

 

– Я хочу пити, – попросив мандрівник.

– Заходь, у дворі є вода. Біля колодязя побачиш.

– А поїсти?

– Можу почастувати тебе вечерею.

– А собаці?

– Знайдеться кісточка.

– А що це за місце?

– Це рай.

– Як так? Сторож біля палацу неподалік сказав мені, що рай – там.

– Бреше він. Там пекло.

– Як же ви це терпите?

– Це нам дуже корисно.

До раю доходять тільки ті, хто не кидає своїх друзів.

 

Учитель. Отже ,як ви вже зрозуміли, сьогодні ми з вами будемо говорити про дружбу. Тема виховної години: «Дружба завжди починається з усмішки». (Слайд 2)

 Наше заняття присвячене важливій темі, ми будемо вести розмову про дружбу, про стосунки, які повинні бути між товаришами та однокласниками. (Епіграф, слайд 3)

 Кожному з вас я роздаю стикери у вигляді долоньок, на дошці ви бачите плакат «Очікувані результати»(Слайд 4). Будь ласка, напишіть на долоньках, що ви чекаєте від тренінгу, про що вам хотілось би дізнатися, які знання про стосунки та дружбу отримати. Підійдіть до дошки, озвучте їх та приклейте.

 (Діти пишуть свої очікування та приклеюють їх).

Учитель. Переступаючи поріг нашої школи, ви щодня зустрічаєтесь у класній кімнаті. У вас спільні завдання, інтереси, радощі й тривоги. Усі називають вас класом. У вашому класі багато учнів. І всі такі різні. Кожен з вас розумний, здібний, працьовитий і талановитий. Щоб клас був дружний, потрібно допомагати одне одному, говорити гарні й добрі слова, допомагати товаришеві у складній ситуації. А чи траплялись у вас коли-небудь якісь негаразди у класі (чи, може, ви «підставляли» одне одного, чи казали одне на одного недобре, чи були якісь сварки між вами в класі)?

 (Діти розповідають свої ситуації).

Учитель. Я розумію, що в кожного з вас були якісь неприємні моменти у відносинах одне з одним. На нашій дошці висять зображення веселих смайликів, кожен із вас отримає зараз по хмаринці. Діти, приклейте ці хмаринки на смайл, якщо у вас коли-небудь були якісь неприємні моменти у класі та у відносинах одне з одним.

 (Діти заклеюють смайл хмаринками).

 Учитель. Мати друга – це справжній подарунок долі, оскільки не у всіх людей є друзі, дехто просто плутає поняття «знайомий», «приятель», «друг». А як ви думаєте, що ж таке дружба?

 Мозковий штурм «Дружба – це…» (Слайд 5)

 (Діти протягом 2-3 хвилини самостійно дають визначення поняття «Дружба», після чого кожен висловлює свою думку).

Про дружбу як особливі людські взаємини в різні часи(виступи дітей).

-         1-й учень. Дружба — це святе слово, святе почуття, яке можливе тільки на основі взаємоповаги. Справжньою основою для дружби є рівність. В усі часи вважалось великою цінністю мати друга. У скіфів дружба перевірялась кров'ю і оформлялась спеціальним договором і великою клятвою. Надрізавши пальці, побратими зливали свою кров у чашу і, змочивши у ній кінці мечів, куштували цю кров. Після цього ніщо не могло їх розлучити. 

 

-         2-й учень. У епоху середньовіччя дружба вважалась втіленням благородства й вірності. А для людей епохи романтизму дружба — це живе почуття, безпосереднє життєве переживання. 

 

-         3-й учень. Сучасні словники й підручники визначають дружбу як близькі стосунки, що засновані на взаємній допомозі, прив'язаності, спільності інтересів, смаків, поглядів, життєвих цілей, активній зацікавленості один в одному. 

 

-         4-й учень. Другом ми називаємо того, кому довіряємо. Де немає повної відвертості, не може бути й дружби. У всіх людей, які нас оточують, є певні недоліки. Хто хоче мати друга без недоліків, той залишається без друзів. Ось чому не може бути міцної дружби без того, щоб люди пробачали один одному. Іноді в стосунках виникають непорозуміння, які можна подолати тільки разом. 

-         5-й учень. Найміцніша дружба зав'язується в тяжку годину випробувань. Вірність друга потрібна не тільки в радості. В біді вона просто необхідна. Окрасою кожної домівки називають друзів, які її відвідують. Справжній друг, який віддає частку свого серця, силу почуття, вартий того, щоб його цінували і берегли. 

 

Вирішення ситуацій. (Слайд 6)

 

Між справжніми друзями можуть виникнути непорозуміння, головне -  вміти  достойно вийти із неприємних ситуацій. 

Давайте деякі з них розглянемо.

 

Ситуація 1

Дмитро і Сашко 

Двоє семикласників, Дмитро і Сашко, схилилися над аркушиками паперу. Сьогодні в класі найвідповідальніша контрольна з математики. Учитель сказав, що письмову роботу посилатимуть у район,  Дмитро — найсильніший математик у класі, він уже розв'язав задачу, вже переписує з чернетки на чистовик. 

Сашка посадили поруч з Дмитром, щоб підтягався. Бо Сашко — невстигаючий, некмітливий. Він не тільки тугодум, а й дуже самолюбивий хлопець. Ніколи не списує, не підглядає. Ось і зараз Дмитро відкрив перед Сашком чернетку. Дивись, ось же розв'язання задачі: досить одним оком глянути, якщо захочеш, і все стане зрозумілим, Та Сашко насупився, вп'явся очима в свій аркушик і навіть глянути не хоче на роботу Дмитра. 

Дмитрові шкода Сашка. Недобре передчуття боляче стиснуло його серце. Знову буде, як і завжди після контрольної: у Дмитра — одинадцять, а в Сашка — трійка. 

                                                                В. Сухомлинський 

Запитання: 

1.Чи хороший товариш Дмитро? 

2. Як можна допомогти Сашкові? 

3.  Як би ви повелися в такій ситуації? 

 

Ситуація  2 

А може, так і треба? 

Коли вчителька хімії принесла контрольні, Олена з Тамарою ще були подругами. І коли почала проставляти оцінки в журнал і кожний називав свою оцінку, все йшло добре. Але ось назвали прізвище Олени. «Вісім», — відповіла вона. Тамара так і підскочила: у зошиті подруги була «п’ятірка». 

— Вона обманює! — закричала Тамара. — У Олени не «вісім», а «п’ять». 

Олена образилась на Тамару. «Я розумію, що вчинила погано. Але хіба повинні подруги робити так, як Тамара? Хіба не могла вона спочатку поговорити зі мною? Я й сама все зрозуміла б і перед вчителькою вибачилась би за обман. Чи, може, по-чесному так і треба?» 

                                                                         В. Сухомлинський 

Запитання: 

1. Чи правильно вчинила Тамара? 

2.  Що їй треба було зробити? 

 

Ситуація 3

Що вирішити? 

Уяви, що ти з друзями знайшов загублений вчителем листок. На ньому — розв'язання задач, які включені в завтрашню контрольну. Друзі нагадали тобі: якщо не скажеш вчителеві, то нам усім забезпечені добрі оцінки. Як ти зробиш? 

Послухаєш друзів? Або повідомиш учителя про знахідку? 

                                                                           В. Сухомлинський 

Ситуація  4 

Як усі 

Перед фізкультурою двоє наших хлопців сказали: «Давайте-но підемо з уроків. Якщо всі підуть, то нікому нічого не буде».  Я відповів: «Що ж, якщо весь клас… Я — як усі». Ми пішли, а потім виявилось, що дехто залишився. І серед них якраз ті двоє. Тим, що пішли, поставили поведінку «незадовільну». Та не в цьому справа. Мене хвилює, що в нашому класі немає одностайності. Всі домовлялись піти. Як же можна було залишитись? Ви скажете, що тікати з уроків негарно. Напевно, варто було зупинити хлопців. Але тоді мене б вважали боягузом... 

Запитання: 

1. Що означає принцип «Я — як усі»? 

2. Яке значення має самостійність у поведінці?

Учитель. Ми з вами розібрали різні ситуації, проаналізували вчинки дітей. Дякую за роботу.

Завдання «Склади модель друга».

Учитель. Пропоную виконати таке завдання. У вас на парті лежать аркуші, на яких зображені силуети людей. Вам потрібно всім разом обговорити у групі, якими якостями повинен володіти справжній друг, та записати ці якості біля вашого силуету. Таким чином ми з вами разом складемо модель справжнього друга.

  (Діти обговорюють у групах якості друга, записують їх на аркушах, захищають свої проекти.)

Учитель. Діти, всі ви хочете, щоб ваші друзі володіли такими чудовими якостями, як доброта, чесність, товариськість, готовність завжди прийти на допомогу тощо. Але насамперед потрібно, щоб цими якостями володіли ви. І тоді у вас буде багато хороших і добрих друзів.

Відео «Камінь, ножиці, папір»(Слайд 7 )

Обговорення

Вислів Сковороди про друзів (Слайд 8 )

Відео про булінг (Слайд 9)

(Слайди 10-13)

Учитель. У житті може статися всяке. Ви можете посваритися зі своїми близькими, друзями, товаришами, однокласниками. Тому я пропоную вам одне з правил примирення: Дружба завжди починається з усмішки!

 Діти, наші смайлики, які на усміхалися, досі у хмаринках. Я думаю, що кожен із вас зрозумів, що таке дружба, як треба дружити та вирішувати неприємні ситуації. З чого треба починати дружбу та як впоратися з конфліктною ситуацією. Тому я пропоную вам кожному підійти до наших смаглів та зняти свою хмаринку, якщо ви змінили своє ставлення до вирішення неприємних ситуацій між вами.

 Наші смайлики нам тепер усміхаються та чекають від вас, щоб ви теж завжди усміхалися одне одному.

 Як ви бачите, дружба це не тільки взаємодопомога та взаєморозуміння, а ще довіра й любов. Я думаю, ви зрозуміли, що друзі це ті, хто разом вирішує справи, відпочиває та розважається, хто не зраджує, не заздрить та не підводить одне одного.

 Чи всі ваші очікування справдилися, чи дізналися ви про все, про що хотіли?

 Дякую всім за увагу та роботу.

Добре відео. (Слайд 14)

Знайди час для тих, кого любиш.

 

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Дружба завжди починається з усмішки ☺

Номер слайду 3

Вилучити з життя дружбу – все одно, що позбавити світ сонячного світла Цицерон

Номер слайду 4

Очікувані результати

Номер слайду 5

Дружба – безкорисливі особисті відносини між людьми, засновані на любові, довірі, щирості, взаємних симпатіях, спільних інтересах і захопленняхr

Номер слайду 6

Ситуації

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Немає нічого небезпечнішого, ніж підступний ворог, але немає нічого отруйнішого від удаваного друга. Жоден диявол ніколи не приносить лиха більше, ніж такі удавані друзі Григорій Сковорода

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Що таке булінг? Булінг– це агресивна поведінка, що зазвичай повторюється. Вона має за мету завдати шкоду, викликати страх або тривогу, або ж створити негативне середовище у школі для іншої особи. Булінг виникає у ситуації, в якій існує реальний чи уявний дисбаланс сил.

Номер слайду 11

Чи конфлікт є те ж саме, що і булінг? Конфлікт виникає, коли між двома чи кількома особами існує незгода, розбіжність думок або різні погляди. При конфлікті кожна особа вільно висловлює свої погляди і дисбалансу сил немає. Кожен відчуває, що може вільно висловити свою точку зору. Конфлікт стає булінгом, лише коли повторюється знову і знову, і існує дисбаланс сил. З часом може з’явитися схема поведінки, за якої особа, що поводиться агресивно, загострює конфлікт. Людина, на яку спрямована агресія, може почуватися нездатною висловити свою думку і все більше безсилою. Саме тоді негативний конфлікт переходить у булінг.

Номер слайду 12

Типи булінгу та його форми Фізичний – завдання ударів, штовхання, пошкодження або крадіжка власності; Психологічний– виключення інших із групи чи розповсюдження пліток або чуток Усна (словесна)– обзивання, глузування або висловлювання, якими ображається стать, раса Письмова– написання записок або знаків, що є болючими чи образливими Електронна (загальновідома як кібербулінг) – розповсюдження чуток та образливих коментарів з використанням електронної пошти, мобільних телефонів (наприклад, надсилання СМС) і сайтів соціальних мереж.

Номер слайду 13

Зберігай спокій. Розкажи дорослому, якому довіряєш: Батькам. Класному керівнику. Вчителю Директору Водію шкільного автобуса Завідувачці їдальні про те, що трапилося. Звернися до шкільного психолога. Напиши про свою проблему та вкинь до скриньки довіри, якщо вона є у школіПоговори про це зі своїми братами чи сестрами, або з друзями, щоб тобі не здавалося, що ти самотній. Поради дітям, які стали жертвам булінгу

Номер слайду 14

Завдання. “Склади модель друга”

Номер слайду 15

zip
Додано
2 лютого
Переглядів
190
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку