Презентація "Табличні величини та їх опис мовою програмування"

Про матеріал

Презентація розроблена до уроку вивчення теми "Табличні величини та їх опис мовою програмування" у середовищі програмування Lazarus. Матеріали підготовлено згідно вимог чинної програми для вивчення інформатики у 9 класі для учнів, що вивчають предмет з 5 класу

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Табличні величини та їх опис мовою програмування. Автор: вчитель інформатики БСШ № 1 Дудченко Т. В.9 клас

Номер слайду 2

«Найкращий спосіб у чомусь розібратися до кінця - це спробувати навчити цьому комп'ютер.»Дональд Кнут

Номер слайду 3

Впорядкований набір змінних деякого типу називають табличною величиною

Номер слайду 4

Приклади табличних величин: Щоб розрізняти таблицю, їй надають ім’я — позначають словом, сло­восполученням або літерою. Клітинки таблиці нумерують.

Номер слайду 5

Потреба запровадження табличних величин випливає з необхідності запам'ятовувати й опрацьовувати великий набір однотипних даних. Різні клітинки таблиці мають різні номери, але значення в різних клі­тинках можуть повторюватися. За номером клітинки визначають місце її розташування в таблиці та значення, яке можна опрацьовувати. Так утворюється  лінійна таблиця.

Номер слайду 6

Якщо складовими лінійної таблиці знову є лінійні таблиці (рядки чи стовпчики), тоді маємо двовимірну таблицю, окремими елементами якої є лінійні таблиці. Якщо в двовимірній таблиці зазначити номер ряд­ка та номер стовпця, де розташована клітинка, тоді два вказані номери (у цілком визначеному порядку) визначають координати клітинки в усій двовимірній таблиці.

Номер слайду 7

Під масивом розуміють структурований тип даних — набір однотип­них змінних, що розташовані в пам’яті безпосередньо одне за одним, доступ до яких здійснюється за його порядковим номером (індексом)Індекс елемента масиву — це ціле число, яке вказує на місце розташу­вання елемента в масиві.

Номер слайду 8

Опис табличних величин{FABFCF23-3 B69-468 F-B69 F-88 F6 DE6 A72 F2}Тип змінноїОпис. Прикладінтервальнийvar <змінна>: <мінімальне значення>..<максимальне значення>;var day: 1..31;перелічуванийvar <змінна>: (<список усіх можливих значень>);course: (first, second, third, fourth; fifth);Var a: array[1..10] of integer;Var b: array [1..10, 1..10] of integer;Ім’я масиву. Масив. Кількість елементів. Тип елементівintegerrealstringchar

Номер слайду 9

Порядок роботи з масивом. У розділі описів вказати назву, розмір і тип елементів масиву. Це забезпечить (на етапі завантаження програми) виділення потрібного об'єму оперативної пам'яті для зберігання значень елементів . Заповнити комірки пам'яті, виділені для елементів масиву, потрібними значеннями. При потребі вивести масив (на екран, у файл) для наочної перевірки роботи коректності заповнення. Опрацювати масив. Вивести отримані результати.

Номер слайду 10

Подамо для наочності ілюстрацію впорядкування 10-елементного масиву. Тут червоним тлом виділено те значення, яке серед елементів з номером від j до n вважають найменшим у поточний момент виконання алгоритму, блакитним — значення поточного елемента масиву, яке порівнюють з тим, що наразі вважають найменшим, жовтим — ті значення, які вже стоять на потрібному місці.

Номер слайду 11

Задача. Задайте одновимірний масив з k елементів

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Домашнє завдання: Вивчити параграф 6.1 Виконати в середовищі Лазарус задачу 1 (стор. 160) та надіслати файли програми вчителю

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.7
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Івасенко Олександра Степанівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Олександрівна Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Галкіна Ірина Володимирівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Інформатика 9 клас (Бондаренко О.О., Ластовецький В.В., Пилипчук О.П., Шестопалов Є.А.)
Додано
18 серпня 2018
Переглядів
18843
Оцінка розробки
4.8 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку