Презентація "Тактична медицина. Домедична допомога".

Про матеріал
Питання: 1. Тактична медицина. 2. Кровотеча. Зупинка кровотечі. 3. Надання домедичної допомоги при раптовій зупинці серця. 4. Переломи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тактична медицина. Домедична допомога.

Номер слайду 2

Людина повинна знати, як допомогти собі самій у хворобі, пам’ятаючи, що здоров'я є найбільшим багатством людини. (Гіппократ)Мої очікування. Актуальність теми. Від одного до десяти балів.

Номер слайду 3

Питання1. Тактична медицина.2. Кровотеча. Зупинка кровотечі.3. Надання домедичної допомоги при раптовій зупинці серця. 4. Переломи. Ми сьогодні навчимося : розрізняти види кровотеч;зупиняти кровотечу з використанням тампонади, прямого тиску та джгутів; проводити реанімацію в разі зупинки серця та дихання.надавати допомогу при переломах

Номер слайду 4

1. Тактична медицина: ОСНОВИГАСЛО – «ПРАВИЛЬНІ ДІЇ В ПРАВИЛЬНИЙ ЧАС!»Ранній початок медичної допомоги є фактором, який значно покращує шанси на виживання та відновлення функцій у пораненого. Тому існує поняття «золотої години» – час після поранення, протягом якого повинно розпочатись надання кваліфікованої медичної допомоги. Основними причинами смерті 80-90% поранених стали масивна втрата крові та шок. Пошкодження, які виникають у сучасних збройних протистояннях, значно обмежують час надання домедичної допомоги на полі бою. Смерть настає від декількох десятків секунд до однієї години.

Номер слайду 5

Три етапи допомоги пораненим у військово-польових умовах:1. Допомога в «червоній зоні». 2. Допомога в «жовтій зоні» (англ. Tactical Field Care – «надання допомоги на полі бою / в зоні укриття»). 3. Допомога під час евакуації в медичні заклади «зеленої зони» (англ. Tactical Evacuation Care) – мобільні польові госпіталі, військові чи цивільні шпиталі, спеціалізовані клініки. Переважно складається в своєчасному супроводі до місця немедичної чи медичної евакуації.

Номер слайду 6

Допомога в «червоній зоні»Переведення пораненого в положення на боці (животі)

Номер слайду 7

Допомога в «червоній зоні»Зупинка кровотечі за допомогою спеціальних джгутів

Номер слайду 8

Допомога в «жовтій зоні»Оцінити стан пораненого застосовуючи правило C-A-B-C (Критична кровотеча – Дихальні шляхи – Дихання – Циркуляція)Якщо не дихає – виконайте серцево-легеневу реанмацію;При наявності зовнішньої кровотечі – застосуйте засоби для її зупинки;При наявності ран, опіків – накладіть пов’язки;При наявності рани грудної клітки – накладіть пов’язку;При наявності проникаючого поранення грудної клітки, коли з рані чутно, як виходить повітря, або виходить кровава піна – необхідно закрити отвір матеріалом, який не пропускає повітря (зовнішня упаковка індивідуального перев‘язувального пакету, клейонка, целофан)При наявності стороннього предмета в рані – зафіксуйте його в рані;При переломах – фіксація переломів.https://www.youtube.com/watch?v=COx. Yo2n3mn. Q

Номер слайду 9

Алгоритм MARCHM (Massive bleeding) - Масивна кровотеча. A (Airway Management) - Управління дихальними шляхами (5-10 с)R (Respiration) - Дихання. C (Circulation) - Циркуляція. H (Head injury / Hypothermia / Hypovolemia) - Травма голови / Гіпотермія / Гіповолемія.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Кровотеча Зовнішня Внутрішня

Номер слайду 12

Алгоритм дій при кровотечі: Знайдіть джерело кровотечіЗніміть одяг або оголіть рану таким чином, щоб ви повністю могли її бачити. Зробіть огляд та визначте «кровотечу, що загрожує життю»Знімаючи одяг, ви зможете визначити поранення, які можуть бути не помічені одразу.

Номер слайду 13

Якщо у вас немає аптечки: Застосуйте прямий тиск на рану Закрийте рану чистою тканиною і застосуйте прямий тиск обома руками 1. Візьміть будь-яку чисту тканину (напр., сорочку) і закрийте рану 2. Якщо рана велика і глибока, спробуйте “заповнити” рану тканиною 3. Застосуйте прямий тиск обома руками безпосередньо на рану, що є джерелом кровотечі 4. Натискайте якомога сильніше 5. Утримуйте тиск до прибуття медиків

Номер слайду 14

Якщо у вас є аптечка: При артеріальній кровотечі з кінцівок, що загрожує життю, і якщо турнікет доступний: Накладіть турнікет Затягніть турнікет навколо кінцівки з кровотечою 5-8 см вище поранення (переконайтеся, що турнікет розташовано НЕ на суглобі – за необхідності – розмістити вище суглоба) 2. Потягніть за липку стрічку турнікета якомога сильніше та зафіксуйте вільний кінець 3. Закрутіть вороток до зупинки кровотечі 4. Зафіксуйте вороток 5. Запишіть час Примітка: Турнікет викликає сильний біль, але його застосування вкрай необхідно для зупинки кровотечі.

Номер слайду 15

При кровотечі з кінцівки, що загрожує життю, і у випадку НЕ доступності турнікета АБО при кровотечі, що загрожує життю, в області шиї, плеч або паху: Тампонуйте (заповніть) рану кровоспинною марлею (т.зв. гемостатиком), звичайною марлею, або чистою тканиною, після чого здійсніть тиск обома руками. 1. Відкрийте одяг навколо рани 2. Видаліть надлишки згустків крові 3. Тампонуйте рану гемостатиком (бажано), звичайною марлею, або чистою тканиною. 4. Одразу здійсніть прямий тиск на рану обома руками 5. Натискайте якомога сильніше 6. Утримуйте тиск до прибуття медиків.

Номер слайду 16

Накладання тиснучої пов'язки — основний і надійний спосіб зупинки малих і середніх кровотеч. На рану накладають стерильну пов'язку, на неї великий кусок вати чи нсрозмотаний стерильний бинт і тісно забинтовують. При продовженні кровотечі (якщо бинт просочується кров'ю) поверх, не знімаючи попереднього, накладають ще один валик і забинтовують із ще більшим зусиллям.

Номер слайду 17

30,58

Номер слайду 18

Надання домедичної допомоги при раптовій зупинці серця. Ланцюжок виживання

Номер слайду 19

У випадку, якщо ви стали свідком раптової зупинки серця в дорослого, послідовність ваших дій відображена на іл.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Перелом — це порушення цілісності кістки.

Номер слайду 22

Перша допомога при закритому переломі:викликати екстрену медичну допомогу;знерухомити місце перелому, наклавши шину;на місце перелому прикласти холод для зменшення болю.при відкритому переломі:викликати екстрену медичну допомогу;зупинити кровотечу (обробіть краї рани і накладіть пов'язку);знерухомити місце перелому, наклавши шину; на місце перелому прикласти холод для зменшення болю.

Номер слайду 23

Допомога при переломах 2,00 4,20

pptx
Пов’язані теми
Захист України, Презентації
Додано
13 лютого 2023
Переглядів
1205
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку