"Торкнемось пам'яттю частинки вічного..."

Про матеріал
Вечір присвячується усім захисникам України, починаючи від козацької доби до наших днів. Музичні твори мають рекомендований характер і можуть бути замінені іншими згідно сценарію.
Перегляд файлу

                                           Сценарій вечора

                        «Торкнемось пам’яттю частинки вічного»,

                     присвяченого усім захисникам УКРАЇНИ.

Ведуча. Торкнемось пам’яттю частинки вічного… Сьогоднішній вечір присвячений світлій пам’яті усіх тих, хто і впродовж віків, і в наші дні віддав життя за нашу волю і боронить сьогодні в пекельному герці нашу Вітчизну. Хвилиною мовчання вшануємо вічну пам’ять героїв нашого народу.                                 

 Хвилина мовчання, метроном…

  • Дмитро Ярош

Пам’ятайте про тих, що безвісті пропали,

Пам’ятайте про тих, хто не встали, як впали,

Пам’ятайте про тих, хто згоріли, мов зорі,-

Такі чисті і чесні, як повітря прозоре.

Пам’ятайте про тих, що за правду повстали.

Пам’ятайте про тих, що лягли на заставах.

Пам’ятайте про тих, що  лягали під танки…

Є в місцях на Вкраїні невідомі останки…

Є в лісах, є у горах, і є під горою_

Менше в світі могил, ніж безіменних героїв…

Пам’ятайте про них і у праці, і в пісні_

Хай відомими стануть всі герої безвісні…

  • Українська народна пісня «Пливе кача».

 Ведучий. Торкнемось пам’яттю історії нашого народу козацької доби.

Було це близько п'яти століть тому. Наш рідний край поневолили підступні завойовники. Дуже важко стало жити українському людові! І почав він утікати в пониззя Дніпра, за його кам'яні пороги, де розкинулися степи.

 Утікачі називали себе козаками, тобто вільними людьми. На островах, що лежали посеред бистрої води, вони заснували Запорізьку Січ. Запорожці були витривалі й дужі, кмітливі й на диво хоробрі. Вони чинили опір найзапеклішому ворогові.

Ведуча. Запорозька славна Січ… Вона — праматір української державності й реальна військово-політична сила України, яка упродовж століть протидіяла спробам турецьких султанів, кримських ханів та польської шляхти поставити український народ на коліна. Козацтво — легендарне минуле українського народу, його святиня, синонім свободи, національної гідності й талановитості.

  • Слова Ігоря Чернюка, музика Андрія Чернюка «Хтось та й вродиться з нас нещасливо».

Ведучий. Було колись - в Україні

Ревіли гармати;

Було колись - запорожці

Вміли пановати.

Пановали, добували

І славу, і волю;

Минулося - осталися

Могили на полі.

  • Аліна Бойко. Варіації на тему української народної пісні «Ой, на горі та й женці жнуть».

Ведуча. Ще одна важлива сторінка нашої історії – боротьба Січових стрільців за волю України. Січові Стрільці – це добровольча армія, український легіон, відомий з часів Першої Світової війни. Служили вони в лавах армії Австро-Угорщини. Січові стрільці існували з 1914 року до 1918-го. Воювали на боці Австро-Угорщини та Німеччини проти Росії, Англії та Франції. Товариство січових стрільців з’явилося  у Львівській області у 1914 році.

Рух січових стрільців сприяв підняттю українського національного духу, але в їх лавах загинуло багато освічених людей, які могли б принести велику користь суспільству.

  • В’язанка стрілецьких пісень.

Ведуча. Маршем січових стрільців була пісня «Ой, у лу́зі черво́на кали́на…», написана на початку 1914 року в підавстрійській Галичині Степаном Чарнецьким за мотивами останнього куплету козацької пісні 17 століття «Розлилися круті бережечки». Після початку Першої світової війни ймовірно доповнена Григорієм Трухом, була дуже популярною серед Січових стрільців, стала народною.

 У 2022 році набула нової хвилі популярності після виконання Андрієм Хливнюком у перші дні російського вторгнення та кавер-версії культового гурту «Пінк Флойд» під назвою «Hey, Hey, Rise Up!».

  • Степан Чарнецький, Григорій Трух «Ой, у лузі червона калина».

Ведучий. Січові Стрільці лишили по собі велику кількість віршів, пісень. Їх історія одна з найкращих сторінок безмежної любові до рідного краю, до рідних порогів, народної моралі й глибокого шанування прадавніх звичаїв.

  • Василь Барвінський. Обробка стрілецької пісні «Гей, там на горі Січ іде».

Ведуча. А потім була перша війна Радянської Росії проти УНР (Української Народної Республіки) 1917-1918 років, була трагічна загибель студентського куреня під Крутами у 1918 році яка стала символом патріотизму і жертовності в боротьбі з більшовиками за незалежну Україну. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії та загоном із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував лише 500—600 вояків.

Ведучий. Український визвольний рух, який на початку ХХ століття вилився у національну революцію 1917–1921 років, не спинився після її поразки, а трансформувався у збройне підпілля. На Західній Україні, яка відійшла до Польщі, розгорнула діяльність Українська військова організація, що мала завадити закріпленню окупаційної влади. Ветерани військових формувань Української революції та молодіжні націоналістичні гуртки  об’єдналися та створили Організацію українських націоналістів – ОУН. До 1938 року її очолював полковник Січових Стрільців Євген Коновалець. В жовтні 1942 року на спеціальній військовій конференції ОУН було ухвалено рішення про початок творення повстанських відділів, які згодом отримали назву Українська повстанська армія – УПА. Згодом було створено Українську повстанську армію – УПА.

Ведуча. У 1932 році, тобто 90 років тому Провід ОУН затвердив гімн організації – Марш українських націоналістів "Зродились ми великої години…" – пісню на слова Олеся Бабія, автором музики ймовірно є Омелян Нижанківський. 24 серпня 2018 року адаптований до сучасних українських умов варіант пісні став маршем українського війська на параді до дня Незалежності України. Також тут вперше було офіційно використано вітання «Слава Україні!» — «Героям Слава!»

  • Слова Олеся Бабія, музика Омеляна Нижанківського. «Зродились ми великої родини».

 Ведучий. Друга світова війна – ще одна трагічна сторінка в історії українського народу. Саме на нашій території відбувалися одні з найзапекліших боїв. Воєнні дії на території України тривали з першого дня війни до 28 жовтня 1944р., тобто 3 роки і 4 місяці. Україна зазнала глибоких людських втрат і збитків, нанесених містам і селам, промисловості, сільському господарству. У Другій світовій війні у складі радянської армії воювали близько 7 мільйонів українців, вижили з них — менше половини.

  •  Володимир Івасюк «Балада про мальви».

Ведучий. Ще однією трагічною сторінкою в історії нашої країни є Революція Гідності.              21 листопада 2013 року студенти Києва вийшли на Майдан Незалежності в підтримку євроінтеграції за Європейську Україну!

Спочатку  це була виключно мирна акція молоді з гаслами: «Україна – це Європа», «Ми – вільні», « Ми хочемо в ЄС». Кількість активістів зростала з дня в день.

А що ж було далі...

Ведуча. А далі – непідписання угоди про асоціацію,  А далі –  жорстоке побиття студентів в ніч з 24 на 25 листопада.

А далі... А далі –  покалічені людські тіла та серця, Михайлівський

Собор, Майдан залитий кров'ю, барикади, шини. Революція гідності, Сотня страчених життів, «Небесна сотня».

Оксана Максимишин-Корабель.

Мені наснилось, що вони зустрілись:

Убитий в Крутах і вірменин Сергій.

В саду едемськім на травичці всілись:

"За що тебе? " "За Україну, друже мій."

«Ти знаєш і мене за неї вбили,

Та це було вже років майже сто.

Тоді померли ми, щоб ви нам жили.

А вас вбивають... Вас тепер за що?"

"Ти пам'ятаєш, друже. Звісно, пам'ятаєш,

Як біло-біло в нас цвітуть сади.

І ти цей запах п'єш. І ти його вдихаєш ...

Я б все віддав, щоб хоч на мить туди."

"А я ще ввечері узяв дівча за руку

Й тихенько так до серця притулив.

Тоді не знав, що Бог уже розлуку

Навіки на землі нам присудив.

Під Крутами стояли ми стіною.

В очах не страх, а злість до ворогів.

Большевики готовились до бою,

Я йшов на смерть... а жити так хотів."

"Мені твій попіл стукав, брате, в груди.

Я вірменин, а теж Вкраїни - син.

Не мав у серці й крапельки облуди,

За те й убив мене проклятий поганин."

... Мені наснилось, що вони зустрілись.

Убитий в Крутах й бородач Сергій.

В саду едемськім на травичці всілись:

" За Україну нас вбивають, брате мій."

  • Сергій Міхалок, переклад Сергія Жадана «Воїни світла»..
  • Слова Петра Солодухи, музика Петра Солодухи та Павла Солодухи, «Біля тополі».

Ведучий. Торкнемось пам’яттю ще однієї трагічної сторінки.

З лютого 2014 Російська Федерація почала неоголошену війну проти України та мала військову перевагу. Тоді ж Росія почала військову операцію із захоплення Кримського півострову. 14 квітня розпочалась Антитерористична операція – АТО, зоною проведення якої охоплено Донецьку і Луганську області, та місто Ізюм. За звільнення захоплених територій Україна героїчно боролась вісім років, втративши більше як 4 тисячі загиблих і більше десяти тисяч поранених бійців.

  • Слова і музика Лесі Горової. «Нашим військовим».

Ведуча. 24 лютого 2022 року почалось повномасштабне вторгнення Росії на наші землі, і ця війна триває й досі. Ще донедавна ми з вами не знали дуже багатьох слів, пов’язаних з війною, тепер же майже кожну родину так чи інакше опалило полум’я військових дій. Ще донедавна ми не особливо звертали увагу на слова «Слава Україні – Героям слава», а тепер ці слова набули нового змісту.

 Ці герої – хлопці, що зі зброєю в руках захищають крихкий східний кордон України, лікарі, які повертають поранених з того світу, волонтери, на плечах яких тримається наша армія.

Світлана Чабан.

А на моїй землі іде війна…                            Стріляють танки і ревуть гармати…

Сповита горем, в чорному вбранні,      

Сльозами вмилась не одна вже мати.

Найкращі з кращих падають від куль, 

 Грудьми своїми землю прикривають.

Сумним набатом в селах і містах -

«Герої не вмирають!»

Нам невідомі всіх їх імена,

Хто їх чекає, хто за ними плаче,

Де їхній дім, як їм болить війна,

Яке в них серце - щире чи терпляче.

Як страшно їм, коли усе горить,

Коли руїни, смерть перед очима,

І як в бою важлива кожна мить,

Які в них білі крила за плечима.

Нам невідомі мрії й здобуття,

Всі їхні рани, всі слова прощання,

Вони - солдати, що кладуть життя,

Заради нас і мирного світання.

І без імен помолимось за них,

За трошки вдачі світлої, простої.

В час зрад страшних і втрат таких гірких,

І без імен вони для нас герої.

  • Слова і музика Руслани Лоцман «Колискова».

Ведучий. Ми сильні, ми віримо в нашу армію, наших воїнів, ми віримо в нашу перемогу, ми за мир і мирне небо!!!

  • Слова Марічки Білівської, Оксани Первова-Рошки, музика Оксани Первова-Рошки. «Ми за мир»

Ведуча. Ми ніколи не забудемо завдяки кому ми маємо можливість сьогодні жити!!!

Пісня Лесі Горової «Нашим героям» – це присвята загиблим  українським військовим. 

Обірвалося життя, обірвалося умить - Вже душа у небо летить... Молоді і повні сил полягали до  могил замість того, щоб далі жить...

  • Слова і музика Лесі Горової «Нашим героям».

 

docx
Пов’язані теми
Захист України, Сценарії
Додано
26 лютого 2023
Переглядів
268
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку