Презентація "Тарас Григорович Шевченко"

Про матеріал
Презентація ознайомить учнів з біографією Тараса Шевченка - видатного українського поета, художника, громадського діяча. Все його життя і творчість були присвячені українському народу. Поет мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною державою, коли в Україні шануватимуться мова, культура та історія народу, а люди будуть щасливими.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тарас Григорович Шевченко (1814 – 1861)

Номер слайду 2

Тарас Григорович Шевченко народився 9 березня 1814року у селі Моринцях Київської губернії на Черкащині в бідній селянській родині, в хаті, вкритій соломою…

Номер слайду 3

Через рік (1815 р.) родина переїздить до с. Кирилівки

Номер слайду 4

Григорій Іванович Шевченко і Катерина Якимівна Бойко. Батьки були кріпаками у поміщика Енгельгарда

Номер слайду 5

Восьмилітнього Тараса батьки віддали до дяка в «науку». Дивна була ця наука. П'яниця-дяк навчав дітей по церковних книгах. За найменшу провину бив їх різками. Та недовго тривала Тарасова «наука». Рано померли батьки, і він залишився сиротою. Тяжким було життя хлопчика, але йому вдалося стати великим поетом. Своє дитинство Тарас опише у віршах.

Номер слайду 6

Тарас -пастушок

Номер слайду 7

Коли Тарасові виповнилось 8 років, померла мама, а на 12 році його спіткало нове горе – помер батько.

Номер слайду 8

У мальовничому селищі Вільшана, що на Черкащині, жив за свого козачкування у пана Енгельгардта у 1828 році Тарас. На території музичної школи на той час була малярна школа. Саме у ній навчався малярства і Шевченко, бо природа щедро наділила кріпацького сина не лише поетичним генієм, а й талантом художника.

Номер слайду 9

У Тараса були старша сестра та брат — Катруся і Микита та молодші за нього — Йосип, Яринка і сліпенька сестричка Марійка. Шевченко - художник

Номер слайду 10

Автопортрет

Номер слайду 11

Одинокий дуб

Номер слайду 12

Селянська родина

Номер слайду 13

Циганка – ворожка

Номер слайду 14

Думка

Номер слайду 15

Усього 47 років життя24 роки - кріпак10 років - солдат13 років волі

Номер слайду 16

Прожив він лише 47 років, які стали славою і гордістю українського народу. Він написав багато віршів. Його слово полюбив простий народ і назвав своїм Кобзарем.

Номер слайду 17

Помер Тарас Шевченко 10 березня 1861 року у Петербурзі

Номер слайду 18

Як умру, то поховайте Мене на могилі,Серед степу широкого,На Вкраїні милій Чернеча гора у Каневі

Номер слайду 19

Тарасова гора. Як і заповідав поет, його поховано над Дніпром, на високій Чернечій горі, яку в народі називають Тарасовою. Затужила Україна, Плакала немало, Як ховала свого сина -Кобзаря ховала.

Номер слайду 20

Вшанування Великого Кобзаря Цілий світ, не тільки Україна, сьогодні вшановують пам'ять великого Кобзаря, в кожній оселі читають, перечитують настільну книгу Т. Г. Шевченка «Кобзар». Його творчість, пам'ять про нього не вмре ніколи.

Номер слайду 21

Нині зафіксовано понад 200 меморіальних згадок про Кобзаря з усіх областей України та з-за кордону, де встановлені пам'ятники, погруддя, меморіальні дошки, стели та пам'ятні знаки поетові. Канада. Польща Аргентина Аргентина. Молдова. Парагвай

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Свою Україну любіть. Любіть її… во время люте, В остатню, тяжкую мінуту За неї Господа моліть! Т. Шевченко

pptx
Додано
25 березня 2022
Переглядів
573
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку