Презентація "Тарас Шевченко - народний поет та художник"

Про матеріал
Презентація до уроку літературного читання Тарас Григорович Шевченко – народний поет і художник.. Тарас Шевченко «Встала весна…»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Т. Г. Шевченко – великий народний поет і художник. Підготувала:вчитель початкових класів Вирівського ЗЗСОБудзар Л. О.

Номер слайду 2

Працюймо наполегливо,Швидко, старанно,Щоб кожна хвилина. Не витрачалась марно.

Номер слайду 3

Сні-сні-сні – народивсь він навесні,Ас-ас-ас – підростав малий Тарас,Іт- іт- іт – став відомим на весь світ,Ар-ар-ар – написав для всіх «Кобзар».

Номер слайду 4

Тема уроку «Т. Г. Шевченко – великий народний поет і художник»

Номер слайду 5

Група «Літературознавці»Біографія Т. Шевченка

Номер слайду 6

9 березня 1814 року в селі Моринці Звенигородського повіту на Київщині (тепер Черкащина) у бідній кріпацькій хаті Шевченків народився хлопчина. Батьки йому дали ім’я Тарас. Прізвище Шевченко пов’язане із назвою професії швець. Шевцем був прадід по батьковій лінії. Син шевця – шевченко – Шевченко. Кріпак – людина закріплена за паном, працювала на нього. Пан міг продати, виміняти чи купити кріпака.

Номер слайду 7

Коли минав йому другий рік, переселились Шевченки з усією сім’єю до села Кирилівка. Велика була сім’я: батько Григорій, мати Катерина, Тарасик, три сестрички (Катря, Ярина, Марія), два братики (Микита, Йосип) і дідусь Іван. Всіх дев’ятеро.

Номер слайду 8

Гарно було в Кирилівці. Коло хати розкішний квітник, стара крислата верба, за хатою садок, а там левада, засіяна квітами, а через леваду в’ється річечка. Серед цієї краси зростав малий Тарас. Піклувалися ним добра мати та старша сестра Катерина.

Номер слайду 9

Коли Тарасові було 9 років, померла його мати, Життя в сім'ї стало нестерпним, коли батько одружився з удовою, яка мала трьох своїх дітей. Хлопчина змушений був терпіти знущання лихої мачухи. В одинадцять років став Тарас круглим сиротою. Батько застудився і раптово помер, а перед смертю сказав пророчі слова: «Синові Тарасу із мого хазяйства нічого не треба; він не буде абияким чоловіком: з його буде або щось дуже добре, або велике ледащо…».

Номер слайду 10

Дуже хотілося поетові мати на Україні маленький будиночок. Але не судилося йому ні сімейного затишку, ні діток, яких він дуже любив. Це для них він написав і безкоштовно відправив на Україну 1000 «Букварів».

Номер слайду 11

Помер Тарас Григорович Шевченко 10 березня 1861 року. Поховано його над Дніпром — на високій Чернечій горі, яку зараз називають Тарасовою.

Номер слайду 12

Група «Мистецтвознавці» «Тарас – художник і поет»

Номер слайду 13

Як випадала вільна хвилина, хлопчик брав аркуш паперу, недогризок олівця і, сховавшись в бур’янах, малював усе, що бачив довкола, малював лише чорним олівцем, бо інших у нього не було.

Номер слайду 14

На життєвій дорозі Тарас зустрів добрих і розумних людей, які побачили в ньому талановиту людину і викупили з неволі, допомогли з навчанням в Академії мистецтв. Ставши вільною людиною в 24 роки, Тарас написав багато поетичних творів, які увійшли до збірки «Кобзар».

Номер слайду 15

Пани і цар злякались його віршів і заслали поета в далеку пустелю – віддали у солдати із суворою забороною малювати і писати! Але не скорився Тарас і потайки писав і малював.

Номер слайду 16

Колись давно по Україні ходили старі, сліпі люди, які співали про тяжке життя людей та подвиги козаків. Співаючи, вони грали на кобзі - стародавній музичний інструмент, схожий на бандуру. Їх називали кобзарями. Тарас Шевченко не грав на кобзі, не співав пісень по дорогах України. Але він дуже любив слухати пісні кобзарів.«Кобзар» Шевченка перекладений на 100 мов світу.

Номер слайду 17

«Селянська родина»

Номер слайду 18

«Хата батьків у Кирилівці»

Номер слайду 19

Автопортрет Т. Г. Шевченка

Номер слайду 20

«Катерина»

Номер слайду 21

«Портрет дівчини з собакою»

Номер слайду 22

Група «Поетичні перлинки»

Номер слайду 23

Світає,Край неба палає,Соловейко в темнім гаїСонце зустрічає. Тихесенько вітер віє,Степи, лани мріють,Між ярами над ставами. Верби зеленіють. Сади рясні похилились,Тополі по воліСтоять собі, мов сторожа,Розмовляють з полем.

Номер слайду 24

Зоре моя вечірняя,Зійди над горою,Поговорим тихесенько. В неволі з тобою. Розкажи, як за горою. Сонечко сідає,Як у Дніпра веселочка. Воду позичає…

Номер слайду 25

По діброві вітер виє,Гуляє по полю,Край дороги гне тополю. До самого долу. Стан високий, лист широкий-Нащо зеленіє?Кругом поле, як те море. Широке синіє.

Номер слайду 26

«Встала весна»

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Робота над віршем Т. Г. Шевченка «Встала весна...» (с. 102)

Номер слайду 29

Робота зі словами. Стіна слів. Уквітчала. Рястом. Убрану

Номер слайду 30

Стратегія «Ромашка Блума»

Номер слайду 31

Вправа «Відкритий мікрофон» Після цього уроку я зрозумів(ла)... Найбільше мене вразило на уроці... Я хочу більше дізнатися...

Номер слайду 32

Дякую за увагу!

pptx
Додано
24 січня 2022
Переглядів
3384
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку