Презентація "Тарас Шевченко"

Про матеріал
Презентація присвячена життєвому і творчому шляху Т.Шевченка,у розробці подано цікаві факти із життя поета. Матеріал можна використовувати як на уроках української літератури,так і під час підготовки тематичних позакласних заходів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТАРАС ШЕВЧЕНКО(1814-1861)«Феномен Шевченка відбиває нашу національну природу, наше світосприйняття, наше минуле і нашу надію на майбутнє. Він символізує душу українського народу, втілює його гідність, дух і пам’ять...» Є. Сверстюк

Номер слайду 2

Тарас Шевченко – відомий на весь світ український поет, прозаїк, драматург, художник, політичний і громадський діяч. Він був людиною універсальних обдарувань та інтересів. Шевченко мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною суверенною державою, коли в Україні шануватимуться мова, культура та історія, а народ буде єдиним у своїх вчинках і помислах.

Номер слайду 3

Шевченко-шляхтич Дідусь Іван Андрійович Грушівський-Шевченко(1761–1849 рр.) походив із української шляхти. Юридично перебуваючи у статусі кріпака, він сам мав кріпака та кріпачку.

Номер слайду 4

Шевченко-шляхтич У Російській імперії добре знали історію, тому нащадків військової еліти українського народу — шляхту — не визнавали. За переписом населення 1897 року у Російській імперії шляхту навіть не згадали. Мати — Катерина Бойко — походила з бойків Прикарпаття. Статус родини Тараса вплинув на призначення хлопця козачком до поміщика дійсного таємного радника, сенатора Василя Енгельгардта, племінника князя Григорія Потьомкіна.

Номер слайду 5

Мати Т. Шевченка

Номер слайду 6

Шевченкові університети. Учителями Т. Шевченка були дяки Павло Рубан, Василь Губський, Петро Богорський, диякон Єфрем, отці Нестеровський, Григорій Кошиць, які були послідовниками вчення Григорія Сковороди.

Номер слайду 7

Шевченкові університети Софія Енгельгардт навчала Тараса польської та французької мов. Якість освіти була високою, оскільки у 1829 році Шевченко став вільним слухачем університету міста Вільно в художника–портретиста Франческа Лампі та професора Яна Рустема (1762 – 1835). Портрет 16-річного Тараса Шевченка школи Яна Рустема зберігається в приватній колекції Ксенії Карпенко в Петербурзі.

Номер слайду 8

Ян Рустем

Номер слайду 9

Шевченкові університети Упродовж 1831-1835 років Шевченко навчався на художника-реставратора в живописця Василя Ширяєва. У період з 1838 по 1845 роки навчався в Академії мистецтв Петербурга. За рішенням ради загальних зборів Академії мистецтв 22 березня 1845 року Шевченкові надали звання некласного художника. Тарас Григорович займався самоосвітою, працюючи в Київській археографічній комісії, в експедиціях, у подорожах.

Номер слайду 10

Василь Ширяєв

Номер слайду 11

Творчість і нагороди Збереглося 835 художніх творів, які дійшли до нашого часу в оригіналах і частково в гравюрах на металі й дереві. Уявлення про мистецьку спадщину доповнюють відомості про понад 278 втрачених робіт.

Номер слайду 12

Творчість і нагороди 27 вересня 1840 року першу самостійну олійну картину «Хлопчик-сирота ділиться з собакою милостинею під тином» Академія мистецтв Петербурга відзначила срібною медаллю другого ступеня. А загалом роботи Шевченка тричі нагороджували срібними медалями. Шевченко — автор 231-го поетичного твору (балад, думок, поем, віршів) та п’єси— драматичного твору «Назар Стодоля».

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Великі географічні відкриття У 1848 році Шевченко провів у морському поході 65 днів, а у 1849 році — 140 днів на шхуні «Констянтин». За результатами дослідницької роботи члени експедиції О.І. Макшеєв,А. О. Акишев,А. С. Голов і К. Д. Рибін були нагороджені орденами святої Анни третього ступеня, Т. Вернер — отримав звання унтер-офіцера, а Т. Г. Шевченко — лише п’ять рублів сріблом, хоча начальник експедицій — капітан-лейтенант Олексій Бутаков — також подавав клопотання про присвоєння йому звання унтер-офіцера «за заслуги в создании карты и альбома рисунков».

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Великі географічні відкриття. Походи по морю Шевченко згадував усе життя (особливо — другий) з неприхованою відразою. Велике скупчення людей, жахливі побутові умови, непридатна вода та їжа, постійне перебування в мокрому одязі підірвали здоров’я Шевченка.

Номер слайду 17

Великі географічні відкриття Якість описових робіт експедиції Бутакова-Шевченка була вражаючою, бо ще в 60-70-х роках ХХ століття морські карти-лоції базувалися на їхніх дослідженнях, а саме — лоція Аральского моря 1963 року, видавництва Управління гідрографічної служби Військово-морського флоту №1004. Сучасні екологи, досліджуючи екологічні проблеми Каспійського та Аральського морів, базуються на описах експедиції.

Номер слайду 18

Великі географічні відкриття Каратауська експедиція (квітень-вересень 1851 року), яку очолював гірничий інженер Олександр Антипов, виявила промислові поклади кам’яного вугілля в горах Каратау на півострові Мангишлак.

Номер слайду 19

Бог і Шевченко У «Кобзареві» (1840) слово «Бог» зустрічається 630 раз. «Зробити філософію святого Письма своєю філософією - це міг тільки справжній біблієць, яким був Шевченко», — писав Василь Щурат. Поет вважався святим мучеником за віру старообрядцями уральськими козаками, які служили у форті біля мису Кос-Арал 1848 року.

Номер слайду 20

Бог і Шевченко

Номер слайду 21

Кобзар і музика Тарас Шевченко любив музику, грав на гармоніці. Першим українським композитором, який свідомо підійшов до музичного втілення поезій Т. Шевченка, став Микола Лисенко. Композитор написав цикл «Музика до «Кобзаря», який містить 87 творів різних жанрів і форм. На вірші Шевченка Лисенко створив також 56 романсів, 19 хорів, 9 вокальних ансамблів і 3 кантати.

Номер слайду 22

Кобзар і музика

Номер слайду 23

Калина – символ України. У своєму “Кобзарі” Шевченко вжив це слово 385 разів. Загалом же у своїх творах він згадував про калину 965 разів.

Номер слайду 24

Кохані жінки Першим коханням молодого Шевченка була Оксана Коваленко. Серце поета також полонили: польська швачка Ядвіга Гусіковська, Марія Європеус, Ганна Закревська, Варвара Репніна, Забражада (татарська дівчина), Агатта(Ганна) Рускова, Катерина Піунова. Останнім коханням поета була 19-річна петербурзька наймичка Ликерія Полусмак.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Дочка-самозванка У 1896 році Анна Шарікова (бастардка поміщика Ренні) подала до суду позов з вимогою визнати її єдиною спадкоємицею Шевченка, посилаючись на документи, які в неї були викрадені 1892 року і які свідчили про заручини. Суд ухвалив рішення відправити самозванку Шарікову в Свято-Духов Новгородський жіночий монастир.

Номер слайду 29

Тарас Шевченко займає перше місце у світі за кількістю пам’ятників, встановлених діячеві культури. Загалом їх у світі 1384, з яких 1256 знаходяться в Україні та 128 – за кордоном. Цікаво, що найбільше пам’ятників встановлено на Прикарпатті

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Презентацію підготувала учитель української мови і літератури,зарубіжної літературифілії Гребінківська ЗОШ І-ІІ ступенів №1 Опорного закладу Гребінківської ЗОШ І-ІІІ ступенів №4 Таран Лариса Валеріївна

pptx
Додано
7 березня 2021
Переглядів
1494
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку