Презентація "Тарас Шевченко"

Про матеріал

Презентація допоможе познайомити учнів із життям та творчістю Кобзаря, подивитись на репродукції малюнків та картин як самого Шевченка, так і інших художників, яких надихнула творчість українського генія.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тарас Шевченко. Презентація до уроку української літератури у 5 класіПідготувала учитель Конюхова Г. М.

Номер слайду 2

Тарас Григорович Шевченко1814-1861

Номер слайду 3

Тарас Григорович Шевченко народився 25 лютого (9 березня за новим стилем) 1814 р. у с. Моринцях Звенигородського повіту Київської губернії (нині Звенигородський район Черкаської області) у родині Григорія Івановича Шевченка і Катерини Якимівни Бойко.

Номер слайду 4

Через рік після народження Тараса родина переїздить із Моринців до Кирилівки, у ній, окрім Тараса, було 6 дітей - старші - Катерина та Марія, брат Микита, молодші - Ярина, Марія, брат Йосип.

Номер слайду 5

У восьмирічному віці батько віддав Тараса до школи, до кирилівського дячка-вчителя Павла Рубана. 1823 р., коли Тарасу було дев'ять років, померла мати. Батько одружується вдруге на Оксані Терещенко, 1825 року помирає і сам батько Тараса.

Номер слайду 6

Залишившись сиротою, малий Тарас деякий час жив у дядька Павла, який став опікуном сиріт. Згодом майбутній поет іде школярем-попихачем до кирилівського дяка Петра Богорського, де його життя було постійно напівголодним.

Номер слайду 7

Утративши надію стати маляром, Т. Шевченко повертається до Кирилівки й пасе громадську череду.

Номер слайду 8

Оксана Коваленко

Номер слайду 9

1836 року Т. Г. Шевченко у складі артілі Ширяєва розписує театр у Петербурзі. Цього ж року він знайомиться з учнем Академії мистецтв Іваном Сошенком.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

1840 року побачила світ збірка творів Шевченка "Кобзар", що містила вісім творів

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

На засланні - 1857-1867

Номер слайду 15

10 березня 1861 року помер Тарас Григорович Шевченко. Поховано на Чернечій (тепер Тарасова) горі  у місті Канів

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Оксана Іваненко «Тарасові шляхи»

Номер слайду 18

«Садок вишневий коло хати…» Садок вишневий коло хати,Хрущі над вишнями гудуть,Плугатарі з плугами йдуть,Співають ідучи дівчата,А матері вечерять ждуть. Сім’я вечеря коло хати,Вечірня зіронька встає. Дочка вечерять подає,А мати хоче научати,Так соловейко не дaє. Поклала мати коло хати. Маленьких діточок своїх;Сама заснула коло їх. Затихло все, тілько дівчата. Та соловейко не затих.

pptx
Додано
5 листопада 2021
Переглядів
1069
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку