Презентація " Тарас Шевченко. Відомості про перебування поета в Санкт-Петербурзі. Провідний мотив вірша «Думка» («Тече вода в синє море...»)"

Про матеріал
Презентація "Тарас Шевченко. Відомості про перебування поета в Санкт-Петербурзі. Провідний мотив вірша «Думка» («Тече вода в синє море...») "не обтяжена текстом, містить значну кількість ілюстративного матеріалу, що створить відповідний емоційний настрій при вивченні сторінок життя Тараса Шевченка, та допоможе учителю в реалізації компетентністного підходу на уроках української літератури в 6 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тарас Шевченко. Відомості про перебування поета в Санкт-Петербурзі. Провідний мотив вірша «Думка»Підготувала:вчитель української мови та літератури. Лебедь Іванна Леонідівна

Номер слайду 2

Тарас Григорович Шевченко. Художник слова та пензля Свою Україну любіть. Любіть її… во врем'я люте, В остатню, тяжкую минуту За неї Господа моліть.«Чи ми ще зійдемося знову?»Т. Шевченко. Між 19 і 30 травня 1847,С.-Петербург

Номер слайду 3

Тарас Шевченко(1814 -1861)1384 — стільки пам’ятників Тарасові Шевченку встановлено у світі. В Україні налічується 164 населених пунктів, названих на честь Тараса Григоровича Шевченка. Його поезію перекладено на більше ніж сто мов світу. За 47 років життя поет лише близько 15 прожив в Україні

Номер слайду 4

 Пригадаймо факти з дитинства Тараса Шевченка !

Номер слайду 5

1831 року юний Шевченко прийшов пішки до Петербурга, подолавши разом з іншими кріпаками Енгельгардта сотні верст глибокими снігами Прибалтики й російської Півночі.

Номер слайду 6

Навчання в цехового маляра-декоратора Ширяєва. Знайомство з Іваном Сошенком

Номер слайду 7

Викуп з неволіЗнайомство із земляком-художником Сошенком, байкарем Гребінкою, художниками Брюлловим, Венеціановим, з поетом Жуковським змінила долю Тараса Шевченка. Вони побачили великі здібності молодого художника й викупили його з неволі.

Номер слайду 8

22.04.1838 р. ВОЛЯ!

Номер слайду 9

1838 року Т. Шевченко стає вільним слухачем Академії мистецтв

Номер слайду 10

Живописні твори Тараса Шевченка. Варвара Рєпніна. Діти Рєпніна. Дівчина з собакою. Циганка-ворожка. Почаївська лавра. Козацький бенкет

Номер слайду 11

Під час навчання Тарас Григорович був тричі нагороджений срібними медалями ..

Номер слайду 12

1840 р. видано першу збірку поезій «Кобзар»8 поетичних творів:«Думи мої», «Перебендя», «Катерина», «Тополя», «Думка», «До Основ’яненка», «Іван Підкова», «Тарасова ніч»

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Художній аналіз вірша «Думка»Автор – Тарас Шевченко. Рік написання – 1838 Рід - лірика. Жанр – вірш. Тема: зображення суму, туги козака за рідним краєм, батьком, ненькою старою, молодою дівчиною під час перебування далеко на морі.Ідея: співчуття козаку, який повсякчас сумує за милою країною («думав доля зустрінеться, а спіткалося горе»)Основна думка: наймилішим для кожної людини є те місце, де вона народилася, живе, — батьківська хата, люди, природа, і коли втрачається це все, то відчуваєш себе нещасним, самотнім.

Номер слайду 15

Образи у вірші “Думка”: журавлі, синє море, чужі люде. Також автор згадує образи: доля, думка, батько, ненька, молода дівчина, чужина, горе, шляхи биті, терни. Образ Журавлів Шевченко увів, щоб нагадати, що не можна забувати рідний край, адже вони завжди повертаються до рідного краю.

Номер слайду 16

Продовжте речення1)   Пішов козак світ за очі, щоб.. 2)  Серце козацьке сперечається з…3)  На чужині козакові буде дуже…4)  Козак плаче тому, що…5) Як, на вашу думку, доля ліричного героя вірша перегукується з долею самого автора?

Номер слайду 17

Домашнє завдання1. Виписати художні засоби з вірша «Думка» 2. Вивчити вірш напам’ять

Номер слайду 18

Використаний з освітньою метою інформаційний та ілюстративний матеріал узято з відкритого доступу в Інтернеті і є власністю їхніх авторів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Горяинова Ирина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Курносик Інна Анатоліївна
    Дякую за таку змістовну презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Підгірна Наталія Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Староста Оксана
    Дякую за Вашу працю Й можливість використати презентацію на уроці.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Плевако Галина Іванівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Верпета Роза
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
1 листопада 2021
Переглядів
16812
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку