Презентація "Тайм-менеджмент для вчителя "

Про матеріал

Психолого-педагогічний семінар для педагогів, який навчить вірно розпоряджатися часом, планувати, досягати поставлених цілей та запобігти професійному вигоранню .

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТАЙМ-МЕНЕДЖМЕНТ ДЛЯ ВЧИТЕЛЯ ПОСПІШАЙТЕ ЖИТИ ПОВІЛЬНО… Домінік Браунінг

Номер слайду 2

Притча «Які речі у вашому житті найважливіші?» Один юнак постійно непокоївся з приводу свого життя і майбутнього. Якось, гуляючи берегом моря, зустрів він мудрого старця. Що тебе тривожить, юначе?    - запитав старець. Здається, я не можу збагнути, що в житті для мене найважливіше, — відповів юнак Це дуже просто, — сказав старець. Він підняв із землі порожнього глечика і почав заповнювати його камінням завбільшки з кулак. Заповнивши глечик по вінця, запитав: —  Цей глечик повний, чи не так? —  Так, — погодився юнак. Старець мовчки кивнув, узяв жменю дрібних камінців, кинув їх у глечик і злегка потрусив. Камінці заповнили пустоти між великим камінням. Він усміхнувся і запитав: —  А тепер глечик повний? Юнак ствердно кивнув. Тоді старець узяв пригорщу піску і висипав його у глечик. Пісок заповнив пустоти, що залишилися. Після цього дістав мудрець кухоль, повний води і вилив її в глечик до останньої краплі. — Ось відповідь на твоє запитання, — сказав старець. — Велике каміння — це найважливіші речі в житті: родина, кохана людина, рідна земля, мудрість. Якщо втратиш усе, крім цього, твоє життя все одно буде повним.       Він хвильку помовчав, а відтак мовив: —  Дрібні камінці — це також важливі для тебе речі: робота, дім, матеріальний добробут. А пісок — дрібниці, які насправді не мають жодного значення. Юнак слухав дуже уважно, і старець продовжив: Деякі люди роблять помилку. Вони спочатку засипають у глечик пісок, і в ньому не лишається місця для каміння. Так і в житті. Якщо витрачати сили на дрібні й незначущі речі, у ньому не буде місця для найважливіших цінностей. Тому передусім подбай про велике каміння, не забувай і про дрібне. А пісок хвилі життя самі знайдуть своє місце у проміжках між ними. Мудрець повернувся вже йти, коли заінтригований юнак запитав: «А для чого ж потрібна була вода?» - Радий, що ти запитав мене про це. А зробив так для того, щоб довести тобі, що, як би не було твоє життя зайняте, завжди є трохи місця для дозвілля .

Номер слайду 3

Важливість планування часу для вчителя: У вчителя щодня різний розклад уроків, а отже, слід приготуватися до них; Учителя не тільки проводить уроки, а й витрачає час на пошук інформації до уроку, перевірку зошитів, написання планів уроку; Більшість вчителів-предметників ще й класні керівники, що означає велику кількість поточних завдань; Вчитель працює в постійних стресових умовах, що заважає йому все встигати і правильно планувати свої справи.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

"Мені не вистачає часу", "я спізнююся", - скільки разів на день ми вимовляємо подібні фрази? Скільки важливих справ ми відкладаємо на завтра, хоча їх можна було зробити і сьогодні? Відповідь на ці питання очевидна. Тому, тайм-менеджмент - наука, яка потрібна всім.

Номер слайду 6

Тайм – менеджмент – це ефективне планування робочого часу для досягнення цілей, знаходження тимчасових ресурсів, розстановка пріоритетів і контроль виконання запланованого.

Номер слайду 7

МОЖЛИВОСТІ, ЯКІ ДАЄ ТАЙМ-МЕНЕДЖМЕНТ Виконувати власні обіцянки. Підвищити свій потенціал. Створити рівновагу в своєму житті.

Номер слайду 8

Принцип №1 фіксуємо свої справи і плани. Письмове планування допомагає ще раз оцінити завдання, зважити свої сили, які потрібно докласти для виконання, я з'ясувати цінність власне завдання. Розповідь учительки “Одного разу я переглядала свої щоденники і помітила, що два завдання залишаються невиконаними вже три місяці. Це був похід до хімчистки і поїдка до друзів. Я була здивована. Звичайно, у цей час в школі було багато заходів, олімпіад і я пізно поверталася з роботи. Але це виправдання мене не радувало ”. А що мене могло б порадувати?” – подумала я. І мені захотілося не нести набридливе пальто у хімчистку, а просто викинути його. Я так і зробила. А потім зібралася й поїхала до друзів у гості, ось так просто, без попередження ”.

Номер слайду 9

Принцип №2 “Визначаємо часові межі” Людині властиво розтягувати справи в часі, відкладати, робити дії справи одночасно. Підготовка до уроку може зайняти від 15 хв. до декількох годин. Це залежить від досвіду, уміння організувати себе, уміння керувати собою. Тому можна розписати свої справи і поставити біля кожної цифру, яка позначає час, необхідний для його виконання. В кінці проаналізуйте, коригуйте свої вправи і час. Зверніть увагу на те, що деякі справи ви зробили швидше, а деякі – набагато повільніше, ніж планували. Хочете встигати більше, то визначення часових меж вам допоможе.

Номер слайду 10

Принцип №3 “Розставляємо пріоритети” “У житті вчителя немає неважливих справ ”; Проте можна відкласти деякі менш важливі на потім. Розставити пріоритети: подивитися на перелік справ, підкреслити те, що не можна відкласти або не виконати та почати з них; Обчислення власного графіку працездатності. Наприклад, найефективнішим день тижня є середа. А ось в п'ятницю ми взагалі мало на що здатні, через перевтому. Тому не відкладайте важливі справи на кінець робочого тижня.

Номер слайду 11

Принцип №4 “Шукаємо, як можна скоротити час” Складайте плани-конспекти уроків так, щоб щоб наступного року ви змогли знову ними скористатися, унісши лише незначні корективи. Іноді замість перевірки д/з давайте дітям можливість провести взаємоперевірку. Готуючись до уроків використовуйте конспекти та презентації, які підготували інші вчителі й виклали в Інтернет. Накопичуйте заздалегідь базу даних для вчителя – нові розробки уроків, довідковий матеріал, навчальні фільми та варіанти к/р. Систематизуйте матеріал.

Номер слайду 12

Принцип №5 “Уводимо у свої плани позитивні справи” У будь-який щоденний список необхідно додати хоча б одну справу, яка поліпшить ваш настрій. “ Плани ”, які приносять задоволення, допоможуть уникнути депресії, постійного невдоволення собою і своїм життям.

Номер слайду 13

Принцип №6 “Не програмуємо себе на невдачу” Потрібно говорити Намагаюся встигати, що запланував; Я намагаюся планувати всі свої справи; Я обов'язково користуюся щоденником, куди записую свої справи; Якщо щось не встигаю, все одно не нервуюся, зберігаю спокій; У мене дуже цікаве й насичене подіями життя.

Номер слайду 14

Принцип №7 “Маємо спокійний і впевнений вигляд” Кваплива людина справляє не дуже приємне враження; Важливо не бігати, а ходити; Не носити у своїй сумочці все на світі ; Привчаємо себе до того, що вміємо правильно планувати час і жити відповідно до своїх планів.

Номер слайду 15

Притча “Одна година твого часу" Якось одного разу чоловік повернувся пізно додому з роботи, як завжди втомлений  і побачив, що в дверях його чекає п'ятирічний син. Тату, можна у тебе дещо запитати? Звичайно, що сталося? -Тату, а скільки ти отримуєш? - Ця не твоя справа! - обурився батько.  - І потім, навіщо це тобі?   - Просто хочу знати.  Будь ласка, ну скажи, скільки ти отримуєш в годину?  - Ну, взагалі-то, 50. А що? - Тату. - син подивився на нього знизу до верху дуже серйозними очима. -Тату, ти можеш зайняти мені 30? - Ти запитував тільки для того, щоб я тобі дав грошей на яку-небудь безглузду іграшку? - закричав той. -Негайно марш до себе в кімнату і лягай спати!. Не можна ж бути таким егоїстом! Я працюю цілий день, страшно втомлююся, а ти так безглуздо поводишся. Малюк тихо пішов до себе до кімнати і закрив за собою двері. А його батько продовжував стояти в дверях і злитися на прохання сина. "Та як він сміє запитувати мене про зарплату, щоб потім попросити грошей"?  Але через якийсь час він заспокоївся і почав міркувати розсудливо: "Може, йому дійсно щось дуже важливе треба купити. Бог зними, з тридцятьма гривниками, він  ще жодного разу у мене не просив грошей". Коли він увійшов до дитячої, його син вже був в ліжку. - Ти не спиш, синок? - запитав він. - Ні,тату. Просто лежу, - відповів хлопчик.  - Я, здається, занадто грубо тобі відповів, - сказав батько.  - У мене був важкий день, і я просто зірвався. Пробач мене. Ось, тримай гроші, які ти просив.  Хлопчик сів в ліжку і посміхнувся.   - Ой,  спасибі! - радісно вигукнув він.  Потім він заліз під подушку і дістав ще декілька зім'ятих гривень. Його батько, побачивши, що у дитини вже є гроші, знову розсердився. А малюк склав усі гроші разом, і ретельно перерахував купюри, і потім знову подивився на батька.  - Навіщо ти просив грошей, якщо вони у тебе вже є? - пробурчав той. - Тому що у мене було недостатньо. Але тепер мені якраз досить, - відповіла дитина.  - Тату, тут рівно п'ятдесят. - Можна я куплю одну годину твого часу? Будь ласка, прийди завтра з роботи раніше, я хочу, щоб ти повечеряв разом з нами.  Мораль:  Моралі немає. Просто хотілося нагадати, що наше життя занадто коротке, щоб проводити його цілком на роботі. Ми не повинні дозволяти йому витікати крізь пальці, і не приділяти хоч би крихітну тим, хто дійсно нас любить, найближчим нашим людям.  Якщо нас завтра не стане, нас замінять кимось іншим. І тільки для сім'ї і друзів це буде дійсно велика втрата, про яку вони пам'ятатимуть усе своє життя.  Подумай про це, адже ми приділяємо роботі значно більше часу, ніж сім'ї.

Номер слайду 16

Кілька порад з управління собою, своєю діяльністю і часом: 1. Скоротіть до мінімуму непродуктивне спілкування, яке відволікає вас від справ 2. Відведіть час для роботи 3. Заведіть органайзер (паперовий або електронний блокнот) для більш ефективного планування. 4. Не бійтеся братися за нові справи. 5. Слідкуйте за своїй здоров'ям - фізичним і психологічним 6. Плануйте свій робочий день заздалегідь, розставляючи пріоритети (важливі і термінові справи; важливі, але не термінові; термінові, але не важливі; не важливі і не термінові). Самоменеджмент - важлива складова успішної кар’єри. Не бійтеся керувати своїм життям!

Номер слайду 17

Матриця Ейзенхауера Квадрант І Важливі і термінові справи: • невідкладні завдання • справи, що мають точний термін виконання • відвідування лікаря Квадрант II Важливі і нетермінові справи: • планування нових проектів • оцінка результатів діяльності • самоосвіта • підтримка фізичної форми Квадрант III Неважливі і термінові справи: • наради,збори • громадська діяльність • виконання чужих посадових обов'язків Квадрант IV Неважливі і нетермінові справи: • опрацювання деяких листів • телефонні дзвінки • перегляд телевізора

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Дякую за увагу

ppt
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
19 жовтня 2018
Переглядів
1568
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку