Презентація "Театр тіней-історія та розвиток"

Про матеріал
Презентація про історію створення та розвитку театру тіней; як правильно створити власноруч театр тіней і що для цього потрібно.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Театр тіней. Підготувала студентка 211-М Літвін Катерина

Номер слайду 2

Як форма візуального мистецтва театр тіней зародився в Азії понад 1500 років тому, потім поширився по світу. У різні часи у країнах Сходу та Південного Сходу (Індія, Китай, Туреччина, Індонезія, Персія, Аравія та інші) театр тіней був доволі популярною формою розваги та відпочинку. Свідченням цього є багатий репертуар із близько 300 сценаріїв південної школи драми, які використовували у виставах театру тіней, починаючи з XIV-XV століть. Він зберігся до наших часів на Тайвані та нині вважається безцінним культурним надбанням. У Європі театр тіней набув поширення в середині ХVІІІ століття завдяки французьким місіонерам. Саме вони привезли цей вид театру до Франції з Китаю у 1767 році та почали ставити вистави у Парижі та Марселі. Тіньовий театр нині активно розвивається, зокрема в Індонезії. 7 листопада 2003 року ЮНЕСКО визнала ляльковий театр тіней цієї країни одним із шедеврів усної та нематеріальної спадщини людства. У середині 2000-х років зародилася нова течія тіньового театру, у якій замість маріонеток танцюють люди, використовуючи гнучкість і пластичність свого тіла

Номер слайду 3

Для створення театру тіней потрібно мати такі елементи:напівпрозорий відрізок тканини — екран, крізь який проникає світло;чорні або різноколірні плоскі маріонетки з паперу чи картону,якими ляльководи керують за допомогою тонких паличок, торкаючись маріонетками внутрішнього боку екрана або можна створювати образи за допомогою пальців рук, тобто пальчиковий театр;джерело світла(лампа або ліхтар. Головна вимога — щоб світло було за екраном та достатньо його освітлювало. Оптимальною може бути така пропорція: відстань від лампи до екрана дорівнює ширині екрана.)

Номер слайду 4

Пальчиковий тіньовий театр передбачає створення образів за допомогою пальців рук. Так можна зобразити: тварин; людей ;рослини ;предмети. Цікаво та захопливо для дітей також виглядає взаємодія між персонажами, наприклад, розмова між ними, їхнє переміщення у просторі. Такий різновид тіньового театру — це засіб розвитку дитячої уяви, особливо якщо ви запропонуєте дітям відгадати, який образ зображуєте. Спостерігаючи за діями дорослих, діти долучаться до показу різноманітних персонажів, що сприятиме розвитку в спостережливості, дрібної моторики рук та координації рухів.

Номер слайду 5

Участь дітей у розігруванні вистав тіньового театру активізує їхні творчі здібності, сприяє розвитку асоціативного мислення та уяви. Вони вчаться також концентрувати свою увагу на виконанні конкретної дії. А озвучення ролей персонажів твору забезпечує розвиток зв’язного мовлення та інтонаційних засобів виразності.

pptx
Додано
6 листопада 2022
Переглядів
1730
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку