Презентація "Театральне мистецтво"

Про матеріал
Театральне мистецтво—галузь культури, особливістю якого є художнє відображення життя за допомогою сценічної дії акторів перед глядачами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Театральне мистецтво. Підготувала: Музичний керівник Пачковський В. В.

Номер слайду 2

Що таке театральне мистецво?Театральне мистецтво—галузь культури, особливістю якого є художнє відображення життя за допомогою сценічної дії акторів перед глядачами.

Номер слайду 3

Теа́тр (від фр. théâtre < грец. θέατρον — «місце видовища») — вид сценічного мистецтва, що відображає життя в сценічній дії, яку виконують актори перед глядачами, а також установа, що здійснює сценічні вистави певним колективом артистів і приміщення, будинок, у якому відбуваються вистави. Театр як мистецтво називають також й театральним мистецтвом, а наука, що вивчає теорію та практику театрального мистецтва називається театрознавство. Окрім театрів, ролі в яких люди виконують безпосередньо, є театр ляльок, де головні герої — театральні ляльки, якими керують, та які не є іграшками в прямому розумінні.

Номер слайду 4

ІСТОРІЯ РОЗВИТКУРік народження театру – 534 р. до н. е. Перші вистави відбувалися в Афінах. Акторами були лише чоловіки. Тоді ж виникають жанри: - трагедія /Есхіл, Софокл, Евріпід /. - комедія / Арістофан /. Стародавній Рим. Народна комедія – ателана /4 герої - скупий, хитрун, пройдисвіт, дурник/. Середньовіччя. Церква забороняє театри . Виникають мандрівні актори: В Італії – гістріони , у Франції – жонглери , в Англії – менестрелі , на Русі – скоморохи. Вистави на релігійну тему – містерії. Мораліте - диспут/ діалог в ролях/. ХVI-ХVІІ ст. - мандрівні трупи лицедіїв. Епоха відродження. Комедія масок - перший професійний театр у Європі. Шекспір - театр «Глобус». ХVІІ-ХVІІІ ст. - ведучий жанр – трагедія. Герої - простолюдини. Більш вільна мова. XІХ ст. - виникають національні театри . XХ ст. – відбувається постановка п єс . З являється театр абсурду . В сучасному світі продовжують розвиватися національні театри. Виникли нові: дитячий театр, мюзикл, ляльковий, рок - опера.

Номер слайду 5

Гра – основний елемент мистецтва театру Виста́ва — твір театрального мистецтва, обмежений часовим терміном з використанням режисерського задуму, акторської гри, драматургічного твору (літературного джерела), музики, театральних декорацій та механізмів тощо. Сцена – площадка, на якій відбувається театральна вистава

Номер слайду 6

Театральне мистецтво поєднує в собі інші види мистецтва

Номер слайду 7

ЩО ТАКЕ ТЕАТР ?Театр – місце для видовищ. Театр – це синтез мистецтва, специфічним засобом вираження якого являється сценічна дія, виникаюча в процесі гри акторів перед публікою

Номер слайду 8

Глобус Колізей. Драмтеатр, Коломия. Національна опера, Львів. Ляльковий театр, Київ

Номер слайду 9

ВИДИ ТЕАТРІВДРАМАТИЧНИЙ ТЕАТРЛЯЛЬКОВИЙ ТЕАТРМУЗИЧНИЙ ТЕАТРБАЛЕТОПЕРЕТТАМЮЗИКЛТЕАТР-КАБАРЕОПЕРАПАНТОМІМА Найдавніший вид театру, відомий ще в Стародавній Греції. Це спектакль без слів. Для передачі змісту використовують пластику, жести , міміку.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

режисеркасиргардеробникдраматургхудожниккомпозиторхореографакторрабочийдекораторпортнийприбиральницяконтролер Театральні професії

Номер слайду 12

Режесер - (від лат. Reqo – керую) - людина, якакерує постановкою вистави

Номер слайду 13

А. Роговцева. Б. Ступка. А. Хостікоєв. О. Сумська. Б. Бенюк. Актори

Номер слайду 14

Художник-декоратор. Розробляє ескізи костюмів,реквізитів, декорації. Декорації для вистави виготовляються в живописно-декораціоному цеху

Номер слайду 15

Бутафорія - предмети, які замінюють на сцені натуральні. Бутафорськими можуть бути посуд, страви , зброя, мебелі.

Номер слайду 16

ГРИМЕР досвідчений гример може зимінити обличчя актора до невпізнанності Увесь костюм повинен спочатку придумати художник-декоратор потім намалювати. Потім кравці втілять його ідеї в життя. Майстри можуть так розписати шматокмішковини, що із залу він буде здаватися, богатою парчею, оксамитом або шовком.

Номер слайду 17

За допомогою світла створюють світлове рішення вистави: світанок або захід, спалахи блискавки, зоряне небо і багато іншого. Звукооператор включає під час вистави фонограму: шум дощу або рокіт хвиль, свист вітру – дивлячись що в цей час відбувається на сцені.

Номер слайду 18

Кросворд. Театральні професіїПо горизонталі:1. Людина, що займається укладанням волосся , причісуванням .3 . Професія , пов'язана з рухом , пластикою.5 . Людина , що допомагає акторові надіти чужий одяг .8 . Професія дає акторові можливість прикрити лисину або обзавестися вусами.10 . Він завжди напоготові , знає ролі напам'ять і миттєво готовий прийти на виручку        акторові , якщо той забув слова .11 . Без цієї професії не можливий жоден свято.13 . Людина, що займається написанням танців.15 . Людина цієї професії « летить як пух від уст Еола ».17 . Людина . Створює предмети з пап'є -маше , глини , пінопласту і пр. матеріали.18 . Ця професія багатогранна. Ці люди можуть зробити з дроту абажур , старовинний кубок або шпагу , а також звести на сцені замок. По вертикалі:2 Людина цієї професії допомагає красиво рухатися по сцені.4 . Довгий час ця професія залишалася в тіні , навіть визначення для неї відшукали не відразу. Це той , хто є головним особою при постановці спектаклю.6 . Людина, що володіє цією професією допомагає виконавцю змінити зовнішність .7 . Людина, яка вміє зберігати всякі необхідні акторам речі: сумочки. Домашнє начиння .9 . Людина, яка володіє цією професією може створити і шум морського прибою. свист вітру і гавкіт собаки.12 . Людина цієї професії будує театральний простір , створює ескізи декорацій.14 . Ролі лиходіїв , простаків , героїв ... називають одним словом ... ?16 . Професії без яких не може бути театру.

Номер слайду 19

                                                            2      4                 1                                         9                    6               3                                                         5     7                                       10                  11                                                       1312      14                                                       8                                                                        15      16                                    18            17                                                                                      

Номер слайду 20

Мюзикл «Кішки»Балет «Весілля Фігаро»Вистава на історичну тему

Номер слайду 21

Опера «Наталка – Полтавка»Вистава « Мазепа» Дитяча вистава «Пеппі довга панчоха»

Номер слайду 22

Театр - мистецтво, яке здатне   говорити про те, що хвилює людей. Воно вміє змусити їх переживати і   переосмислювати побачене, порівняти зі своїм життєвим досвідом і отримати   естетичну насолоду. Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Трофимчук Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Щеднова Наталія Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
8 травня 2020
Переглядів
20973
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку