Презентація "Шумові інструменти"

Про матеріал
Заняття з ритміки в системі початкового музично-естетичного виховання є невід’ємною частиною навчання. Ігри та рух, які складають основу ритміки, – це ефективний шлях залучення дітей до музики, а також розвитку їх музичних здібностей і естетичних смаків. Презентації присвячена різноманітним інструментам шумового оркестру, основним способам і прийомам гри на них.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Шумовий оркестр. Шумові інструменти

Номер слайду 2

Що таке шумовий оркестр? Шумовий – це той, що створює шум. Ціль шумового оркестру – підкреслити динамічність музики.

Номер слайду 3

Шумовий оркестр – це оркестр, до складу якого входять переважно шумові інструменти, а також інструменти з різким тембром звуку. Шумовий оркестр – це невід’ємний складник музично-естетичного виховання учнів загальноосвітньої школи.

Номер слайду 4

Ритміка – складова фізичного і музично - ритмічного виховання дітей, яка заснована на чергуванні частин або систематики рухів, визначених за тривалістю виконання та характером докладених зусиль, і направлена на формування почуття ритму, тобто система фізичних вправ, яка побудована на зв'язку рухів з музикою. Основу ритміки складає дві компоненти: ритм, як біоритмічна основа функціонування організму, і музично - ритмічні рухи, як засіб розвитку психомоторної, емоційної та фізичної сфер організму. Розвиток відчуття ритму є одним із джерел підвищення життєвого тонусу людини, запорукою її мобільності, орієнтування у просторі. Ритм сприяє координації рухів, покращенню просторовочасовоїорганізацію рухових актів, в тому числі і артикуляційних (мовнорухових).

Номер слайду 5

Ри́тміка (грец. rhythmikos – мірний, рівномірний) – вчення про ритм.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Шумові інструменти – це пристрої для видобування шумів, які створюють певний ритмічний і тембровий колорит. До шумових інструментів належать ударні інструменти з невизначеною висотоюзвуку – барабани, бубон, тарілки, трикутник, маракаси, ложки, дзвіночки, тріскачки, ксилофон, тамбурин та ін.

Номер слайду 8

Цокотілі (англ. maracas) — ударний латиноамериканський парний музичний інструмент з невизначеною висотою звуку, африканського походження. Це висушений плід кокосового горіху, гарбуза чи маленької дині з рукояткою і наповнений камінцями, сухими зернами маслин чи піском. Сучасні маракаси виготовляють з тонкостінних дерев'яних, металевих та пластикових куль, в які насипають горох чи дріб. Звук виникає завдяки потрушуванню,характеризується гострим шарудінням.

Номер слайду 9

Дзвіно́чок або дзвіно́к – музичний інструмент у вигляді маленького дзвона. Бубоне́ць – брязкальце або дзвоник, що має форму порожньої металевої кульки із шматочками металу всередині. В історії людства мали різньоцільове призначення. Шумовий ударний інструмент.

Номер слайду 10

Ксилофо́н – ударний музичний інструмент з визначеною висотою звуку. На ньому грають паличками. Металофон – це дитячий музичний інструмент, різновид ксилофона. Звук виходить з металевих пластинок за допомогою палички. Пластинки розташовані в горизонтальному напрямку вздовж дерев'яного корпусу з ручкою. Кожна пластина на металофоні має свій певний колір, тому дитині легко запам'ятати навіть нескладні пісні. Цей інструмент настільки легкий у застосуванні, що у малюка, який не володіє нотами, вийде мелодія.

Номер слайду 11

Тамбури́н (від фр. tambourin < tambour — «барабан»; сучасне значення — «бубон») — старовинний музичний барабан циліндрової форми, а також танець в дводольному розмірі і музика до нього. Тамбурин був відомий на півдні Франції близько XVIII століття. Зазвичай один і той же виконавець грав на флейті і акомпанував собі на тамбурині.

Номер слайду 12

Трикутник (італ. triangolo) – ударний музичний інструмент у вигляді зігнутого трикутником сталевого пруту (діаметр 8-10 мм), який вільно підвішують та вдаряють по ньому металевою паличкою. Звук трикутника – невизначеної висоти, дзвінкий, блискучий і в той же час ніжний. На трикутнику можна виконувати як окремі ритмічні удари, так і тремоло (швидке чергування ударами паличкою по сторонах трикутника). Походження трикутника достеменно невідомо, але зображення та описи музикознавців 16-17 століття свідчать про те, що цей інструмент був відомий в Європі вже в ті часи.

Номер слайду 13

Тріскачка – народний музичний інструмент. Тріскачка складається з 18 - 20 тонких дощечок (зазвичай дубових) завдовжки 16 -18 см. Вони з'єднуються між собою міцною мотузкою. Дерка́ч, також відомий як вертушка, тріскачка – народний шумовий інструмент, де звук видобувають обертанням.

Номер слайду 14

Дерев'яні ложки – ударний музичний інструмент. Звук створюється шляхом удару одна об одну опуклих боків черпаків. Тембр звуку залежить від способу звуковидобування. Звук ложок нагадує звук кастаньєт.

Номер слайду 15

Бу́бон – дуже поширений ударний музичний інструмент з невизначеною висотою звуку у вигляді обруча, на який з одного боку натягнуто шкіру. У прорізах обруча встановлено малі металеві тарілочки – брязкальця. Основне завдання в оркестрі: утримувати темп, та надавати певного колориту та характеру в музиці. Використовують переважно в танцювальній музиці та похідних маршах.

Номер слайду 16

Шейкер (від англ. shaker – «to shake» трясти) – назва цілого ряду ударних музичних інструментів, які використовуються для створення ритмів, а також для надання музиці оригінального звучання. Шейкер являє собою закриту ємність (контейнер) з твердого матеріалу (бамбук, деревина, залізо, пластик тощо), частково наповнену дрібним сипучим матеріалом (крупний пісок, дріб, бісер, скло, зерна рослин. Шейкер струшують.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Проваторова Валерія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
8 травня 2020
Переглядів
4073
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку