Презентація "Технічні характеристики та призначення основних складових персонального комп'ютера"

Про матеріал

Матеріал призначений для вивчення у 8 класі теми "Кодування даних та апаратне забезпечення". Відповідає вимогам діючої навчальної програми.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Технічні характеристики та призначення основних складових персонального комп’ютера. Урок інформатики 8 клас. Учитель Тетяна Іншина

Номер слайду 2

Повторення вивченого. Пристрої сучасного ПК

Номер слайду 3

Пристрої збереження інформації

Номер слайду 4

Виконай інтерактивну вправуhttps://learningapps.org/31754339

Номер слайду 5

Процесор. Процесор — це основна складова комп'ютера, яка забезпечує опрацювання інформації. Робота процесора та швидкість опрацювання даних залежить від його основних характеристик: тактова частота — кількість операцій, що процесор може виконати за секунду; вимірюється у ГГц; кількість ядер — кількість однакових процесорів, які об'єднані в один пристрій; розрядність — максимальна довжина двійкового коду, яку може опрацювати процесор; вимірюється у бітах;обсяг кеш-пам'яті — обсяг внутрішньої пам'яті процесора; вимірюється у кілобайтах або у мегабайтах. Процесор містить:пристрій керування, який забезпечує виконання команд комп’ютерної програми;арифметико-логічний пристрій, який здійснює операції над даними;кеш-пам'ять - призначена для прискорення обміну даними між оперативною пам’яттю та процесором.

Номер слайду 6

Приклади значень властивостей процесорадля настільного й планшетного комп’ютерів{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Властивість. Що характеризуєЗначення властивостей процесора. Для настільногокомп’ютера. Для планшетногокомп’ютера. МодельІм’я, що надається фірмою-виробником. AMD Ryzen. Threadripper 3990 XKIRIN970 Тактова частота. Частота керуючих сигналів, які узгоджують роботу пристроїв процесора4,3 ГГц2,36 ГГц. Кількість ядер. Кількість однакових за структурою процесорів, які об’єднано в один пристрій648 Розрядність. Кількість двійкових розрядів, які може одночасно опрацьовувати процесор64 біти64 біти

Номер слайду 7

Материнська плата Материнська плата — основна складова комп'ютера, яка забезпечує обмін даними між всіма пристроями комп'ютера. За допомогою слотів та сокетів всі зовнішні та внутрішні пристрої підключаються до материнської плати. Слот (англ. slot) – щілина, паз, отвір. Сокет (англ. socket) – заглиблення,гніздо, розетка.

Номер слайду 8

Властивості материнської плати. Кількість інтерфейсних роз'ємів. Природно, чим цих роз'ємів більше, тим більше комплектуючих можна встановити. Кількість слотів пам'яті - кількість гнізд під ОЗП  Добре, якщо їх хоча б два. Маючи 2 і більше роз'ємів, можна активувати двоканальний режим (його підтримують мало не всі сучасні материнки). ! 2 планки по 4 Гб працюють ефективніше, ніж одна на 8 Гб. Сумісність з процесором. У будь-якого виробника – свій чіпсет (комплект мікросхем). Неможливо встановити процесор від AMD у плату Intel, і навпаки. Розмір материнської плати. Від нього залежить, в якій корпус комп'ютера можна поставити модель. Сокет – гніздо, куди встановлюється  CPU. Він повинен бути однаковим і у материнки, і у процесора. Чіпсет – комплект мікросхем, свого роду внутрішній контролер, який відповідає за коректну взаємодію всіх компонентів материнки. Від типу чіпсета залежить і те, якого об'єму оперативну пам'ять можна поставити, і можливість розгону CPU.

Номер слайду 9

Внутрішня (оперативна) пам'ять Внутрішня (оперативна) пам'ять — це частина пам'яті комп'ютера, яка зберігає данні, що обробляються процесором. У сучасних комп'ютерах обсяг оперативної пам'яті може бути від 2 Гб до 64 Гб.

Номер слайду 10

Відеоадаптер (відео карта) Відеоадаптер (відео карта) — це плата розширення, яка обробляє, генерує зображення та виводить на екран зовнішнього пристрою. Відеокарта може бути інтегрована, тобто вбудована у материнську плату. Окрім цього, відео карта може бути і окремою платою розширення, що підключається у слот на материнській платі. В таких випадках у відеоадаптера є додаткова власна відео пам'ять, яка використовується для зберігання елементів зображень, що будуть виводитися. Багато сучасних комп'ютерних програм вимагають певного мінімуму відео пам'яті, особливо програми для роботи з графікою і відеоігри.

Номер слайду 11

Клавіатура Клавіатура — це пристрій, який призначений для введення символів та команд. Види:за типом підключення до комп'ютера: дротові та бездротові;за призначенням: стандартні, ігрові, мультимедійні та ін.

Номер слайду 12

Сканер Сканер — це пристрій для переведення інформації з паперового носія у цифровий вигляд. До основних властивостей сканерів належать:швидкість сканування; роздільна здатність;розмір області сканування. Види сканерів: ручний; планшетний; із протяжним механізмом; скан-камера.

Номер слайду 13

Монітор Монітор — це пристрій для виведення візуальної інформації. Види моніторів: плазмові; проекційні: рідкокристалічні (LCD-монітори); світлодіодні (OLED-монітори); на основі електронно-променевої трубки (CRT). Основні властивості моніторів: роздільна здатність (кількість пікселів на дюйм); довжина діагоналі (вказується у дюймах); час відклику — час зміни зображення на екрані (вимірюється у мс).

Номер слайду 14

Принтер Принтер — це пристрій для виведення інформації з комп'ютера на паперовий носій. Види принтерів: матричні; струменеві; лазерні; 3 D-принтери. До основних характеристик принтерів належать: кількість кольорів: монохромні або багатокольорові; тип підключення до комп'ютера: дротові та бездротові; роздільна здатність (кількість точок на дюйм); швидкість друку (кількість роздрукованих сторінок за хвилину); розмір паперу, на якому може виконуватися друк.

Номер слайду 15

Жорсткий диск (магнітний диск) Жорсткий диск або накопичувач на магнітних дисках (від англ. hard (magnetic) disk drive, HDD, HMDD) — це магнітний диск або декілька дисків, які використовуються в якості енергонезалежного носія інформації.Ємність сучасних жорстких дисків від 200 Гб до 20 Тб.

Номер слайду 16

Оптичні диски CD, DVD, BD Оптичні диски (CD, DVD, BD та ін.)— це носій даних у вигляді пластикового чи алюмінієвого диска, призначеного для запису та зчитування інформації за допомогою лазерного променя. Оптичні диски поділяють на різні види в залежності від ємності та можливості виконувати запис та перезапис інформації на диск. Наприклад, ємність CD-диска може бути 800 Мб, а ємність DVD-диска — 8 Гб.

Номер слайду 17

Твердотілий накопичувач SSDТвердотілий накопичувач (від англ. solid-state drive, SSD) — комп'ютерний пристрій збереження даних на основі мікросхем пам'яті та контролера керування ними, що не містить рухомих механічних частин. SSD-диски іноді використовуються як альтернатива жорстким магнітним дискам. Їх ємність може сягати декілька терабайтів, а швидкість зчитування та запису інформації може бути більшою ніж у жорстких дисках.

Номер слайду 18

Флеш карти та карти пам'яті Флеш карти та карти пам'яті — це компактні носії інформації на основі флеш—пам'яті. Карти пам'яті широко використовуються у сучасних електронних пристроях, у тому числі у мобільних пристроях, цифрових фото та відеокамерах. Пристрої флеш-пам'яті зазвичай використовуються як пристрої для перенесення даних з одного комп'ютера на інший. Розповсюдження флеш-пам'яті значно зменшила використання оптичних дисків. Їх обсяг може бути від 2 Гб до 64 Гб.

Номер слайду 19

Дякую за увагу!Бажаю успіхів у навчанні!

pptx
Пов’язані теми
Інформатика, Презентації
Додано
2 жовтня 2023
Переглядів
948
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку