Презентація "Техніка виконання ударів по м'ячу"

Про матеріал
Презентацію «Техніка виконання ударів по м'ячу» можна використовувати для закріплення та удосконалення техніки виконання ударів по м’ячу для учнів І та ІІ курсів ПТНЗ під час дистанційного та змішаного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕХНІКА ВИКОНАННЯ УДАРІВ ПО М'ЯЧУ ВИКЛАДАЧ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ Байдак Оксана Андріївна

Номер слайду 2

УДАР ВНУТРІШНЬОЮ СТОРОНОЮ СТОПИЦей удар використовується в основному для виконання коротких та середніх передач, а також для ураження воріт суперника з близької відстані. Даний прийом зараховують до розряду високоточних дій, так як до м'яча доторкається досить велика частина стопи (від п'яти до великого пальця). Проте, сила такого удару менше, в порівнянні з ударами іншими способами.

Номер слайду 3

Місце початку розбігу, м'яч і ціль знаходяться приблизно на одній лінії. Замах виконується за рахунок заднього поштовху останнього бігового кроку. Ударний рух починається з одночасного згинання стегнаі повороту ноги. У момент удару стопа знаходиться під прямим кутом по відношенню до напрямку польоту м'яча. Удар виконується серединою внутрішньої поверхні стопи.

Номер слайду 4

УДАР ВНУТРІШНЬОЮ ЧАСТИНОЮ ПІДЙОМУУдар має значну силу й точністю. Використовується при середніх та довгих передачах, «прострілах» уздовж воріт та ударах по цілі з усіх дистанцій.

Номер слайду 5

Розбіг виконується під кутом у 30–60° по відношенню до м'яча й цілі. Замах ноги близький до максимального. Опорна нога, трохи зігнута в колінному суглобі, ставиться на зовнішню частину підошви. Тулуб трохи нахилений убік опорної ноги. У момент удару носок відтягнутий униз, а нога напружена.

Номер слайду 6

УДАР СЕРЕДНЬОЮ ЧАСТИНОЮ ПІДЙОМУ Ударом середньою частиною підйому можна послати м'яч на значну відстань. Він застосовується при передачі м'яча, ударі від воріт й по воротах, а також при виконанні штрафних ударів.

Номер слайду 7

Лінія розбіга, м'яч й ціль знаходяться приблизно на одній лінії. Опорна нога ставить з п'ятки – на рівень з мечем. Під час ударного руху відбувається перекат опорної ноги з п'ятки на носок. Умовна вись, яка поєднує м'яч й колінний суглоб, в момент удару вертикальна.

Номер слайду 8

УДАР ЗОВНІШНЬОЮ ЧАСТИНОЮ ПІДЙОМУЦей удар найбільше часто застосовується при реалізації штрафних, вільних ударів по воротах, передачах (якщо між гравцем та партнером є суперник).

Номер слайду 9

При виконанні удару цим способом стопа спортсмена повертається носком всередину. Траєкторія розбігу - пряма. Після такого удару м'яч може бути направлений по прямій лінії або по дузі. Виконуючи удар правою ногою, до м'яча підходять зліва, завдаючи удару лівою ногою, відповідно, справа.

Номер слайду 10

РІЗАНИЙ УДАР ВНУТРІШНЬОЮ ЧАСТИНОЮ ПІДЙОМУ Удари, після яких м'яч летитьпо дузі, обертаючись навколо своєї осі, називаються різаними. Потрібно поставити м'яч на землю й зробіть удари, намагаючись потрапити не в середину м'яча, а збоку.

Номер слайду 11

РІЗАНИЙ УДАР ЗОВНІШНЬОЮ ЧАСТИНОЮ ПІДЙОМУ Цей удар наноситься не по середині м'яча, а по тій його частині, яка знаходиться далі від ноги, що б'є. У момент удару нога ніби мимохіть прокочується по м'ячу, надаючи йому обертальний рух навколо своєї осі. Чим сильніше обертається м'яч, тим крутіше дуга його польоту.

Номер слайду 12

УДАР НОСКОМВикористовується, коли необхідно зробити несподіваний, без підготовки, удар по цілі. Крім того цей удар використовують на мокрих, болотистих полях, а також при вибиванні м'яча у суперника у випаді або шпагаті.

Номер слайду 13

При ударі місце початку розбігу, м'яч і ціль знаходяться на одній лінії. Останній крок розбігу – замах. У момент удару носок трохи піднятий. Удари носком небезпечні, тому що їх важко передбачити. Дуже короткий замах для виконання даного прийому в поєднанні з нанесенням удару вище центру м'яча забезпечує своєрідне обертання м'яча та робить захист від такого удару досить проблематичним.

Номер слайду 14

УДАР П'ЯТОЮ Цей удар рідше використовується в грі. Пояснюється це складністю його виконання, незначною силою й точністю. Перевагою удару є несподіванка його виконання для суперників. Мета виконання такогоудару - дезорієнтувати, обдурити противника. У момент перенесення ноги футболіст нібито маєнамір завдати удару по м'ячу. Суперник впевненийв тому, що удар буде спрямований вперед. У той жечас, гравець проносить ногу над м'ячем та відводячи її назад, виконує удар п'ятою.

Номер слайду 15

Підготовча фаза починається з постановки опорної ноги на рівні м'яча. Для замаху нога проноситься над м'ячем й виноситься вперед. Робочу фазу - удар - виконують різким рухом ноги назад. У момент удару нога напружена, стопа розташована паралельно землі.

Номер слайду 16

УДАР ПО М'ЯЧУ КОЛІНОМ Вважається відносно точним, так як в момент нанесення удару з м'ячем стикається досить велика поверхню коліна. Коли у гравця не вистачає часу для того, щоб прийнявши м'яч, опустити його вниз та нанести удар стопою (підйомом), застосовують удар коліном.

Номер слайду 17

УДАР ІЗ РОЗВОРОТУВикористовується для зміни напрямку польоту м'яча. Виконується середньою частиною підйому по м'ячу який падає чи низько летить назустріч.

Номер слайду 18

УДАР ЧЕРЕЗ СЕБЕВиконується середньою частиною підйому по м'ячу, що летить чи стрибає, якщо необхідно нанести несподіваний удар по воротах або зробити передачу через голову назад.

Номер слайду 19

УДАР З ПОЛУЛЬОТУ Удар зазвичай проводиться по м'ячу відразу ж після його відскоку від землі. Виконувати його доцільно середньою чи зовнішньою частиною підйому. При цьому важливо точно розрахувати місце приземлення м'яча та поставити опорну ногу якомога ближче до цього місця.

Номер слайду 20

УДАР ПО М'ЯЧУ СЕРЕДНЬОЮ ЧАСТИНОЮ ЧОЛА З МІСЦЯСпортсмен виставляє одну ногу на крок вперед (відстань між ногами 50-70 см), руки на рівні плечей, трохи зігнуті в ліктях. У першій фазі гравець, починаючи із стегон, відхиляє корпус назад, м'язи при цьому напружені, підборіддя лежить на грудях, коліна зігнуті. У другій фазі футболіст різко подає корпус вперед й серединою чола завдає удар по м'ячу. Після виконання удару корпус гравця залишається в нахилі, плечі відведені назад.

Номер слайду 21

УДАР ПО М'ЯЧУ СЕРЕДНЬОЮ ЧАСТИНОЮ ЧОЛА З ПОВОРОТОМВикористовується, якщо потрібно змінити траєкторію польоту м'яча. При виконанні удару без стрибка для замаху тулуб відхиляється назад та одночасно повертається (переважно до 90 °) в сторону передбачуваного удару. Разом із тулубом розвертаються й ноги, які розташовані паралельно на відстані 30-50 см. Поворот зручніше здійснювати на носках.

Номер слайду 22

УДАР З ПОВОРОТОМ В СТРИБКУПри ударі з поворотом в стрибку відразу ж після відштовхування тіло повертається в бік удару, а тулуб одночасно відхиляється назад. Подальші дії схожі з ударом середньої частиною чола в стрибку.

Номер слайду 23

УДАР ПО М'ЯЧУ ГОЛОВОЮ НАЗАД З МІСЦЯФутболіст сильно згинає ноги в колінах, відхиляючи тулуб назад із таким розрахунком, щоб потрапити точно "під м'яч". Потім гравець, швидко розгинаючи ноги в колінах та одночасно виносячи вперед стегна, завдає удару по м'ячу.

Номер слайду 24

УДАР ПО М'ЯЧУ ГОЛОВОЮ ПІСЛЯ ПОШТОВХУ ОБОМА НОГАМИЗастосовується в умовах контакту гравця з противником, коли йде боротьба за м'яч. Перед відштовхуванням сильно зігнути ноги в колінних суглобах й відхилити верхню частину тулуба назад. Відштовхнувшись та досягнувши максимально можливої ​​висоти стрибка, нанести удар по м'ячу. Під час удару ноги виносяться вперед, а плечі подаються назад; потім - приготуватися до приземлення, ноги знаходяться в положенні "кроку". Удар можна наносити в напрямках: вгору, в сторону, назад.

Номер слайду 25

УДАР ПО М'ЯЧУ ГОЛОВОЮ ПІСЛЯ ПОШТОВХУ ОДНІЄЮ НОГОЮДаний удар використовується, коли поблизу немає суперника і є можливість виконати стрибок вгору чи вперед. Розбіг здійснюється з кількох кроків. Поштовхова нога в момент та після відштовхування залишається в тому ж положенні. Махова нога, зігнута в коліні, виконує мах вгору-вперед. Наступні руху не відрізняються від рухів, які виконуються при ударі головою після поштовху обома ногами. Використовуючи значний прогин тулуба, таким способом удар можна наносити в різних напрямках: вперед, в сторону, назад.

Номер слайду 26

УДАР СЕРЕДНЬОЮ ЧАСТИНОЮ ЧОЛА В СТРИБКУЦей удар володіє достатньою точністю й силою, тому часто застосовується в грі. Він виконується після поштовху вгору однією або двома ногами. Стрибок є попередньою фазою удару. Руки, трохи зігнуті в ліктях, енергійно рухаються вгору до рівня грудей, що сприяє збільшенню висоти стрибка. Безпосередньо після відштовхування виконується замах (тулуб відхиляється назад). Ударний рух починається в момент (або трохи раніше) досягнення найвищої точки стрибка.

Номер слайду 27

УДАР ПО М'ЯЧУ ГОЛОВОЮ В ПАДІННІУдар виконується середньої або бічною частиною чола. У першому випадку напрямок польоту й ціль удару розташовані на одній лінії. При виконанні удару бічною частиною чола м'яч часто "зрізається" і траєкторія його польоту істотно змінюється. Підготовчою фазою удару є поштовх й підфаза польоту. На останніх 3-4 кроках розбігу тулуб нахиляється трохи вперед. Поштовх виконується однією ногою в сторону передбачуваної зустрічі з м'ячем. Політ відбувається паралельно землі. Руки зігнуті в ліктьових суглобах. Рух м'яча знаходиться в полі зору гравця.

Номер слайду 28

УДАР БІЧНОЮ ЧАСТИНОЮ ЧОЛА Потрібно поставити ноги нарізно (30-50 см). Якщо м'яч наближається ліворуч, то для замаху тулуб нахиляється вправо. Права нога згинається в гомілковостопному і колінному суглобах. На неї переноситься вага тіла. Голова повертається в бік м'яча. Ударний рух починається із розгинання ноги й випрямлення тулуба. Вага тіла переноситься на ліву ногу. Використовується, коли м'яч летить збоку (праворуч чи ліворуч) від гравця та немає можливості виконати удар серединою чола з поворотом. Такий удар часто застосовується захисником з метою відбити м'яч.

Номер слайду 29

УДАР БІЧНОЮ ЧАСТИНОЮ ЧОЛА В СТРИБКУПри виконанні удару в стрибку в підготовчій фазі після відштовхування тулуб для замаху відхиляється в бік протилежний від цілі. Ударний рух здійснюється за рахунок різкого скорочення попередньо розтягнутих м'язів. Удар наноситься в момент досягнення найвищої точки стрибка.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Альохіна Ольга Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Байдак Оксана
Додано
10 січня 2021
Переглядів
13109
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку