Презентація "Технологія електротехнічних робіт. Монтажні схеми. Правила безпеки."

Про матеріал
Презентація підготовлена до проєкту світильник і її матеріал дасть змогу учням орієнтуватись в темі електричного струму і електротехнічних робіт.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проєкт «Світильник»Технологія електротехнічних робіт. Монтажні схеми. Правила безпеки. Урок 10 Трудове навчання

Номер слайду 2

Електричний струм Електричний струм - це спрямований рух заряджених часток. Виробляється джерелом (генератором, акумулятором, термопарою)

Номер слайду 3

Джерела та споживачі електричної енергії. Альтернативні джерела електричної енергії. Джерела електричного струму – пристрої, що перетворюютьрізні види енергії на електричну енергію. Гальванічні елементи, що здатнінакопичувати, а потім віддаватиелектроенергію, називаютьакумуляторамиІснує кілька ефективних альтернативних джерелелектроенергії таких як сонячне, вітряне, водяне

Номер слайду 4

Електромонтажний інструмент та прийоми роботи з ним.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Електричне коло. З'єднання, яке складається із джерела електричного струму(електрична батарея), споживача (електрична лампочка),які з'єднані між собою електричними проводами,називається електричним колом. Усі елементи електричного кола взаємопов'язані між собою так, що утворюють замкнутий шлях, по якому безперервно можуть рухатися заряджені частинки. Тому таке з'єднання називають замкненим електричним колом.

Номер слайду 7

Щоб зібрати (скласти) електричне коло, його зображуютьна папері. Для цього використовують умовні позначення.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Якщо використати умовні позначення, то електричне коло, буде мати спрощений вигляд. Таке зображення називають електричною схемою.

Номер слайду 10

Монтаж електричних схем. Монтаж електричних схем (електромонтаж) — це з'єднання джерела електричного струму зі споживачами за допомогою дротів і різноманітної арматури. Для електромонтажних робіт необхідно певним чином підготувати проводи. Технологія зрощуванняа- підготовка кінців струмопровідних жил до зрощування;б - скручування струмопровідних жил;в - ізолювання місць зрощування проводів. Паяння. Використання клемних колодок

Номер слайду 11

Правила безпечної праці при виконанні електротехнічних робіт І. Загальні положення1.1. До виконання електромонтажних робіт допускаються учні, які пройшли медичний огляд, відповідне навчання, отримали інструктаж на робочому місці, оволоділи безпечними прийомами праці та засвоїли ви­моги даної інструкції.1.2. Робоче місце організовується згідно з вимогами НОП.1. Ураження електричним струмом унаслідок доторкання до оголених проводів під час роботи з приладами під напругою.2. Травмування під час роботи несправним інструментом. II. Вимоги безпеки перед початком роботи2.1. Одягніть спецодяг (фартух із нарукавниками або халат і головний убір) 2.2. Розкладіть на робочому місці інструменти індивідуального корис­тування згідно з вимогами НОП. Не тримайте на робочому місці нічого зайвого.2.3. Перевірте стан інструментів. Ручки плоскогубців, гострозубців тощо повинні мати ізолююче покриття. Рукоятки викруток повинні бути з ізолю­ючого матеріалу. Користуйтесь інструментами тільки за призначенням.2.4. Підготуйте матеріали і розкладіть їх на робочому місці так, щоб усе було на виду і не заважало працювати.2.5. Підготуйте засоби індивідуального захисту: діелектричні рука­виці, килимок, калоші, окуляри.

Номер слайду 12

III. Вимоги безпеки під час виконання роботи3.1. Складайте електричні схеми, виконуйте в них перемикання за відсутності напруги.3.2. Схему складайте так, щоб проводи не перехрещувалися, не були натягнуті й не схрещувалися петельками.3.3. Під час роботи поблизу електричних приладів і машин стежте, щоб руки, одяг, волосся не торкалися до обертових деталей та оголених проводів.3.4. Складену схему вмикайте тільки після дозволу вчителя.3.5. Не перевіряйте наявність напруги пальцями.3.6. В усіх випадках виявлення пошкодження електропроводки, об­ладнання, вимірювальних приладів повідомте вчителя про це. IV. Вимоги безпеки після закінчення роботи4.1. Вимкніть схему (прилад) із мережі живлення.4.2. Вимірювальні прилади, інструменти покладіть так, як вони були розміщені до роботи. Перевірте їх стан.4.3. Приберіть на робочому місці відходи, пил і зайві деталі. Під час прибирання користуйтесь щіткою.4.4. Приведіть себе і спецодяг у порядок, вимийте руки з милом.4.5. Виходьте з майстерні лише після дзвінка і дозволу вчителя.

Номер слайду 13

Домашнє завдання

Номер слайду 14

Презентацію підготував учитель трудового навчання Комунального закладу«Пісочинський ліцей «Мобіль» Довбак М.І.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Овчаренко Іван Володимирович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Танцюра Микола Володимирович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ковальчук Володимир Юрійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Животун Микола Миколайович
    Дякую Вам за вашу працю. Презинтація дуже гарна.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Животун Микола Миколайович
    Дякую Вам за вашу працю. Презинтація дуже гарна.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
21 листопада 2020
Переглядів
8135
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку