Презентація. Технологія приготування піци з листкового тіста. Матеріал до уроку трудового навчання та технології для учнів професії "Кондитер"

Про матеріал
Технологія приготування піци з листкового тіста. Матеріал до уроку трудового навчання та технології для учнів професії "Кондитер"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Приготування піци з листкового тіста

Номер слайду 2

Піца з листкового тіста200 років тому, в Неаполі, пекарі почали готувати на швидку руку блюдо для бідних людей. Це були коржі з тіста, на які клали шар томатів, посипали сушеним майораном, поливали олією, а зверху клали сир. Так з'явилася піца, яку ми всі любимо. В піцу неодмінно входять: помідори, моцарелла, базилік та інші інгредієнти за бажанням. В Італії до сьогоднішнього дня дуже трепетно ставляться до якості страви, в тому числі – піці з листкового тіста.

Номер слайду 3

Історія походження листкового тіста. Відомо, що листкове тісто було придумано в 1645 році учнем французького кондитера Клавдієм Гелі, який хотів спекти смачний хліб для хворого батька. Він замісив тісто, загорнув у нього шматок масла, розкотив його і повторив цю процедуру кілька разів. З отриманого тесту Клавдій спік хліб. Результат здивував як учня, так і вчителя: хліб вийшов надзвичайно великого розміру. Після закінчення навчання Клавдій працював в кондитерській в Парижі, де він удосконалив свій винахід, який приніс йому величезний успіх. Пізніше Клавдій Гелі перебрався до Флоренції, де він почав працювати в пекарні братів Моска. Братам вдалося дізнатися секрет Клавдія, хоча він ретельно охороняв його, зачинившись в окремій кімнаті при замішуванні тіста. З пекарні братів Моска листкове тісто поширилося по світу.

Номер слайду 4

Цікаві факти про листковому тісті1. Скільки шарів в листковому тісті?У класичному листковому тісті 256 шарів - ступінь двійки, так як при розкачування тісто складають навпіл. 2. Філо і листкове тісто - одне й те саме?Листкове тісто є найближчим родичем Філло (phyllo), яке готують на Близькому Сході. Філло НЕ розгортають, а витягають, і в його складі менше води. 3. Яке тісто називають російським листковим тістом?Дріжджове листкове тісто називають кислим тестом або російською листковим тістом.

Номер слайду 5

Інгредієнти для приготування піци з листкового тіста. Готове листкове тісто - 500 грам (в магазині широкий вибір дріжджових і без дріжджових брикетів);Томатна паста чи кетчуп – 4-5 столових ложок;Сосиски (або м'ясо, шинка, ковбаса і т.д.) – 300-350 грам;Помідори – 2-3 штуки;Болгарський перець – 1-2 штуки;Мариновані гриби (білі, печериці, рижики і т.д.) – 100-150 грам;Маслини – 10 штук;Сир твердих сортів – 100-150 грам.

Номер слайду 6

Інвентар. Ніж. Обробна дошка. Миска (для змішування інгредієнтів)Плита. Лист. Папір для випічки (за бажанням)Терка. Духовка. Скалка

Номер слайду 7

Інструктаж з БЖД З електроприладами забороняється працювати мокрими руками. Не можна залишати включену плиту без нагляду. Не можна зберігати поруч з плитою легкозаймисті предмети. Під час роботи з плитою не варто забувати, що вона сильно нагрівається, і треба бути дуже акуратним, щоб не отримати опіки. Суворо використовувати непошкоджене обладнання. В першу чергу потрібно перевірити, чи в хорошому стані кухонний інвентар, чи немає сколів та тріщин на посуді. Перед тим, як поставити посуд на плиту, треба переконатися, що він сухий. В іншому випадку може статися замикання. Не можна ставити на плиту пластиковий посуд, бо він швидко розплавиться. Щоб зняти посуд з плити необхідно скористатися рушником або спеціальною ганчіркою, щоб уникнути опіків. Більш небезпечним джерелом неприємностей і травм є кухонна підлога, особливо якщо вона мокра. Один неправильний рух, і можна отримати травму. Щоб цього уникнути необхідно перед початком роботи на кухні перевірити стан підлоги. Під час готування потрібно обов'язково включати вентиляцію. Сковорідки і каструлі потрібно ставити і знімати з плити за допомогою спеціальних ганчірок або рушників. Продукти різати можна тільки на спеціальній дошці і добре заточеними ножами.включену плиту без нагляду.

Номер слайду 8

Технологія приготування піци з листкового тіста1. Нарізаємо помідори кружечками. Томати необхідно нарізати гострим ножем – кружечками, товщиною по 0,5 див. Увагу! Не натискайте сильно на овочі, так як це викличе рясне виділення соку, без якого страва буде менш смачним. 2. Сосиски нарізаємо кружечками. Сосиски (не варені, очищені від слюди), як і помідори нарізаємо кружечками завтовшки приблизно за 0,5-0,7 див.3. Миємо, чистимо й нарізаємо перець4. Ріжемо маслини. Свіжі маслини нарізаємо кільцями, попередньо видаливши з серцевини кісточку. Товщина кільця приблизно 0,3 див. Увагу! Також Ви можете використовувати мариновані маслини. Деякі виробники вважають за краще залишати кісточку в ягоді, деякі – видаляють. У будь-якому випадку, маслини ріжемо на кружечки і позбавляємося від зайвого.  

Номер слайду 9

Технологія приготування піци з листкового тіста5. Ріжемо гриби  Гриби нарізаємо скибочками, приблизно по 0,5х0,5 см. 6. Натираємо сир. Сир тремо на дрібній тертці. Увага! Щоб сир краще терся, безпосередньо перед цим його рекомендується покласти на кілька хвилин в холодильник. 7. Розкачуємо розморожене тісто. Розморожений пласт тіста (інструкцію по розморожуванню дивіться в інструкції на пакеті), кладемо на злегка присипану борошном стіл. Розкачуємо тісто качалкою до товщини приблизно 2-3 міліметра.8. Вирізаємо з тіста квадрати. Гострим кінцем ножа ріжемо тісто на рівні квадрати.

Номер слайду 10

Технологія приготування піци з листкового тіста9. На деко кладемо «квадрати» з тіста. Деко змащуємо олією або застеляємо спеціальним папером для випічки викладаємо квадрати.10. Змащуємо тісто. Кожен шматочок тісто ретельно змащуємо кетчупом.11. Викладаємо інгредієнти. На тісто викладаємо основні інгредієнти піци: гриби, сосиски, помідори, перець, маслини.12.  Посипаємо піцу тертим сиром Посипаємо тертим сиром піцу.13 Випікаємо піцу Деко з піцою ставимо в духовку, розігріту до 180 градусів. Випікаємо протягом 20-25 хвилин.

Номер слайду 11

Технологія приготування

Номер слайду 12

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ1. Приготувати піцу з листкового тіста під наглядом батьків2. Фото виконаної роботи підписати (школа, клас, прізвище та ім`я), відправити 3. Пройти тест на сайті “На Урок”

pptx
Додано
16 січня 2021
Переглядів
1622
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку