Урок. Технологія приготування чебурека з сиром. Матеріал до уроку трудового навчання та технології для учнів професії "Кондитер"

Про матеріал
Урок. Технологія приготування чебурека з сиром. Матеріал до уроку трудового навчання та технології для учнів професії "Кондитер"
Перегляд файлу

Дата

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Школа

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Клас

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема уроку :  Приготування чебуреків з сиром

Мета уроку:

         навчальна: ознайомити учнів з технологією приготування прісного тіста та виробів з нього;

         розвиваюча: розвивати в учнів ініціативу і професійну винахідливість, уміння застосовувати знання в повсякденному житті; розвивати пам'ять, наочне мислення, творчі здібності;

        виховна: виховувати в учнів колективістські відношення, уважність;  формувати вміння висловлювати свої думки, виховувати культуру спілкування; любов до обраної професії;

        методична: активізація учнів на уроці шляхом використання інформаційних технологій.

Хід уроку:

І Організаційна частина    

а) привітання;

б)перевірка зовнішнього вигляду та особистої гігієни;

в)повідомлення теми уроку

ІІ Вступний інструктаж

 

  1. Мотивація

Більш ніж 15 тисяч років назад людина вперше стала збирати і обробляти хлібні злаки. В кам’яному віці люди їли зерна в сирому вигляді, а потім навчилися розтирати їх камінням і змішувати з водою. Так виникло перше борошно. За минулі тисячоліття людини надбала велику кількість рецептів страв з борошна. Як у будні, так і на свята без них не обходяться.

        2. Актуалізація опорних знань

     - Назвіть страви з борошна?

             - Назвіть вимоги до прісного тіста.

ІІІ.  Поточний інструктаж

1. А зараз ми повертаємося до сьогоднішнього уроку: «Приготування  чебуреків з сиром».

- Як правильно приготувати тісто для чебуреків?

  Замішують тісто однорідної консистенції з борошном, окропом,сіл`ю та солі. Тісто залишають на 20-30хв, закривши серветкою для набухання клейковини і надання йому еластичності.

  • Як приготувати фарш з сиру?

Твердий сир натираємо на тертці.

Зелень миємо й подрібнюємо її якомога дрібніше. Подрібнену зелень перекладаємо в миску до натертого сиру і все добре перемішуємо.

  • Як правильно сформувати чебурек?

  У вигляді довгастого пиріжка.

  • Яке обладнання використовують для смаження чебуреків?

  Сковорідку, фритюрницю.

  • При якій температурі смажать чебуреки?

Смажать чебуреки при температурі 140-160С. 

  • Який жир використовують для смаження чебуреків?

Для смаження чебуреків використовують рафіновану олію, комбінований жир. 

  • Розкажіть правила подачі чебуреків?

Чебуреки подають у гарячому стані, на закусочній тарілці. 

  1. Інструкція з БЖД

Правильно вмикати і вимикати побутові прилади.

З електроприладами забороняється працювати мокрими руками.

Не можна залишати включену плиту без нагляду.

Не можна зберігати поруч з плитою легкозаймисті предмети.

Під час роботи з плитою не варто забувати, що вона сильно нагрівається, і треба бути дуже акуратним, щоб не отримати опіки.

Суворо використовувати непошкоджене обладнання. В першу чергу потрібно перевірити, чи в хорошому стані кухонний інвентар, чи немає сколів та тріщин на посуді.

Перед тим, як поставити посуд на плиту, треба переконатися, що він сухий. В іншому випадку може статися замикання.

Не можна ставити на плиту пластиковий посуд, бо він швидко розплавиться.

Щоб зняти посуд з плити необхідно скористатися рушником або спеціальною ганчіркою, щоб уникнути опіків

Більш небезпечним джерелом неприємностей і травм є кухонна підлога, особливо якщо вона мокра. Один неправильний рух, і можна отримати травму. Щоб цього уникнути необхідно перед початком роботи на кухні перевірити стан підлоги.

Під час готування потрібно обов'язково включати вентиляцію.

Сковорідки і каструлі потрібно ставити і знімати з плити за допомогою спеціальних ганчірок або рушників.

Продукти різати можна тільки на спеціальній дошці і добре заточеними ножами

Робота з технологічною картою

 

Технологія приготування чебуреків з сиром

Інгредієнти

Пшеничне  борошно -500 г.

Вода 200 мл.

Сіль за смаком

Кріп за смаком

Сир твердий  300-400 г.

Рослинна олія для смаження

 

1

В глибокий посуд наливаємо склянку окропу. Додаємо в окріп половину чайної ложки солі.

Фото к шагу 7Фото к шагу 4Фото к шагу 3Фото к шагу 2Фото к шагу 6Фото к шагу 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото к шагу 5

 

 

Чебуреки з сиром - Крок 6

2

Додаємо в окріп столову ложку рослинної олії.

3

Висипаємо в миску з окропом дві склянки просіяного борошна і замішуємо тісто.

4

Вимішуємо дуже ніжне, еластичне тісто. Прибираємо тісто в пакет і кладемо в холодильник на 20-30 хв..

5

Поки тісто відпочиває, можна зайнятися начинкою. Твердий сир натираємо на тертці.

6

Зелень миємо й подрібнюємо її якомога дрібніше. Ви можете використовувати будь-яку зелень, яка вам подобається, починаючи від зеленої цибулі та закінчуючи петрушкою або кропом.

7

Подрібнену зелень перекладаємо в миску до натертого сиру і все добре перемішуємо.

8

Тісто розкатуємо в джгут і ділимо на однакові порційні шматочки.

9

Кожен шматок тіста розкатуємо в дуже тонкий пласт. Викладаємо на одну половину заготовки сирну начинку.

10

Загортаємо чебурек таким чином, щоб начинка була накрита тістом. Щільно защипуємо краї чебурека.

11

Сковорідку ставимо на плиту і як тільки вона нагріється, наливаємо в неї досить багато рослинної олії. Смажимо чебуреки по 3-4 хвилини з кожного боку.

12

Фото к шагу 8Готові чебуреки викладаємо на блюдо, застелене паперовими рушниками або серветками. Через 10-15 хвилин, знімаємо чебуреки з промаслених серветок, перекладаємо на чисте блюдо і подаємо до столу.

 

Приготування сирної родзинки

Обхід робочих місць і допомога учням

І обхід робочих місць (організаційний) – надати допомогу в організації робочого місця підготовки пристосувань.

ІІ обхід (технологічний) - проконтролювати дотримання Т\Б раціонального використання сировини , правильність виконання трудових прийомів.

 ІІІ обхід (контрольний) – виявлення помилок в роботі і виправлення їх.

 ІV обхід - перевіряємо правильність дотримування технічних умов в роботі і видача додаткових завдань добре встигаючим учням.

 V обхід – прийняти і оцінити роботу.

     Прибирання робочих місць

 

ІV. Заключний інструктаж

Підсумок уроку: повідомлення й коментар оцінок роботи кожного учня, характеристика позитивних аспектів роботи учнів на уроці, аналіз вміння учнів самостійно виконувати практичну роботу з використанням технологічних карток.

Розглядаються найбільш характерні помилки в роботі учнів, пояснюються причини виникнення помилок та надаються рекомендації щодо їх уникнення чи усунення.

 

Домашнє завдання: самостійно приготувати чебуреки з сиром

docx
Додано
19 січня 2021
Переглядів
1229
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку