Дата |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Школа |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Клас |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Тема уроку : Приготування чебуреків з сиром
Мета уроку:
навчальна: ознайомити учнів з технологією приготування прісного тіста та виробів з нього;
розвиваюча: розвивати в учнів ініціативу і професійну винахідливість, уміння застосовувати знання в повсякденному житті; розвивати пам'ять, наочне мислення, творчі здібності;
виховна: виховувати в учнів колективістські відношення, уважність; формувати вміння висловлювати свої думки, виховувати культуру спілкування; любов до обраної професії;
методична: активізація учнів на уроці шляхом використання інформаційних технологій.
Хід уроку:
І Організаційна частина
а) привітання;
б)перевірка зовнішнього вигляду та особистої гігієни;
в)повідомлення теми уроку
ІІ Вступний інструктаж
Більш ніж 15 тисяч років назад людина вперше стала збирати і обробляти хлібні злаки. В кам’яному віці люди їли зерна в сирому вигляді, а потім навчилися розтирати їх камінням і змішувати з водою. Так виникло перше борошно. За минулі тисячоліття людини надбала велику кількість рецептів страв з борошна. Як у будні, так і на свята без них не обходяться.
2. Актуалізація опорних знань
- Назвіть страви з борошна?
- Назвіть вимоги до прісного тіста.
ІІІ. Поточний інструктаж
1. А зараз ми повертаємося до сьогоднішнього уроку: «Приготування чебуреків з сиром».
- Як правильно приготувати тісто для чебуреків?
Замішують тісто однорідної консистенції з борошном, окропом,сіл`ю та солі. Тісто залишають на 20-30хв, закривши серветкою для набухання клейковини і надання йому еластичності.
Твердий сир натираємо на тертці.
Зелень миємо й подрібнюємо її якомога дрібніше. Подрібнену зелень перекладаємо в миску до натертого сиру і все добре перемішуємо.
У вигляді довгастого пиріжка.
Сковорідку, фритюрницю.
Смажать чебуреки при температурі 140-160С.
Для смаження чебуреків використовують рафіновану олію, комбінований жир.
Чебуреки подають у гарячому стані, на закусочній тарілці.
Правильно вмикати і вимикати побутові прилади.
З електроприладами забороняється працювати мокрими руками.
Не можна залишати включену плиту без нагляду.
Не можна зберігати поруч з плитою легкозаймисті предмети.
Під час роботи з плитою не варто забувати, що вона сильно нагрівається, і треба бути дуже акуратним, щоб не отримати опіки.
Суворо використовувати непошкоджене обладнання. В першу чергу потрібно перевірити, чи в хорошому стані кухонний інвентар, чи немає сколів та тріщин на посуді.
Перед тим, як поставити посуд на плиту, треба переконатися, що він сухий. В іншому випадку може статися замикання.
Не можна ставити на плиту пластиковий посуд, бо він швидко розплавиться.
Щоб зняти посуд з плити необхідно скористатися рушником або спеціальною ганчіркою, щоб уникнути опіків
Більш небезпечним джерелом неприємностей і травм є кухонна підлога, особливо якщо вона мокра. Один неправильний рух, і можна отримати травму. Щоб цього уникнути необхідно перед початком роботи на кухні перевірити стан підлоги.
Під час готування потрібно обов'язково включати вентиляцію.
Сковорідки і каструлі потрібно ставити і знімати з плити за допомогою спеціальних ганчірок або рушників.
Продукти різати можна тільки на спеціальній дошці і добре заточеними ножами
Робота з технологічною картою
Технологія приготування чебуреків з сиром
Інгредієнти
Пшеничне борошно -500 г.
Вода 200 мл.
Сіль за смаком
Кріп за смаком
Сир твердий 300-400 г.
Рослинна олія для смаження
1 |
В глибокий посуд наливаємо склянку окропу. Додаємо в окріп половину чайної ложки солі. |
|
2 |
Додаємо в окріп столову ложку рослинної олії. |
|
3 |
Висипаємо в миску з окропом дві склянки просіяного борошна і замішуємо тісто. |
|
4 |
Вимішуємо дуже ніжне, еластичне тісто. Прибираємо тісто в пакет і кладемо в холодильник на 20-30 хв.. |
|
5 |
Поки тісто відпочиває, можна зайнятися начинкою. Твердий сир натираємо на тертці. |
|
6 |
Зелень миємо й подрібнюємо її якомога дрібніше. Ви можете використовувати будь-яку зелень, яка вам подобається, починаючи від зеленої цибулі та закінчуючи петрушкою або кропом. |
|
7 |
Подрібнену зелень перекладаємо в миску до натертого сиру і все добре перемішуємо. |
|
8 |
Тісто розкатуємо в джгут і ділимо на однакові порційні шматочки. |
|
9 |
Кожен шматок тіста розкатуємо в дуже тонкий пласт. Викладаємо на одну половину заготовки сирну начинку. |
|
10 |
Загортаємо чебурек таким чином, щоб начинка була накрита тістом. Щільно защипуємо краї чебурека. |
|
11 |
Сковорідку ставимо на плиту і як тільки вона нагріється, наливаємо в неї досить багато рослинної олії. Смажимо чебуреки по 3-4 хвилини з кожного боку. |
|
12 |
|
Приготування сирної родзинки
Обхід робочих місць і допомога учням
І обхід робочих місць (організаційний) – надати допомогу в організації робочого місця підготовки пристосувань.
ІІ обхід (технологічний) - проконтролювати дотримання Т\Б раціонального використання сировини , правильність виконання трудових прийомів.
ІІІ обхід (контрольний) – виявлення помилок в роботі і виправлення їх.
ІV обхід - перевіряємо правильність дотримування технічних умов в роботі і видача додаткових завдань добре встигаючим учням.
V обхід – прийняти і оцінити роботу.
Прибирання робочих місць
ІV. Заключний інструктаж
Підсумок уроку: повідомлення й коментар оцінок роботи кожного учня, характеристика позитивних аспектів роботи учнів на уроці, аналіз вміння учнів самостійно виконувати практичну роботу з використанням технологічних карток.
Розглядаються найбільш характерні помилки в роботі учнів, пояснюються причини виникнення помилок та надаються рекомендації щодо їх уникнення чи усунення.
Домашнє завдання: самостійно приготувати чебуреки з сиром