Презентація "Технологія виготовлення виробів на дротяній основі"

Про матеріал
Матеріал містить інформацію про виникнення бісеру, про його різновиди, покрокове виготовлення деревця з бісеру.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Технологія виготовлення виробів із бісеру на дротяній основі6 клас. Підготувала вчитель трудового навчання Балико-Щучинської ЗОШ І-ІІ ступенів. Боцвін Т. В.

Номер слайду 2

БІСЕРОПЛЕТІННЯ

Номер слайду 3

Історичні відомості про виникнення бісеру. Колись, в дуже далекі часи, фінські купці везли по Середземному морю здобуту в Африці природну соду. Зупинившись на ночівлю, вони стали готувати собі їжу на вогнищі, яке обклали шматками соди. Вранці купці виявили чудовий злиток. Який був твердим як камінь – це було скло. Саме так виникло скляне виробництво та почалося виготовлення штучних перлів. По-арабські «фальшиві» перли називали «бусером». Завдяки удосконаленню технологій скляні намистинки з часом ставали все дрібніше і їх стали називати бісером. Бісер знаходять у всіх країнах і в усіх культурах. Були часи, коли його використовували не тільки для виготовлення прикрас, а й як засіб платежу, бо ціна бісеру була майже однакова з ціною на перли. Розкопки доводять, що на території колишньої держави, ще в 8-9 ст. майстри виготовляли скляне намисто, але протягом декількох століть бісер ввозили з Венеції, Чехії та використовували нарівні з дорогим камінням. На початку 19 ст. бісероплетіння було популярним в аристократичному колі, як музика, танці.

Номер слайду 4

Виробництво бісеру На скляних заводах бісер виробляють способом витягування та видування з пофарбованого або емальованого скла товстостінних трубочок невеликого діаметра. Їх нарізають на маленькі шматочки так отримують січений бісер. Щоб округлити ці шматочки, їх поміщають в залізний розжарений циліндр, у якому міститься суміш піску та вугільного порошку. Циліндр швидко обертається, а кусочки округляються. Так отримують бісер. Нарізаючи скляні трубочки на більш довші шматочки, одержують стеклярус.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Різновиди бісерупрозорий - з безбарвного скла, добре пропускає колірнапівпрозорий - із злегка молочного скла, світло пропускає частковонепрозорий - виготовлений з скла, що не пропускає світлозі срібною лінією - в центрі має отвір із дзеркальним покриттям, від чого виблискує. Найчастіше покриття буває срібним або посрібленим, рідше - мідним, бронзовим і навіть золотим. Бісер з лінією - отвір в центрі має покриття з іншого кольору скла або фарби, нанесене на внутрішню поверхню. Біла лінія підкреслює колір напівпрозорого кольорового бісеру. Шовковий бісер - скло покрито борозенками, що робить його схожим на мінерал "тигрове око" або на шовкову тканину.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Застосування бісеру Види робіт із застосуванням бісеру: Низання. Ткання (ручне та на рамі з нитковою основою). Плетіння. Вишивка. В’язання (гачками та спицями з використанням бісеру). Виклацування на воску.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

За способом виконання нанизування розрізняють:низання в одну нитку;низання в дів нитки. До технік низання в одну нитку належать: «кривулька», «драбинка», «вінок», «ромб», «трикутник», «мозаїка», «зубці», «щільники», «петельки» та інші. До технік низання в дві нитки відносяться такі техніки: «в хрестик», «кільця», «ромби», «повороти», «квадрати», «ялинка», «піраміда», ажурні техніки.

Номер слайду 11

За кількістю використаних прийомів низання вироби з бісеру бувають:прості – виконані тільки однією технікою;складні – виконані двома і більше техніками.

Номер слайду 12

За кількістю рядів бісерні вироби бувають:однорядні;багаторядні.

Номер слайду 13

За виглядом бісерні вироби бувають:щільні;ажурні.

Номер слайду 14

Виготовлення деревця з бісеру. Отже, і ми спробуємо створити невеличке чудо з бісеру – маленьке деревце.

Номер слайду 15

Необхідні матеріали

Номер слайду 16

Крок 1 Взяти дріт, нарізати шматочки довжиною 20-25 см. На середину дроту набрати 3 бісеринки.

Номер слайду 17

Крок 2 Скрутити дріт, разом із бісеринками на 0,5 см. Це називається петельним плетінням.

Номер слайду 18

Крок 3 Таким самим чином виконати до 7-9 петель на одному шматочку дроту.

Номер слайду 19

Крок 4 Взяти середню петлю, та почати туго скручувати у томусамому напрямку, як починали.

Номер слайду 20

Крок 5 У нас вийшла перша гілочканашого деревця. Зробити потрібно приблизно 20 гілочок.

Номер слайду 21

Крок 6 Коли у нас готові гілочки, скрутити їх між собою,щоб вийшла крона дерева. Потім оформляєм стовбур дерева.

Номер слайду 22

Крок 7 Щоб деревце міцно трималося у горщику, необхідно розвести гіпс із водою. Коли отримали густу масу,схожу на густу сметану, то закріпили деревце і почекати поки гіпс висохне. Зверху гіпсу можна приклеїти на клей ПВА декоративні камінці, квіти, травичку. Деревце готове.

pptx
Додано
25 лютого 2020
Переглядів
10123
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку