Презентація "Тектонічна будова, рельєф, клімат, рослинний і тваринний світ Антарктиди"

Про матеріал
Презентація з географії для учнів 7 класу з теми: "Тектонічна будова, рельєф, клімат, рослинний і тваринний світ Антарктиди"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тектонічна будова, рельєф, кліматрослинний і тваринний світ Антарктиди. Підготував:вчитель географіїСемяшкін С. А.

Номер слайду 2

Колись Антарктида разом з Африкою, Австралією та Південною Америкою утворювали прадавній материк Гондвану. Тому в основі Антарктиди лежить давня докембрійська Антарктична платформа. Фундамент платформи складений метаморфічними і магматичними породами, здебільшого гранітами. Зверху його вкриває чохол осадових відкладів. Платформа зумовлює рівнинний рельєф. У західній частині материка в альпійську епоху горотворення утворилася складчаста область. У рельєфі їй відповідають гори, що піднялися вздовж розломів земної кори. Є вулкани.

Номер слайду 3

Мільйони років тому в Антарктиді був теплий помірний клімат, і на материку росли хвойні та букові ліси. Про це свідчать рештки давніх рослин і тварин, знайдені в осадових відкладах. Зледеніння розпочалося близько 20 млн років тому, і згодом континент покрився потужним льодовиком. Під його тиском на земній поверхні утворилися прогини. Нині окремі ділянки материка лежать навіть нижче рівня моря. Цікавий факт: «Кам’яні свідки» Геолог експедиції, яка під керівництвом Р. Скотта проводила дослідження в Антарктиді в 1901-1904 рр., знайшов скам’янілі рештки деревоподібної папороті та пласти кам’яного вугілля. Ці знахідки свідчать, що мільйони років тому в Антарктиді був зовсім інший клімат.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Потужний льодовиковий покрив завтовшки 2000-4000 м вкриває майже весь материк. Він має вигляд купола, трохи піднятого в центральній частині. Товща криги робить Антарктиду найвищим материком Землі — її середня висота перевищує 2000 м. Крижана поверхня зумовлює одноманітний краєвид на величезних просторах, який за однорідністю нагадує хіба що поверхню океану. Безмежна крижана рівнина простягається на тисячі кілометрів. Снігові бархани на ній нагадують хвилі.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Подекуди льодовиковий покрив сповзає в океан на шельф і утримується на плаву, утворюючи потужні шельфові льодовики. Океан поступово руйнує їх. Тому обриси берегової лінії Антарктиди можуть істотно змінюватися — зникають миси, півострови, затоки, а берег відступає на десятки кілометрів. Шельфовий материк Росса

Номер слайду 8

Підлідний рельєф (гори, рівнини, піки, западини) прихований під кригою так само, як під товщею води рельєфдна Світового океану. Між західною і східною частинами Антарктиди через весь материк простягаються Трансантарктичні гори. Вони є своєрідним продовженням Анд Південної Америки. їх найвищі вершини, що досягають 3000-4000 м, здіймаються над крижаним покривом материка. На заході Антарктиди розташована найвища точка Антарктиди (5140 м). Єдиним діючим вулканом, у жерлі якого постійно клекоче розпечена лава, є вулкан Еребус. Трансантарктичні гори

Номер слайду 9

Вулкан Еребус

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Клімат Антарктиди надзвичайно суворий. У центральних районах Антарктиди протягом року існує стійкий полярний антициклон. У літньо-осінній період на окраїнах Антарктиди спостерігається циклонічна діяльність, яка інколи поширюється і на її внутрішню частину. На радянській (тепер — російська) антарктичній станції «Восток» 21 липня 1983 року було зареєстровано найнижчу температуру повітря на Землі за всі роки метеорологічних спостережень: - 89,2 °C. Район отримав назву Полюс холоду Землі. У грудні 2013 року, навколо японської полярної станції «Купол Фудзі», вченими було зафіксовано новий рекорд найнижчої температури на поверхні Землі — мінус 94,7 °C. Правда, за повідомленнями, вимірювання проводилися не за допомогою метеостанції, а із супутника, тому враховувати цей температурний рекорд можна з певною часткою умовності. Дослідження проводилось фахівцями Американського національного центру снігових і льодових даних. Найвища температура повітря в Антарктиді була зареєстрована у грудні 1961 р. на Землі Вікторії (на льоду озера Бонні), де максимальний термометр, встановлений в метеорологічній будці на висоті 1,3 м зафіксував +23,9 °C. Найвища у прибережній зоні −11,6 °C (станція Оаза). Температура −40° можлива протягом усього року. 6 лютого 2020 року на станції Есперанса було зафіксовано найвищу за останні 59 років температуру +18.3 °C. Різкі температурні контрасти між переохолодженим материком і теплішими водами океанів зумовлюють часті й сильні вітри, які нерідко досягають ураганної сили (80—90 м/сек). Річні суми опадів у прибережній смузі 500—600 мм, у внутрішніх районах 100—150 мм. Австралійськими та американськими вченими виявлено ряд фактів-доказів про те, що в минулому клімат Антарктиди був на 20—25 °C тепліший за нинішній. До цих доказів відносяться викопні залишки листя, деревини, моху, квітковий пилок, яйця комах тощо. Щоб все це утворювалося, потрібні достатньо тривалі теплі періоди для росту і розвитку рослин і комах. У червні 2020 року стало відомо про температурний рекорд Антарктиди: учені з'ясували, що Південний полюс за останні 30 років прогрівся втричі швидше за всю іншу планету (з 1989 року потік повітря над континентом нагрівся більш ніж на 1,83 °C). Через великі коливання температури залежно від пори року та регіону Антарктиди, раніше вважалося, що континент найменше схильний до кліматичних змін через глобальне потепління, проте дані метеостанцій за 60 років показали, що це не так: у цей час прогрів відбувається зі швидкістю близько 0,6 °C протягом десятиліття в порівнянні з 0,2 °C для всієї іншої планети. Клімат Антарктиди

Номер слайду 12

В Антарктиці сформувалися два кліматичні пояси. Особливою суворістю відзначається антарктичний клімат у внутрішніх районах материка. Узимку там лютують морози до -70 °С. А в розпалі полярного літа (грудень — лютий) термометр показує -30 °С. Проте погода стоїть ясна й безвітряна. На узбережжях таких сильних морозів не буває: взимку -35 °С, влітку — близько 0 °С. Але там панують шторми, урагани, що супроводжуються снігопадами. Субантарктичний клімат формується в океанічній частині Антарктики. Зимові температури там трохи нижчі від 0 °С, а літні рідко перевищують +10 °С.

Номер слайду 13

Антарктида — єдиний на Землі материк, на якому немає річок. Проте влітку, коли тануть сніг і лід, до океану течуть тимчасові потоки талої води. їх «життя» нетривале — один-два місяці. З настанням осінніх морозів танення й стік припиняються, і глибокі, із стрімкими берегами русла заносить снігом. В оазисах і на узбережжях є невеликі озера. Влітку вони звільняються від криги і сонце прогріває воду подекуди до +12 °С. Антарктида — це найбільше на планеті нагромадження льодовиків. У антарктичному «холодильнику» «законсервовано» 80 % усіх прісних вод земної кулі. Якби вся крига розтанула, то рівень Світового океану піднявся б майже на 60 м. Внутрішні води. Річка Онікс (77°32′ пд. ш. 161°45′ сх. д. ) — діюча річка. Найдовша річка Антарктиди. Її довжина понад 40 км. Тече до озера Ванда знаходиться в Сухій долині Райт. В зв'язку з екстремальними кліматичними умовами вона тече всього два місяці під час антарктичного літа.

Номер слайду 14

Органічний світ Органічний світ надзвичайно бідний. Незначні вільні від льоду узбережні ділянки і скелі вкриті лишайниками, водоростями, мохами; в Морській Антарктиці зростає два види аборигенних квіткових рослин. Окрім них трапляються лишайники, гриби, водорості. Фауна пов'язана з морем і зосереджена на узбережжі і прибережних островах. Представлена кількома видами птахів (пінгвіни, поморники, буревісники, альбатроси, баклани) та антарктичними тюленями.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Населення Суворий клімат Антарктиди перешкоджає її заселенню. У XIX столітті на Антарктичному півострові і прилеглих островах існувало кілька китобійних баз. Згодом всі вони були занедбані. У роки Другої світової війни в Антарктиді з'явилися військові бази Аргентини і Чилі. Проте вже більш як півстоліття там працюють науковці з усього світу. Таким чином, в Антарктиді біля наукових станцій виникли постійні населені пункти — наукові містечка. Через суворі природні умови дослідники працюють зазвичай не більше року, змінюючи один одного. Найбільш густонаселеним є Антарктичний півострів, де розміщено найбільше станцій. У Антарктиді з’явилися морські й авіаційні порти, куди щороку прибувають морські судна й літаки. Нині Антарктиду відвідують і туристи. Так люди поступово освоюють суворий шостий континент планети.

Номер слайду 17

Охорона природи Незважаючи на відсутність на материку постійного населення, природа Антарктиди потребуєохорони. Порушення рівноваги між компонентами природи, що сформувалися в надзвичайно суворих умовах, призводить до дуже швидкого руйнування природних комплексів. Через аварії суден, що трапляються біля берегів Антарктиди, в антарктичні води потрапляють тисячі тонн палива. На поверхні води утворюються величезні нафтові плями. В умовах суворого клімату вони не зникають роками. Від забруднення потерпає передусім планктон, були випадки загибелі тюленів і китів. Між країнами, що проводять дослідження в Антарктиді, укладена угода про вживання спільних природоохоронних заходів. Зокрема, охороняються певні види тварин. Вилов риби в антарктичних водах обмежений. Природа Антарктиди залишається первозданною, неторканою.

Номер слайду 18

Підсумки: Антарктида — найвищий континент Землі, середня висота поверхні континенту над рівнем моря становить понад 2000 м, а в центрі континенту досягає 4000 метрів. 99,5 % поверхні покриває материковий лід товщиною до 4776 м (середня товщина 1880 м), який піднімається до 4010 м (в середньому до 2040 м), під яким прихований континентальний рельєф і лише 0,3 % (близько 40 тис. км ²) її площі вільні від льоду — в основному в Західній Антарктиді і Трансантарктичних горах: острови, ділянки узбережжя, так звані оази і окремі гребені і гірські вершини, що підносяться над крижаною поверхнею. Трансантарктичні гори, що перетинають майже весь материк, ділять Антарктиду на дві частини — Західну Антарктиду та Східну Антарктиду, що мають різне походження і геологічну будову. На сході розташоване високе (найбільше піднесення поверхні льоду ~ 4100 м над рівнем моря) покрите льодом плато. Західна частина складається з групи гористих островів, з'єднаних між собою льодом. На тихоокеанському узбережжі розташовані Антарктичні Анди, висота яких перевищує 4000 м; найвища точка континенту — 4892 м над рівнем моря — масив Вінсон у горах Елсворта. У Західній Антарктиді знаходиться і найглибша на континенті западина Бентлі, імовірно, рифтового походження. Глибина западини Бентлі, заповненої льодом, досягає 2555 м нижче рівня моря. Південний полюс лежить на висоті близько 2800 м Найхолодніший на Землі клімат в Антарктиді сформувався унаслідок розташування її за Південним полярним колом, охолоджувальної дії підстильної поверхні —гігантського льодовикового покриву та відсутності хмарності. В Антарктиді сформувалася природна зона льодової пустелі: там панують льодовики, майже немає ґрунтів, рослинність дуже бідна, тваринний світ зосереджений на узбережжі.

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Явна Надія Миронівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Тетьора Наталія Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 січня 2021
Переглядів
10467
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку