Презентація "Телебачення. Музичні відеокліпи"

Про матеріал
Що таке музичний відеокліп, види, як виникли кліпи, розвиток, поява на телебаченні та інтернеті.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Музичні відеокліпи. Вчителя «Мистецтва» Михайлової В. В.

Номер слайду 2

Музичний відеокліпкороткий кіно- або відеофрагмент (відеокліп), що супроводжує музичну композицію. Як правило, існує в кіно- або відеоформаті, але бувають і анімаційні музичні кліпи, при виробництві яких використовується анімація.

Номер слайду 3

Види кліпів. Анімаційні кліпи. Постановочні кліпи. Студійні кліпи. Концертні кліпи. Художні кліпи

Номер слайду 4

Кліп відображає стилістику музики, нерідко ілюструє пісню, іноді показує зовнішні дані артиста з найбільш вигідних ракурсів.

Номер слайду 5

З історії виникнення. Визначити «перший» кліп неможливо, так як відеозаписи під музику з'явилися з винаходом звукового кіно в 1920-30-х роках. До того знімалися короткометражні стрічки, спеціально синхронізовані для виконання під музику. Більшість кліпів того періоду – це просто запис виступу артистів, окремі кліпи виконувалися аналогічно до сучасних: використовувався монтаж, зйомка з декількох камер, доступні в той час спеціальні ефекти іноді навіть був присутній сюжет. Оскільки ці відео демонструвалися в кінотеатрах, то основним форматом був не кліп на одну пісню, а міні-фільм з декількох пісень. Першим кліпом в СРСР називають ролик на пісню «Пароплав» Леоніда Утьосова (1939 р.). Анімаційні музичні відео з'явилися в той же період. Студія Волта Діснея випустила цілу серію короткометражних мультфільмів «Silly Symphonies», цілком покладених на класичну музику.

Номер слайду 6

Поява кліпів на телебаченніУ 1964 році на BBC почав виходити щотижневий хіт-парад Top of the Pops. Щоб не приїжджати щотижня на зйомки, багато груп записували яскраві відео, що збільшували шанси на успіх у хіт-параді. The Beatles з роликами для Strawberry Fields Forever, Rain, Paperback Writer і Penny Lane були законодавцями мод в 1960-ті. Кліпи для Top of the Pops знімали The Kinks (Dead End Sreet, 1966), Девід Боуї (Space Oddity, 1969), Small Faces та інші групи і виконавці 1960-х. У 1970-і до них приєдналися Queen, Black Sabbath. Шведська група ABBA після перемоги на конкурсі Євробачення почала активно знімати відеокліпи для просування своїх альбомів і синглів по всьому світу. З шаленого успіху кліпу гурту Queen на пісню «Bohemian Rhapsody» (1975), багато відраховують початок розквіту музичних відео на ТБ. З тих пір кліпи стали постійним атрибутом рок- і поп-виконавців.

Номер слайду 7

В 1981 році відкрився канал MTV і незабаром культура відеокліпів зробила великий крок вперед. І для виконавців поп-музики стає важливо знімати якісні та оригінальні відеокліпи, як і виступати наживо. Настала ера дорогих, якісних кліпів із складною режисурою і великою масовкою. Наприклад, деякі кліпи Майкла Джексона (Remember the Time, Black or White, Thriller) коштували по 1-2 мільйони доларів і в них знімалися голлівудські зірки на зразок Едді Мерфі. Все частіше в кліпах застосовуються спецефекти з арсеналу кіно, такі як комп'ютерна графіка. В епоху розквіту відеокліпів з'явився феномен «віртуальних груп» — музичних проектів, що не виступають наживо і доносять свою музику до глядача тільки в аудіозаписах і відеокліпах. При цьому виконавці могли навіть не з'являтися в кліпах або робити їх чисто анімаційними. Наприклад, віртуальна група Gorillaz прославилася своїми анімаційними кліпами, в яких з'являються вигадані персонажі — «члени групи». Електронний проект Crazy Frog існує виключно у вигляді кліпів.

Номер слайду 8

Кліпи в інтернетіНовим словом в історії відеокліпів стала поява інтернет-трансляції на таких сервісах, як You. Tube, Vevo, Google Video тощо. Оскільки у них відсутній формат, який визначається редакцією, споживачеві стали доступні кліпи будь-яких виконавців — популярних, андеграундних і навіть початківців любителів. Такі виконавці, як Джастін Бібер, Остін Махон, Loituma, добилися популярності саме завдяки кліпами в Інтернеті. Крім того, завдяки широко поширеним програмами відеомонтажу (Windows Movie Maker, Pinnacle Studio тощо), зараз практично будь-яка людина може монтувати музичні кліпи і публікувати їх в інтернеті.

Номер слайду 9

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
3.0
Оригінальність викладу
2.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
3.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Соболь Игорь
    Загальна:
    3.0
    Структурованість
    3.0
    Оригінальність викладу
    2.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
До підручника
Мистецтво 9 клас (Масол Л.М.)
Додано
10 квітня 2020
Переглядів
6093
Оцінка розробки
3.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку