Презентація. Тема. Хмари і туман, відмінності в їх утворенні.

Про матеріал

Очікувані результати: учні зможуть: називати суттєві ознаки поняття «хмари»; пояснювати, як утворюються туман, хмари; виділяти відмінності між основними видами хмар.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Мета уроку: формувати знання про причини утворення хмар і туману, дати уявлення про види хмар; розвивати вміння створювати образ об’єкта; виховувати естетичне сприйняття навколишнього світу.

Номер слайду 3

План вивчення нового матеріалу 1. Утворення туману та хмар. 2. Види хмар. 3. Хмарність

Номер слайду 4

Яку максимальну кількість води можна налити в літрову банку? Дійсно, в літрову банку не ввійде більш ніж літр води, решта просто проллється через край. Так і в одному кубічному метрі повітря з температурою +20 °С не може міститися більш ніж 17 г водяної пари. А якщо температура повітря знизиться? Тоді надлишкова водяна пара конденсується («проллється») й утворяться крапельки води або крижані кристали. У результаті біля земної поверхні спостерігається завіса туману, а на більшій висоті — хмари.

Номер слайду 5

ТУМАН Туман – конденсована водяна пара, що виникає в приземному шарі повітря в результаті зниження температури. Найчастіше тумани спостерігаються в Арктиці та в південних частинах океанів біля Антарктиди. В помірних широтах виділяють район о. Ньюфаундленда, біля якого зустрічаються тепла течія Гольфстрім і холодна Лабрадорська течія.

Номер слайду 6

Схема утворення хмар

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Шаруваті хмари

Номер слайду 10

Шаруваті хмари Розташовуються на «нижньому поверсі», на висоті від 200 м до 2 км. Вони складаються з крапельок води і являють собою сірий однорідний хмарний шар, що нагадує туман. Вони щільною завісою вкривають небо, іноді «ховаючи» верхні поверхи висотних будинків. Зазвичай вони приносять дрібний дощ або сніг, причому дощ може йти протягом декількох годин.

Номер слайду 11

Купчасті хмари

Номер слайду 12

Купчасті хмари Формуються «поверхом» вище, на висоті 2—5 км, іноді їх вершини досягають висоти 8-10 км. Вони можуть складатися як із крапель води, так і з кристаликів льоду. У наших помірних широтах вони більш характерні для теплої пори року, оскільки виникають над ділянками земної поверхні, що добре прогріваються. Ці яскраво-білі хмари дуже мальовничі, вони схожі на величезні вежі, куполи, гори, казкові замки. Якщо ви будете довго дивитися на них, то помітите, що форма цих хмар постійно змінюється. Це пов’язано з безперервністю їх утворення. Коли конденсація відбувається інтенсивно, крапельки води стають більшими, купчаста хмара начебто «супиться». Такі хмари приносять грози і зливи.

Номер слайду 13

Перисті хмари

Номер слайду 14

Перисті хмари Найвищими з тих, що утворюються в тропосфері на висоті понад 12 км. Вони мають ніжно-білий колір і складаються з кристаликів льоду. За зовнішнім виглядом ці хмари дійсно трохи нагадують пера і пух або тонкі нитки, ніби переплутані пустотливим кошеням. Перисті хмари просвічуються і не дають тіні, тому їх можна спостерігати й у сонячний день. Вони не приносять опадів, але деякі з їх різновидів можуть передбачати зміну погоди

Номер слайду 15

 Дослід «Створення маленької хмари і дощу»

Номер слайду 16

Завдання: Заповнити таблицю у зошитах, використовуючи матеріал підручника. Група Назва Висота утворення Зовнішній вигляд (малюнок) Які опади прино- сять Яку погоду передві- щають І Шаруваті ІІ Купчасті ІІІ Перисті

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Практична робота Складання діаграми хмарності

Номер слайду 20

Закріплення: Запитання 1. Чому рекомендують перед заморозками поливати город водою? 2. Чому при хмарному небі вночі можна не боятися похолодання?

Номер слайду 21

Завдання для кмітливих: Учені довели, що при конденсації виділяється велика кількість енергії. Так, одна велика купчасто-дощова хмара за годину може виділити більше тепла ніж атомний вибух середньої потужності. Поясніть природу цього явища. Складіть логічний ланцюжок ходу своїх міркувань.

Номер слайду 22

Зразок: водяна пара, що утворилася в результаті випаровування, - сонячна енергія, необхідна для випаровування, - конденсація – утворення крапельок води – виділення енергії.

Номер слайду 23

Висновки: Хмари — це скупчення зважених в атмосфері крапельок води й кристаликів льоду. Найпоширеніші з них — купчасті, шаруваті, перисті і їх різновиди. Сукупність хмар, які спостерігаються на небі в певний час, називають хмарністю. Вона вимірюється в балах і вказує на ступінь покриття видимої частини неба хмарами. Хмарність — важливий показник погоди. Туман — це скупчення дрібних крапель води, або суміші крапель води й кристалів льоду, або тільки крижаних кристалів, що виникає в безпосередній близькості від поверхні землі або води.

Номер слайду 24

Домашнє завдання: 1. Опрацювати п.37 с.131-134 2. За власними спостереженнями визначте, які хмари бувають у нашій місцевості. 3. Підберіть прислів’я та загадки про хмари, поясніть їх.

Номер слайду 25

Голубий колір неба при розсіюванні хвиль

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Скоробагата Людмила Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Новицька Лариса
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Байда Наталія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. найкраща Руслана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Розробки уроків
Інкл
Додано
1 березня 2018
Переглядів
22948
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку