Презентація. Тема: Колядки: «Коли не було з нащада світу», «Стоїть яворець тонкий, високий». Святкування Різдва і Нового року в Україні як відгоміння давніх світоглядних уявлень пр

Про матеріал
Українська література : підручник для 5 кл. закладів загальн. середн. освіти / М. І. Чумарна, Н. М. Пастушенко.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Колядки: «Коли не було з нащада світу», «Стоїть яворець тонкий, високий». Святкування Різдва і Нового року в Україні як відгоміння давніх світоглядних уявлень про народження світу. Символи Різдва – Дідух-рай, кутя, звичаї посівання і віншування як відлуння давніх міфологічних уявлень. Казкові і міфологічні мотиви в колядках

Номер слайду 2

Зима приносить нам дуже багато свят. Одне з них – Різдво Христове. Різдво – це велике свято, пов’язане з народженням Ісуса Христа. Воно святкується у всьому світі, і кожен народ вкладає у нього щось своє. Ми сьогодні розкажемо про святкування Різдва в Україні. З давніх-давен в Україні на Різдво Христове люди намагалися створити в своїх оселях образ щастя, миру, любові. До цього свята народ готувався заздалегідь.

Номер слайду 3

Упродовж 40 днів перед Різдвом триває піст. Постуючи, люди відмовляються від гучних забав, поганих звичок, деяких, здебільшого – м’ясних страв і солодощів. Таким чином віруючі готують до свята тіло і душу. Здавна прийнято напередодні Святвечора прибирати світлицю, готувати спеціальні обрядові пісні страви, яких має бути рівно 12. Готують страви із того, що вродило у саду-городі.

Номер слайду 4

Різдвяні свята складаються із трьох великих свят: Святвечір (Різдво), Новий рік (або Василя), Водохреща. Їх в Україні святкують по-різному, але головне в цьому «віночку» свят — подяка Творцю за дари життя, молитва за щасливу долю всього роду і кожної людини.

Номер слайду 5

Прослухай колядку, уважно прочитай її текст. Особливо зверни увагу на виділені в тексті рядки. Чи нагадує тобі текст колядки давні українські міфи про створення світу? Що спільного у текстах міфів і колядки?Що, на твою думку, означає вислів «нащадо світа»? А «три голубоньки»? Пригадай казки, в яких трапляються схожі сюжети. Розкажи, чи використовують давні різдвяні символи у твоїй сім’ї та родині. Чи доводилось тобі виготовляти різдвяні прикраси?

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

1. Прочитай уважно текст колядки і порівняй її з текстом попередньої. В чому ці тексти схожі між собою? 2. Пригадай казку «Яйце-райце» і текст колядки. Які казкові мотиви звучать у колядці? 3. Знайди у текстах колядок зменшувально-пестливі слова. Випиши їх. Як ти розумієш роль таких слів у колядках? Який вплив вони мають на слухачів і які емоції викликають?

Номер слайду 9

Домашнє завдання: Перегляньте відеоролик MNISHEK «Коли не було з Нащада Світа». Напишіть коротку розповідь про те, як у вашій сім’ї святкують Різдво

pptx
Додано
9 січня 2023
Переглядів
2633
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку