Презентація Тема: Писанка- як вид декоративно-ужиткового мистецтва. Види писанок.

Про матеріал
Тема: Писанка- як вид декоративно-ужиткового мистецтва. Види писанок.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Епіграф уроку. Писанка-це неповторне багатство. Його треба берегти ,як безцінний скарб!Нам слід пишатися ним перед усім світом. О. Довженко

Номер слайду 2

Бажаю всім вам, любі діти,Чудовий скарб оцей дістать,А потім ключиком надійним. Його постійно відмикать!Створення психологічної атмосфери уроку

Номер слайду 3

Техніка « Запитальний ряд»

Номер слайду 4

Легенда. В давнину була відома легенда, по якій люди прогнівали богів своїми гріхами, а боги вирішили їх покарати. Вони сховали сонце і для всіх настала довга холодна зима. Пташки не встигали відлетіти в теплі краї – замерзали та гинули. Люди вважали їх творінням богів і забирали до себе. Відігрівали, відгодовували і давали пристанище у своїх домівках. Вирішили птахи віддячити людям. Зібралися у велику зграю і полетіли на небо. Довго розповідали вони небесним Богам про доброту людей, прохали повернути сонце. Змилувалися Боги і через кілька днів пташки повернулися. На своїх крилах вони принесли небесне світило, весну та писанки. З того часу почали люди розмальовувати писанки як щиру вдячність сонцю і птахам.

Номер слайду 5

Птахи — це вісники весняного воскресіння, Сонця, а їх яєчка — емблема сонця — життя, Писанка — символ Сонця; життя, його безсмертя; любові і краси; весняного відродження; добра, щастя, радості..

Номер слайду 6

Тема: Писанка- як вид декоративно-ужиткового мистецтва. Види писанок. МЕТА:ознайомити з історією писанкарства , традиціями українського народу – розмальовувати писанки , символікою орнаментів та кольорів у писанкарстві, видами писанок; виховувати у дітей вміння шукати, думати, фантазувати, приймати самостійне рішення, цікавість до декоративно – прикладного мистецтва;продовжувати традиції народних майстрів, розвивати інтерес до пізнання народного мистецтва.

Номер слайду 7

Вивчення нового матеріалу. Прагнення творити красу закладене у самій людині. Минають роки, змінюються покоління, а мистецтво, як і раніше, зачаровує нас своєю таємничістю та вишуканістю. Людина й праця, людина й пісня, людина й витвір мистецтва-це все вічне, безсмертне, своєрідне й глибоко вражаюче. Розпис писанок – найпоширеніший вид декоративно – прикладного мистецтва. Різні народи світу шанували яйце і мали свої традиції його возвеличення. Яйце прикрашали і в Давньому Єгипті, Греції, Римі, Стародавньому Китаї, навколо нього було створено безліч міфів, легенд індійськими племенами Північної і Південної Америки.

Номер слайду 8

«Історичні пам’ятки»Яйця Фаберже. Коломийський музей "Писанка"

Номер слайду 9

У містечку Веґревілі (Канада), знаходиться найбільший у світі пам'ятник у вигляді писанки. В селі Братковичі Стрийського району, що на Львівщині, встановлено пам’ятник Писанці

Номер слайду 10

Образ Богородиці під назвою « Погляд у вічність», викладений технікою мозаїка15000 писанок. Монета у вигляді писанки . Виготовлена у 2019 р.

Номер слайду 11

Гімнастика для очей

Номер слайду 12

Випереджувальне завдання До нашого уроку учні класу створили довідникове бюро поділившись на групи: 1.«Історики» 3.«Краєзнавці» 4.«Кольорознавці» 5. «Знавці технік розпису» 2.«Народознавці»

Номер слайду 13

1. «Історики»

Номер слайду 14

Сонце-охороняє власника від недуг, злого ока; джерело світла й життя.  Хрест -символ всесвіту, чотирьох сторін світу, чотирьох вітрів, чотирьох пір року. Свастика – багатство, радість, добру волю. Ружа, рожа, розета, зірка   Символізує сонце і вранішню зорю. Незмінний символ любові. 2. «Народознавці»

Номер слайду 15

Безкінечник,кривулька  . Знак води.   Дивуючись силі і невпинності води, і наші предки її знаком позначали вічність. Грабельки, гребінці, трикутнички з гребінцями. Зображають хмари і дощ. Качині лапки-символізувавли владу, заступництво, цілісність. Дерево життя, або вазон. Символ природи, що вічно оновлюється. Дерево життя символізує також розвиток роду - батько, мати і дитина.

Номер слайду 16

 Триріг- один із найстаріших символів сонця, а також знак святого числа "три". Дуб в українських традиціях завжди асоціювався з силою і могутністю. Смерека, сосна -вважаються символами вічної молодості, здоров'я, росту і безсмертя. Спіраль – є знаком плодючості, володарем плину часу.

Номер слайду 17

Тваринні мотиви. Рослинні мотиви

Номер слайду 18

Кожна писанка має своє «обличчя». 3. «Краєзнавці» У кожному регіоні існують свої особливості виготовлення писанок.

Номер слайду 19

4. «Кольорознавці» 4

Номер слайду 20

Червоний – радість життя, любов, надія для молодих – одруження. Чорний – означав дух померлих, пам’ять про них, про своє коріння, негода, буря. Синій – символ неба, простору, вітру, здоров’я. Білий – чистота і невинність. Жовтий – символ місяця, зірок. Це колір хлібного лану, життя, тепла. Зелений – колір весни, пробудження природи, надії, радості буття. Бронзовий, коричневий – багата земля, її врожай, щедрість до людини.

Номер слайду 21

Основні техніки ( традиційні) 5. «Знавці технік розпису» Крашанка. Різьблена дерев,яна Мальованка. Травянка. Шкрябанка. Писанка традиційна

Номер слайду 22

Додаткові техніки( нетрадиційні)Модульне. В’язання. Шпагат. Нитка. Стрічки. Квілінг. Вишивка. Бісер

Номер слайду 23

Вишивка Декупаж. Розпись маркером. Клеєна з ниток. Тканинна. Зернівка. Скляна. ПерфоруванняіСламенка

Номер слайду 24

Підсумок уроку. Що таке писанка? Хто займався писанкарством? На пам’ять про яке диво в Україні пишуть писанки?- Саме до якого дня фарбують крашанки та розписують писанки? В що вірили наші предки і кому дарували писанки? Яке яйце вважається оберегом?Які кольори зустрічаються на писанках?Бліцтурнір:

Номер слайду 25

Інтерактивний тест «Класифікація писанок»123456

Номер слайду 26

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Філіпенко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Коломоєць Марина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 березня 2021
Переглядів
3450
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку