презентація Тема. Профілактика йододефіциту і діабету.

Про матеріал
Тема. Профілактика йододефіциту і діабету. Мета: ознайомити із небезпечними наслідками діабету, йододефіциту; сприяти формуванню життєвих навичок здійснення профілактики йододефіциту й діабету; розвивати здоров’язберігаючу компетентність; виховувати бажання дотримувати правил харчування для здоров’я.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Профілактика йододефіциту та діабету. Правила купівлі, обробки та зберігання харчових продуктів. Перша допомога уразі харчових отруєнь.

Номер слайду 2

Йод необхідний для повноцінного фізичного та інтелектуального розвитку людини.

Номер слайду 3

Дефіцит Йоду призводить до того, що людина швидко втомлюється, знижується її працездатність, погіршується пам'ять, слух, розумові здібності. Йододефіцит може призвести до захворювання щитоподібної залози, порушення обміну речовин в організмі.

Номер слайду 4

Для профілактики йододефіциту слід обов'язково вживати продукти, що містять Йод, і заправляти страви йодованою чи морською сіллю. За все життя людина вживає лише 5-6 г чистого Йоду. Це приблизно 1 чайна ложка. Добову ж норму — мільйонну частину грама — можна отримати саме з йодованої кухонної солі.

Номер слайду 5

Йодована сіль має обмежений термін придатності, тому купувати її слід у невеликих упаковках. Зберігати йодовану сіль потрібно в щільно закритих посудинах у темному сухому місці. Коли порушено умови зберігання, сполуки Йоду випаровуються. Додавати йодовану сіль до страв слід перед подачею на стіл.

Номер слайду 6

Тест для проведення самодіагностики забезпечення організму сполуками йоду . Уважно прочитайте і дайте відповіді на поставлені запитання, ніби при­слухаючись до свого організму. Відповідайте «так» чи «ні».

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Існує ще одне тяжке захворювання, що пов’язане з порушенням роботи підшлункової залози – діабет.

Номер слайду 10

Підшлункова залоза виробляє гормон – інсулин. Без інсуліну порушується переробка та потрапляння глюкози в клітини організму.

Номер слайду 11

Глюкоза – це вуглевод, що є основним джерелом енергії в організмі людини

Номер слайду 12

Хоча вуглеводи й посідають важливе місце в харчуванні, проте надлишок їх небезпечний. В організмі людини вуглеводи можуть перетворюватися на жири й відкладатися, як і жири, зайвими кілограмами.

Номер слайду 13

Зловживання цукром і солодощами може призвести до хвороби, яка називається діабет. При цьому захворюванні порушується обмін речовин.

Номер слайду 14

Хворий на діабет відчуває невгамовну спрагу, потребу в частому сечовиділенні. Якщо не обмежити вживання продуктів, що містять вуглеводи, стан здоров'я хворого може погіршитися.

Номер слайду 15

Профілактика цукрового діабету:- дієта;-помірні фізичні навантаження;-нормалізація психічного стану;- регулярні профілактичні обстеження.

Номер слайду 16

Правила купівлі обробки і зберігання продуктів.

Номер слайду 17

Якщо тобі довіряють купувати продукти, слід знати, як обрати якісні. Перш ніж купити продукт, звертай увагу на маркування — певні відомості, умовні позначення, нанесені на упаковку. Коли купуєш продукти без упаковки, оцінюй свіжість і якість продуктів за їх виглядом і запахом. На упаковці харчових продуктів мають бути зазначені такі обов'язкові відомості.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Корисні і шкідливі продукти

Номер слайду 20

Ризиковано купувати продукти на стихійних ринках. Не можна купувати продукти, якщо:продукти мають неприємний запах, непривабливий вигляд; на упаковці не зазначено обов'язкових відомостей про продукт і виробника; термін придатності продукту закінчився;упаковка зім'ята або пошкоджена;

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Перша медична допомога при харчових отруєннях

Номер слайду 23

Харчові отруєння — хвороби, що виникають при вживанні їжі, яка містить шкідливі мікроорганізми або отруйні речовини.

Номер слайду 24

Продукти, що найчастіше викликають харчові отруєння

Номер слайду 25

Основні симптоми отруєння

Номер слайду 26

Першу допомогу при харчовому отруєнні надають так:1. При перших симптомах отруєння — викликати «швидку допомогу» або лікаря.

Номер слайду 27

2. До приїзду лікаря дати хворому випити 5-6 склянок підсоленої кип'яченої води, щоб викликати блювання. Повторити 2-3 рази, доки з'явиться вода без домішок їжі.

Номер слайду 28

3. Після цього дати випити підсолену воду або несолодкий чай, щоб запобігти зневодненню організму.

Номер слайду 29

4. Хворого покласти в ліжко, щоб голова була повернута набік. Пильнувати, щоб не захлинувся блювотинням. Зігріти (вкрити, покласти грілки).

Номер слайду 30

Висновок. Для профілактики йододефіциту в організмі слід вживати продукти, що містять Йод, користуватися йодованою чи морською сіллю. Для профілактики діабету не зловживати солодощами. Купуючи продукти, уважно перевіряти маркування упаковок з основними відомостями про продукт. При харчовому отруєнні обов'язково викликати «швидку допомогу» або звернутися до лікаря. До приїзду лікаря надавати посильну допомогу собі і потерпілому.

Номер слайду 31

Домашнє завдання

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Кузьменко Tетяна Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Козєєва Тамара Володимирівна
    Дякую за змістовність, лаконічність і цікаве оформлення роботи.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Мандзюк Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 листопада 2021
Переглядів
10903
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку