Презентація. Тема"Вода, водно – болотні угіддя та життя"

Про матеріал
Мета: активізація природоохоронної роботи; привернення уваги громадськості до проблем охорони водно - болотних угідь; формування і поширення ідеології про цінності водно - болотних угідь; підвищення рівня екологічної культури школярів; виховання у дітей моральних позицій по відношенню до водно - болотних угідь.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вода, водно – болотні угіддя та життя

Номер слайду 2

2 лютого — Всесвітній день водно-болотних угідь. Конвенція про водно-болотні угіддя (Convention on Wetlands), вперше була підписана 2 лютого 1971 в місті Рамсаре (Іран) і з тих пір носить назву Рамсарської конвенції (Ramsar Convention). Мета Рамсарської конвенції — збереження місць проживання водоплавних птахів в усьому світі.

Номер слайду 3

Тема 2021 року – «Водно-болотні угіддя, вода і життя – нероздільні!» Цьогорічна тема привертає увагу до питань пов’язаних з використанням прісної води, а також ролі водно-болотних угідь у накопичені, очищенні та постачанні прісної води для потреб людства і природних процесів. Рамсарська конвенція закликає звернути увагу на зростаючу водну кризу по всьому світі та одну з її причин – руйнування водно-болотних екосистем.

Номер слайду 4

Водно-болотні угіддя – що це таке?Під водно-болотними угіддями (ВБУ) розуміють природні комплекси боліт, заплавних лук і лісів, а також плавні та мілководні водойми чи їх ділянки глибиною до 6 метрів.

Номер слайду 5

Водно-болотні угіддя можуть бути морськими або прісноводними, внутрішніми або прибережними, природними або створеними людиною

Номер слайду 6

На Україні 50 водно-болотних угідь міжнародного значення загальною площею близько 800 тис. га. З них 22 водно-болотних угіддя отримали статус міжнародних у 1995 році, 11 – у 2004 році, 4 – у 2016 році, 2 – у 2017 році, 11 – у 2019 році.

Номер слайду 7

Значення водно-болотних угідь. Чому на водно -болотні угіддя звертають так багато уваги? Тому що їх роль в природних процесах і в житті людської спільноти надзвичайно велика і різноманітна. В числі найважливіших екологічних функцій водно - болотних угідь можна назвати наступні:• вони накопичують і зберігають прісну воду;• регулюють поверхневий і підземний стік;• підтримують рівень грунтових вод;• очищують води, утримують забруднюючі речовини;• повертають в атмосферу кисень;• вилучають з атмосфери і накопичують вуглець;• стабілізують кліматичні умови, особливо опади і температуру;• стримують ерозію, стабілізують становище берегів;• підтримують біологічне різноманіття;• служать середовищами існування багатьох видів рослин і тварин, у тому числі рідкісних і господарсько важливих.• ВБУ України мають трансконтинентальне значення для збереження птахів, які щорічно мігрують між Євразією і Африкою та відпочивають і живляться на водоймах України.

Номер слайду 8

Водно-болотні угіддя та прісна вода. Вода найважливіша складова організму людини, всього живого на Землі, необхідний ресурс стабільного розвитку людства, економіки кожної країни, окремої людини. У наш час як ніколи, людство усвідомлює обмеженість та вразливість водних ресурсів.

Номер слайду 9

Вода повсюди… Наша «блакитна» планета, здається, залита водою. Однак лише 2,5% води – це прісна вода, яка зберігається переважно в льодовиках, снігових шапках на вершинах гір або ж у підземних водоносних горизонтах. Менше 1% прісної води придатні до вживання, причому 0,3% припадає на річки та озера. Це вся прісна вода, яку ми маємо, і більша її частина надходить з водно-болотних угідь.

Номер слайду 10

Причини нестачі води у світі такі: інтенсивне збільшення потреб у воді у зв'язку з ростом чисельності населення планети й розвитком галузей господарської діяльності, що вимагають величезних витрат водних ресурсів;втрати прісної води внаслідок скорочення водоносності річок; забруднення водойм стічними водами. Поряд із проблемою дефіциту прісної води у світі гостро постає проблема чистої прісної води. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, майже 3 млрд. жителів планети користується неякісною питною водою, 60% захворювань у світі залежить від недоброякісної води.

Номер слайду 11

В Україні велику частину води беруть із поверхневих вод природних водойм. Вони відкриті і більшою мірою схильні до забруднення. Інститут водних проблем і меліорації прогнозує, що вже до 2050 року Україні доведеться імпортувати питну воду.

Номер слайду 12

У 2020 році річки обміліли настільки, що питання рекордного мілководдя вже двічі виносили на засідання Ради Безпеки. Адже це стало загрожувати національній безпеці. Україна має один із найнижчих в Європі показників забезпеченості водою. У нас є лише 1 тис. куб. м внутрішніх вод на жителя. Для порівняння, у Швеції та Німеччині — 2,5 тис., Франції — 3,5 тис., Великій Британії — 5 тис. куб. м.

Номер слайду 13

Суттєвими загрозами рікам України є знищення водно-болотних угідь, які є унікальними і надзвичайно корисними для людини природними системами ,забруднення, зменшення біологічного різноманіття, обміління чи пересихання через зміну клімату та надмірну експлуатацію у господарських цілях, забудова та розорювання берегів та русел річок, зміна їх природної течії, а також відокремлення окремих ділянок, озер тощо.

Номер слайду 14

Світязь. Протягом року в Україні з'являлися тривожні повідомлення про обміління водойм в країні. Ще в травні поточного року до критичної позначки дійшло одне з найзнаменитіших озер на Волині - Світязь. У найглибшому озері в Україні вода відійшла від звичних берегів на десятки метрів.

Номер слайду 15

Десна. У той же час повідомлялося, що в одній з найбільших річок України - Десні, рівень води впав до історичного мінімуму - 145 см. Це є мінімальним показником за всю історію спостережень.

Номер слайду 16

Дніпро. Дістається і головнії воднії артерії України - Дніпру, з якого отримують воду мільйони людей. Екологи б'ють на сполох: річка міліє стрімкими темпами, і за все через 50 років вона може стати в 2 рази менше, ніж зараз.

Номер слайду 17

Куяльницький лиман. Сьогодні екологічний стан Куяльницького лиману можна охарактеризувати як кризовий, що обумовлено катастрофічним обмілінням водойми, зменшенням рівня води та глибин (до 40 см), а також пов’язаного з цим збільшенням солоності ропи (до 390-321 % ), що є загрозою повного зникнення лиману та втрати запасів унікальних лікувальних грязей і ропи, а також своєрідної флори і фауни водойми. Основою наповнення лиману є річка Великий Куяльник довжиною 180 км з розораністю басейну – 61%. За останні п’ять років спостерігається інтенсивне пересихання всіх річок басейну р. Великий Куяльник.

Номер слайду 18

Річка Случ пересихає з кожним роком і може перетворитися на каскад ставків. Це - проблема для багатьох річок України. Пересихають і колодязі. Сухі не лише річки, а й болота та ліси. Проблема критична. В цьому році у болотах, які раніше були непрохідними, зовсім немає води. р. Случ

Номер слайду 19

Водно-болотні угіддя життєво необхідні для води. Поглинають та зберігають дощову воду і поповнюють підземні водоносні горизонти. Регулюють кількість і постачання води, подаючи воду в потрібний час у потрібне місце в необхідній кількостіПокращують якість води шляхом усунення й абсорбції забруднюючих речовин.

Номер слайду 20

Ми могли б мати достатньо води, якби ми більше цінували і краще розпоряджалися водно-болотними угіддями та водою і сприймали їх як спільну відповідальність.

Номер слайду 21

ВОДНО- БОЛОТНІ УГІДДЯ:- це вода, - це домівка живих організмів,- це початок нового життя,- це клімат,- це світ.

Номер слайду 22

Водно-болотні угіддя: зберегти і раціонально використовувати. Кожен з нас може внести свій невеликий внесок в охорону водно-болотних угідь. Це дуже просто. Це не вимагає грошей або багато часу. Головна ідея - "не нашкодь"!- не забруднюйте водойму, біля якого ви живете;- не засмічуйте берег, на якому ви відпочиваєте;- не розширюйте свій город до урізу води, залишайте прибережні водоохоронні смуги;- висаджуйте ліс в прибережній зоні;- дотримуйтесь правил полювання та рибної ловлі;- не діставайте тварин в сезон тиші, не вмикайте голосно музику, відпочиваючи на природі;- вивчайте свою водойму і діліться своїми знаннями з дітьми, оточуючими;- не проходьте повз порушень, повідомляйте про них в природоохоронні, а також правоохоронні органи.

Номер слайду 23

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Чала Світлана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гаврилюк Любов Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 лютого 2021
Переглядів
4842
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку