Урок географії 7 клас на тему : Тектонічні структури , рельєф , корисні копалини Північної Америки

Про матеріал
Тема уроку: Тектонічні структури , рельєф , корисні копалини Північної Америки Мета: - визначити основні риси рельєфу, закономірності розташування основних форм рельєфу та поширення корисних копалин; - розвивати практичні навики роботи з картами атласу, вміння порівнювати географічні об’єкти, встановлювати причинно – наслідкові зв’язки в географічних процесах ; - виховувати цікавість до вивчення курсу географії
Перегляд файлу

Тема уроку: Тектонічні структури , рельєф , корисні копалини Північної Америки

Мета: - визначити основні риси рельєфу, закономірності розташування

              основних форм рельєфу та поширення корисних копалин;

            - розвивати практичні навики роботи  з картами атласу, вміння 

              порівнювати  географічні об’єкти, встановлювати причинно –

              наслідкові зв’язки в географічних процесах ;

- виховувати цікавість до вивчення курсу географії

Хід уроку

1. Організаційний момент.

- Привітання з учнями.

- Перевірка присутності учнів.

- Організація уваги.5 хв

2. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів.

Тести

1. Якого кліматичного поясу немає у Пн. Америці?

А) Помірного  Б) Екваторіального  В) субтропічного  Г)субарктичного

2. Як називається крайня пн.. точка материка?

А) Мар'ято  Б)Cент-Чарльз  В)Мерчісон  Г) Горн

3. Площа материка складає 20, 4 млн.км2

А) так  Б)Ні

4. Хто перший відкрив Америку?

А) Христофор Колумб  Б) Амеріго Веспуччі  В) Вітус Беринг  Г) Джон Девіс

5. Кількість океанів, що омивають береги Північ­ної Америки:

    а) три; б) два; в) чотири; г) один.

6. Грендландія це:

А) Острів  Б) півострів  В) затока  Г) течія

7. Яка тепла  течія омиває Північну Америку?

А)Аляскинська  Б) Гольфстрім  В)Антильська  Г) Каліфорнійська

8. Яким каналом з'єднується Пн. Америка з Пд.:

А) Суецький  Б) Беринговий  В)Панамський  Г) Мексиканський

9. Що не є затокою?

А) Гудзонова  Б) Мексиканська  В) Аляска  Г) Бофорта

10. Північна Америка розташована у Сх. Півкулі:

А) Так  Б) ні

11. Канадський арктичний архіпелаг найбільший у світі архіпелаг?

А) так  Б) ні

 12. Берегова лінія материка:

а) дуже порізана; б) мало порізана.

Робота з картками (див. додаток 1)

3. Мотиваційний момент. Північна Америка – незвичайний материк, далекий і одночасно близький , приховує в собі багато загадок. Однією з них є цікавий рельєф – важливий чинник оцінки можливостей господарського розвитку країн материка. Тут є і високі гори, що ускладнюють роботу будівництва, транспорту та ведення сільського господарства, але при цьому є великою коморою корисних копалин, і рівнини та низовини, що сприяють розселенню населення, але при цьому багаті на стихійні процеси. Отже знання про рельєф  дуже важливі.

 Саме тому ми сьогодні повинні відгадати загадки рельєфу цього материка і з’ясувати особливості рельєфу та поширення корисних копалин, дослідити причини їх утворення, навчитися характеризувати  різні форми рельєфу,  порівняти їх.

 

4. Формування нових знань та вмінь.

Отже тема сьогоднішнього уроку:  Тектонічні структури , рельєф , корисні копалини Північної Америки  Записуємо в зошит.

Розповідь вчителя: Пригадайте, до складу якого давнього материка входила Північна Америка разом з Євразією?
Північна Америка разом з Євразією є залишком давнього материка північної півкулі Лавразія, який почав розколюватися на сучасні материки наприкінці мезозойської ери близько 100 млн. років тому.
• За тектонічною картою світу визначте основні тектонічні структури материка та час їх утворення. Порівняйте з Південною Америкою.
Найдавнішою й найбільшою за площею тектонічною структурою Північної Америки є Північноамериканська платформа, яка є уламком давньої Лавразії.
На півночі платформи її кристалічний фундамент виходить на земну поверхню, утворюючи найбільший в світі за площею Канадський щит.
• Пригадайте, що таке щит? Якого віку гірські породи його складають? З яких порід складається кристалічний фундамент платформи?
Гірські породи, що його складають, мають вік близько 3 млрд. років. Поверхня щита вирівняна, у багатьох місцях ускладнена розломами та виливами давньої лави. У деяких місцях щит занурюються під води Океану й знову виходять на денну поверхню на сусідніх островах. На південь від щита кристалічний фундамент платформи поступово занурюється під осадовий чохол. Тут будова земної кори ускладнена западинами, де товщина чохла зростає.
На південному заході материка розміщена молода платформа. За будовою це глибокий прогин фундаменту, заповнений десятикілометровим шаром осадових гірських порід.

Весь захід Північної Америки займає середній за віком пояс складчастості, який більшою частиною сформувався у мезозойську еру в наслідок руху назустріч Північноамериканської та Тихоокеанської літосферних плит.

Про недавній вулканізм тут свідчать гейзери, гарячі джерела, грязьові вулкани. Ці явища спостерігають в Йєллоустонському національному парку, відомому найвищими гейзерами в світі.

2. Рельєф Північної Америки тісно пов'язаний з її тектонічними структурами.

• Пригадайте, які форми рельєфу відповідають платформам та поясам складчастості?
• Зіставте фізичну та тектонічну карти Північної Америки. Знайдіть відповідність форм рельєфу тектонічним структурам.

В рельєфі переважають рівнини, гори займають 1/3 території

Давній та молодій платформам у сучасному рельєфі відповідають рівнини. Областям складчастості на крайніх заході і сході - гори.
Рівнини займають 2/3 поверхні материка. Канадському щиту відповідає в рельєфі Лаврентійська височина, яка має пересічні висоти 500-700 м.
Вона зазнала впливу давнього зледеніння. Льодовики принаймні 4 рази наступали на материк, сповзаючи з півострова Лабрадор. Під час найбільшого Канзаського зледеніння, яке відбувалася близько 300 тис. років тому, кригою було вкрито 65% площі материка. Південна межа льоду досягала приблизно 40° пн. ш. Товщина шару криги становила 2-3 км. Останній льодовик розтанув 6-10 тис років тому.
• Пригадайте, які види геологічної роботи виконує льодовик?
• Як називаються льодовикові відклади? Як їх можна розпізнати?
• Що підтверджує існування в минулося льодовикових періодів?
Насуваючись з півночі, льодовик згладив виступи твердих скельних порід, розширив річкові долини, а після танення залишив льодовикові відклади - морену, що складається з нагромадження валунів, гальки, піску. Зниження на поверхні, виорані льодовиком, були заповнені водою й утворили численні озера.
В місцях занурення кристалічного фундаменту давньої платформи під шар осадових порід у рельєфі виникли обширні рівнини. Центральні рівнини, які зазнали впливу давнього льодовика, підіймаються на висоту 200-500 м. Великі рівнини були залучені у підняття гір на заході материка, тому здіймаються велетенськими східцями на висоту 1200-1700 м.
Молодій платформі на узбережжі Мексиканської затоки відповідають у рельєфі ряд прибережних низовин, найбільша з яких Примексиканська низовина.
На заході материка в межах мезозойського та альпійського поясів складчастості з півночі на південь простяглася одна з найбільших гірських систем світу - Кордильєри. На Алясці гори досягають своєї найвищої точки (г. Мак-Кінлі, 6194 м).  

Тут знаходяться великі льодовики. Гора названа шукачами золота у 1896 р. на честь 25-го президента США Уїльяма Мак-Кінлі.
На південь Кордильєри розпадаються на кілька паралельних хребтів. Береговий хребет на заході тягнеться вздовж Тихоокеанського узбережжя, Скелясті гори заходять далеко на схід.

Між Береговим хребтом та Скелястими горами лежать великі плоскогір'я: Великий Басейн, плато Колорадо. Ще далі на південь велику площу займає Мексиканське нагір'я з діючими вулканами. Плато Колорадо відоме своїми грандіозними каньйонами.
На сході в межах палеозойського складчастого поясу лежать Аппалачі - невисокі гори, які підіймаються до 2000 м. Під впливом зовнішніх сил Землі Аппалачі зруйнувалися і нині мають згладжені куполоподібні форми, чим нагадують наші Карпати. Найвища точка Аппалачів - гора Мітчелл (2037 м).

Найбільшою в світі карстовою печерою є Мамонтова печера біля західних схилів Аппалач. Загальна довжина її підземних коридорів становить близько 500 км.

А тепер відкрийте свої контурні карти та нанесіть на них за допомогою атласу і підручника (с. 170): Примексиканську низовину, Центральні Великі рівнини, гори - Кордильєри (г.Мак-Кінлі), Скелясті, Аппалачі.

 

Порівняйте рельєф Північної Америки і Південної Америки, виділивши риси схожості і відмінності.

Риси схожості

1. На заході - молоді гори

2. Переважають рівнини

Риси відмінності

1. На сході північної Америки – гори Аппалачі, а на сході Південної Америки – Бразильське плоскогір’я

2. В північній Америці низовини займають меншу площу ніж височини, а в Південній Америці низовини переважають

3. Пояс гір на заході в Південній Америці вужчий ніж в Північній Америці

Практична робота № 8  Позначення на контурній карті основних географічних об’єктів материка

3. Земна кора Північної Америки вивчена детально, тому на всій її території відомі значні родовища корисних копалин.

• В межах яких тектонічних структур знаходять корисні копалини магматичного походження, а в яких - осадового? За тектонічною картою Північної Америки наведіть конкретні приклади.

На півночі, в межах Канадського щита, де магматичні породи Північноамериканської платформи виходять на поверхню, багато руд металів - залізних, мідних, нікелевих. Там, де осадовий чохол покриває кристалічні породи, багато родовищ паливних (нафти, природного газу) і нерудних корисних копалин.

В Кордильєрах, у зв'язку зі складністю геологічної будови трапляються різні за своїм походженням корисні копалини: у передгір'ях - осадові (нафта, природний газ, кам'яне вугілля), в межах гірських хребтів - магматичні (руди кольорових металів, золото, уранові руди).

 

А зараз заповнимо таблицю «Корисні копалини»

Корисні копалини                        Розташування

1.Вугілля                                         А.Центральні рівнини, улоговини Аппалачі

2.Нафта і газ                                    Б.Примексиканська низовина, дно Мексиканської затоки

3.Руди кольорових металів           В.Кордильєри

 

  V. Узагальнення і систематизація знань учнів

1.Прийом « Закінчи речення»

  1. Велика область складчастості виникла в……………( західній частині Північної Америки)
  2. На Канадському щиті утворилась…………………..( Лаврентійська височина)
  3. Основними гірськими системами Північної Америки є………(Аппалачі і Кордильєри)
  4. Найвищою точкою Північної Америки є………..( г. Мак – Кінлі)
  5. Найнижчою точкою Північної Америки є…. ( Долина Смерті, -86 м.)
  6. Рельєф Північної Америки формували такі зовнішні процеси …….

     ( давній льодовик, поверхневі і підземні води)

  1. На плиті давньої Північноамериканської платформи утворились…

    .( Центральні і Великі рівнини)

  1. Про подальший розвиток земної кори свідчать…. ( землетруси,

    виверження вулканів)

2. Завдання

Доведіть, що між рельєфом, тектонічною будовою і корисними копалинами існує тісний зв'язок.

VІ. Підведення підсумків і повідомлення домашнього завдання

Отже, ми відгадали з вами загадки рельєфу Північної Америки

1.П. – 38

2.Підготувати повідомлення про Долину Смерті

3. Скласти кросворди на тему « Рельєф Північної Америк

Додаток 1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
15 лютого 2021
Переглядів
4845
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку