Презентація Тема «Життя — це просто дивна казка, в яку приходимо лиш раз». «Як виникло життя на Землі».

Про матеріал
Презентація з літературного читання в 4 класі за підручником М.Чумарної. В презентації є вправи та ігри, які зацікавлять дітей. Робота над новим матеріалом, дасть можливість дітям висловлювати свої думки, відповідати на питання, складати свої питання до тексту.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Літературне читання. Тема «Життя — це просто дивна казка, в яку приходимо лиш раз». «Як виникло життя на Землі».

Номер слайду 2

Гра « Вилучи зайве»Вилучіть назви жанрів усної народної творчості і прочитайте вислів про життя. Байка все казка в житті притча оповідка є загадка прислів’я просто скоромовка жарт щастям міф легенда

Номер слайду 3

Вправа «Знайди відмінності»Ніс колосся. Піднявся до небес. Пустив золоті іскри. Ніс землю. Пірнув на дно. Пустив чорних воронів

Номер слайду 4

Гра «З якої це казки?»Та знесла яєчко не просте, а золоте…А смерть Кощія в голці, а голка – в яйці, а яйце на вершині дуба…Гляди ж, не розбивай його ніде по дорозі, а як прийдеш додому – зроби великі загороди. А тоді розіб’єш…

Номер слайду 5

Вправа «Припущення»За стародавньою легендою, Всесвіт народився саме з…… Одна половинка яйця утворила …….,а інша - …. . Жовток став ….., білок - …. . У багатьох народів світу яйце – символ ….., ……, ……. .

Номер слайду 6

Робота над текстом«ЯК ВИНИКЛО ЖИТТЯ НА ЗЕМЛІ» Багато міфів і казок стверджують, що світ народився з велетенського золотого яйця. Може, спершу це було наше Сонце чи Галактика? Підказку шукай у казці «Яйце-райце». А зараз спробуй уявити собі, як виглядала Земля на початку. Спершу вона вкрилася травою і квітами, потім на ній виросли дерева, з’явилися тварини, а найпізніше у світ прийшла людина.

Номер слайду 7

Міфи різних народів, як і український міфпро Білобога та Чорнобога, розповідаютьпро наш земний світ як про чарівне веле-тенське дерево, у верховітті якого живутьнебесні птиці. Нагорі — небесний світ. Зем-ний міститься у стовбурі світового дерева,а в його корінні — підземний світ. У нашихз тобою предків дерево світу називалося. Прадубом або Ясенем. Тому і нашу Землюми часто називаємо Ясен Світ.

Номер слайду 8

Хто ж засіяв ті перші дерева, з яких по-чалося життя рослин, звірів і людей? Зви-чайно, це були володарі неба. А «деревосвіту» наші матусі та бабусі вишивають нарушниках і сорочках, малюють на писанках.

Номер слайду 9

Питання- Де зображали наші предки «дерево світу»?Про що стверджують міфи і казки?Як ви уявляєте чарівне велетенське дерево?Чому Землю ми часто називаємо Ясен Світ?Розгляньте малюнок рушника. Що на ньому зображено?

Номер слайду 10

Робота над текстом Читання тексту «ланцюжком». Самостійне читання. Скласти по два питання до тексту. Переказ тексту.

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Читати і переказувати текст ст. 10.

pptx
До підручника
Літературне читання 4 клас (Чумарна М. І.)
Додано
22 жовтня 2023
Переглядів
162
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку