Презентація "Температура. Термометр"

Про матеріал

Історія виникнення термометра і впровадження вимірювання температури у медичну практику - дуже цікавий матеріал. Цю презентацію можна використовувати на уроках фізики, біологіїх, хімії, природознавства для учнів будь-якого віку.Розроблялась презентація у рамках проекту 10-го класу "Фізика і мкдицина"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Температура. Термометр. Підготувала учениця 6(10)-А класу КУ Сумська гімназія №1 Руднєва Ангеліна вчитель фізики Казбан Т. Л.

Номер слайду 2

Температура. Температура — один з макроскопічних параметрів системи. У фізиці, тіла, що складаються з дуже великого числа атомів або молекул, називають макроскопічними. Розміри макроскопічних тіл у багато разів перевищують розміри атомів. Всі навколишні тіла — від столу або газу в повітряній кульці до піщинки — макроскопічні тіла. Величини, що характеризують стан макроскопічних тіл без урахування їх молекулярної будови, називають макроскопічними параметрами. До них відносяться обсяг, тиск, температура, концентрація частинок, маса, щільність, намагніченість і т. д. Температура — один з найважливіших макроскопічних параметрів системи (газу, зокрема). Температура — характеристика теплового рівноваги системи. Відомо, що для визначення температури середовища слід помістити в цю середу термометр і почекати до тих нір, поки температура термометра не перестане змінюватися, прийнявши значення, що дорівнює температурі навколишнього середовища. Іншими словами, необхідно деякий час для встановлення між середовищем і термометром теплового рівноваги.

Номер слайду 3

Термометр. Термо́метр — прилад для вимірювання температури через перетворення тепла в покази або в сигнали. Існують різні види термометрів: рідинні, механічні, електричні, оптичні, газові, інфрачервоні. Перший термометр

Номер слайду 4

Боткін Сергій Петрович (1832-1889).-великий клініціст-терапевт. Сергій Петрович також вперше широко використовував лабораторні дослідження (біохімічні, мікробіологічні); ввів вимір температури тіла термометром, аускультацію, перкусію, огляд хворого та ін. З неупередженістю судового слідчого він збирав і аналізував зібрані дані і давав студентам струнку картину хворобливого процесу.

Номер слайду 5

Перший термометр. Прародителем сучасного градусника виступає досить примітивний прилад, відомий як термобароскоп. Історія створення термометрів даної категорії повертає нас у далекий 1597 рік. Саме в цей час свої досліди, спрямовані на розробку пристрою для вимірювання температури рідини, що проводив знаменитий учений Галілео Галілей. Перший термометр був не більш ніж конструкцією, представленої тонкою скляною трубкою з невеликим кулькою, запаяних в середину. В ході вимірювань нижню частину термобароскопа піддавали нагріванню. Потім трубку поміщали у воду. Через кілька хвилин повітря в конструкції охолоджувався, що призводило до пониження тиску і переміщення кульки. На жаль, вченому так і не вдалося доопрацювати прилад. Він так і не знайшов свого практичного застосування. Тут була відсутня шкала термометра. Тому з допомогою пристрою було неможливо визначити точні цифрові показники температури навколишнього простору або рідин. Єдине, до чого виявився придатний такий термометр – визначення нагріву певної речовини.

Номер слайду 6

Повітряний термоскоп постійного обсягу, винайдений в 1702 р Повітря в кулі (його діаметр приблизно 8 см) відтятий від зовнішнього повітря ртуттю, що знаходиться в нижній частині кулі і в вузькій трубці (її діаметр приблизно 1 мм). Тиск в кулі змінювалося, коли змінювалася температура. Відбувалося це практично при постійному об'ємі повітря. Сучасні гелієві термометри працюють теж при постійному об'ємі.

Номер слайду 7

Рідинні термоскопа XVII . Двісті років тому прилади, що відзначали зміна температури, робилися красивими, але форма кульки у резервуара для рідини була невдала. Така форма уповільнює наступ термічного рівноваги між термоскопом і досліджуваним тілом. При заданому обсязі куля з усіх геометричних фігур має найменшу поверхню. «Шарик» сучасних рідинних термометрів - сплющені витягнутий циліндр.

Номер слайду 8

Еволюція шкал. Винахід Галілея не було термометром в медичному сенсі: він був громіздким, наповненим водою, у нього не було шкали вимірювання. Але він показував головне: обсяг залежить від температури, і це можна використовувати. Даніель Габріель Фаренгейт (Daniel Gabriel Fahrenheit) в 1709 році запропонував перший надійний спиртової термометр зі шкалою. Основною проблемою для вчених було знайти еталонні точки, щоб прив'язати до них шкалу. Фаренгейт запропонував три: за нижню межу - 0 ° F - він прийняв температуру замерзання сольового розчину, а верхньою межею - 96 ° F - стала температура людського тіла. Винахідник визначав цю еталонну точку як «температуру під пахвою здорового англійця». Лід за цією шкалою донині тане при температурі 32 ° F, а вода кипить при 212 ° F. У 1714 році вчений розробив ртутний термометр. У 1730 році французький натураліст Рене Антуан Реомюр (René Antoine de Réaumur) піддав критиці розпливчасті еталонні точки Фаренгейта. Використавши як еталон винний спирт, він прийняв за один градус розширення рідини на 1/1000, а за нульову температуру - танення водяного льоду. За цією шкалою вода кипить при 80 °. Однак через мінливість концентрації спиртових розчинів вимірювання виходили неточними. Справжнім творцем сучасного термометра став шведський астроном Андерс Цельсій (Anders Celsius). У 1842 році він взяв за основу точки замерзання і кипіння води, розділивши шкалу між ними на 100 градусів. Забавно, що по системі Цельсія вода кипіла при 0 °, а замерзала при 100 °. Послідовник Цельсія Мортен Штремер перевернув шкалу після смерті попередника, і деякий час вона навіть носила його ім'я. Назва шкала з часом поміняла, а пристрій градусника практично не змінилося. Після були роботи лорда Кельвіна, в 1848 році подарував світові вимірювальну шкалу, яка носила його ім'я і починалася з абсолютного нуля (-273,15 ° С), але саме після досліджень Цельсія побутові термометри покинули лабораторії і перемістилися в руки ремісників.

Номер слайду 9

Цікаві факти1. Чи знаєте ви, що людина змогла створити живому організму неймовірно високу температуру -4 млрд градусів Цельсія? А це, щоб ви змогли орієнтуватися, в 250 разів більше, ніж температура сонячного ядра!2. Був поставлений експеримент для того, щоб виявити, яку максимальну температуру нагрівання здатний винести людський організм. Цифри шокуючі — в одязі вона дорівнює +260, без неї — майже + 205 C. А для порівняння наведемо цифри, при якому шматок м’яса доходить до хрусткої, золотистої скоринки +168.3. Знаєте ви, що в Антарктиді риби — «щасливі» володарі температури майже -2 C.4. У світі існує й своєрідна температура пекла, яку вирахували завдяки біблійним цитатам. При 718 градусів Цельсія, подейкують, що перед нами відкриються двері до Дияволу.5. Долина Смерті, розташована в Каліфорнії, не дарма носить свою назву. У 1913 році там була зафіксована температура max на поверхні нашої планети + 56,7 C. А от найнижчий показник в Антарктиді, -89,2 C, ще в 1983 році. А найголовніше, що остання цифра була в самому жаркому місяці року — 21 липня.6. Чи знаєте ви, що вищі рослини можуть зберігати свою структуру і оновлюватися після шаленого охолодження -269 C?7. Не захоплюйтеся розмовами по телефону! Так, через 20 хв безперервної балаканини, вухо і телефонний апарат досягають тієї температури, при якій плавиться вуглецева сталь.8. Найстрашніша температура для людини вважається 37,2. При ній всі механізми всередині намагаються поборотися з нею, але на жаль, якісь внутрішні бактерії заважають це зробити. Так що, стежте пильно за своєю температурою тіла, не перегрівайтеся і не переохолоджуйтесь.

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Фізика (академічний рівень) 10 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я.)
Додано
10 грудня 2018
Переглядів
9301
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку