Презентація "Теорема Піфагора у техніці і не тільки"

Про матеріал
Учнівський проєкт "Застосування теореми Піфагора у техніці і не тільки". У роботі учні демонструють цікаві сторони застосування теореми Піфагора у прикладних задачах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Використання теореми Піфарора в техніці і не тільки. Завдання проекту1. Зібрати інформацію про практичне застосування теореми Піфагора в техніці і не тільки2. Показати застосування теореми при вирішенні прикладних завдань. Адже за допомогою теореми Піфагора можна розвязувати не тільки математичні задачі. Мета проекту. З’ясування напрямків застосування теореми Піфагора у різних сферах, зокрема у техніці; набуття глибших знань з теми; ознайомлення із цікавими сторонами використання знань з математики у інших науках. Виконували: Артем’єв Владислав, Биднюк Інна, Нестерук Станіслав, Литвінчук Юрій, Шимчук Дмитро

Номер слайду 2

Теорема Піфагора широко застосовується у техніці. Про декілька цікавинок ми вам сьогодні розповімо. Та перед тим давайте трохи повторимо: «Що ж таке ця теорема Піфагора?Одна з найвідоміших геометричних теорем  теорема Піфагора, знаменитого давньогрецького філософа і математика. У прямокутному трикутнику квадрат гіпотенузи дорівнює сумі квадратів катетів c2=a2+b2"Піфагорові штанці файні є у три кінці"."Хто в сорочці Піфагора – піднось руки вгору."

Номер слайду 3

Геодезичні роботи поняття широке і багатогранне. Воно включає в себе сукупність процесів геодезії ділянки, спрямованих на повне і всебічне вивчення певної території. Це дослідження передбачає ряд вимірювань для отримання, в основному, кількісних показників. Геодезичні роботи є необхідною та невід'ємною частиною процесу будівництва. Завдяки геодезичним роботам розраховується обсяг необхідних матеріалів, ведеться спостереження за відповідністю геометричних параметрів конструкції, її безпечність та ін. Геодезичні роботи в будівництві - це ряд дій, що виконуються спеціалістами для спостережень, вимірювань, розрахунку параметрів будівлі та обраної для її створення земельної ділянки, з метою виявлення природніх факторів, які в майбутньому матимуть вплив на її зведення та подальший стан.

Номер слайду 4

або громозвід, громовідхильник і громовідвід Блискавичник. Сучасний громовідвід - це не сталева спиця на даху будинку, а повноцінна, що вимагає інженерного рішення конструкція. Звичайно, можна створити блискавковідвід самостійно. Для цього на самій найвищій точці даху будинку на п'ятдесят-сто сантиметрів у висоту встановлюється металевий стрижень, з'єднаний з ізольованою проводкою, підключеної до заземлення. Товщина стрижня - дванадцять міліметрів. Слід зазначити, що для блискавковідводу створюється окрема гілка, і в жодному разі не можна використовувати побутове заземлення. Струмовідвід, що йде від блискавкоприймача (стержня) - дріт товщиною не менше шести міліметрів у діаметрі. Струмовідвід спускається з даху до землі і надійно прикріплюють до заземлення, на метр-півтора зануреному в землю. З допомогою теореми Піфагора ми можемо визначити найкраще місце розташування блискавичника,наприклад на двохсхильному даху.

Номер слайду 5

За теоремою Піфагора маємо:x²+y²=z², звідси можемо знайти потрібну нам гіпотенузу. z=√x²+y²=√6²+8²=√100=10 Після вирішення поставленної задачі,команда відрізала потрібний шматок мотузки,довжиною 10 метрів,та прикріпила його замість відірваного. Команді було відомо відстань від основи мачти до корми (х=6м),і висота мачти (у=8м). В них є моток мотузки якою треба закріпити мачту. Скільки треба відрізати мотузки щонайменше,щоб це зробити?

Номер слайду 6

Для кріплення мачти необхідно встановити 4 троси. Один кінець тросу повинен кріпитися на висоті 12м, а інший на землі на відстані 5м від мачти. Чи вистачить 50м тросу для кріплення мачти? Накреслим мачту (вертикальну пряму) довжиною 12 см, далі від низу щогли на відстані 5 см з правого і з лівого боку поставим точки. Від вершини мачти і до точки проведем пряму з двох сторін - це і будуть зміцнення щогли. Ну і відповідно можна лінійкою підрахувати скільки буде см трос 13 см одне кріплення щогли, разом 13 * 4 = 52 Відповідь: 50 м буде недостатньо для зміцнення щогли за умовою, знадобиться 52 м

Номер слайду 7

Відповідь тоболя була висотою в 8 футів.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Результати: При роботі над проектом, вияснили, що теорема Піфагора дуже широко застосовується у техніці та інших напрямках господарювання; отримали різносторонні знання по темі; навчилися розв’язувати прикладні задачі, складаючи математичні моделіВикористані джерела:https://lexstatus.ua/ua/heodezychni-roboty/https://naurok.com.ua/prezentaciya-na-temu-rozv-yazuvannya-zadach-za-dopomogoyu-teoremi-pifagora-40472.html. Підручник з Геометрії О. С.Істер 2016

pptx
Додано
2 березня 2021
Переглядів
930
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку