Презентація "ТЕПЛОВІ ПОЯСИ ЗЕМЛІ"

Про матеріал
Презентація створена на основі матеріалів інтернету, які знаходяться у вільному доступі і призначена для унаочнення заняття.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Теплові пояси Землі

Номер слайду 2

Усі процеси в атмосфері відбуваються з участю сонячної енергії, але не всі ділянки земної поверхні отримують однакову її кількість.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Чинники, від яких залежить кількість сонячної радіації: Кут падіння сонячних променів: найбільша кількість сонячних променів над екватором, найменша — за Полярним колом. Так, на екваторі кут падіння сонячних променів сягає у березні і вересні (у дні весняного та осіннього рівнодення) і є дуже великим у грудні та червні (у дні зимового і літнього сонцестояння)

Номер слайду 5

Чинники, від яких залежить кількість сонячної радіації: Прозорість атмосфери: хмари, пил, смог, дим зменшують кількість сонячної радіації, що надходить до Землі.

Номер слайду 6

Чинники, від яких залежить кількість сонячної радіації: Тривалість світового дня: влітку до районів поблизу полюсів надходить значна кількість сонячної радіації.

Номер слайду 7

Чинники, від яких залежить кількість сонячної радіації: Абсолютна висота місцевості: гірські вершини отримують більше сонячної радіації, ніж рівнинні поверхні.

Номер слайду 8

Чинники, від яких залежить кількість сонячної радіації: Характер земної поверхні: величина альбедо, рельєф місцевості, океанічні течії. Наприклад, ліс, пісок, розораний вологий темний ґрунт поглинають більше енергії Сонця і тому нагріваються швидше. Натомість світлі території, вкриті снігом чи льодом, майже не нагріваються, оскільки більша частина енергії, що надійшла від Сонця, миттєво відбивається назад в атмосферу. Вода нагрівається повільніше, але й повільніше віддає поглинуту енергію.

Номер слайду 9

Чинники, від яких залежить кількість сонячної радіації: Відстань від Землі до Сонця: у січні Земля розташована найближче до Сонця і отримує більшу кількість сонячної енергії, на найбільшій відстані — в липні.

Номер слайду 10

Найменше сонячного тепла отримують райони, що знаходяться за полярним колом. Найбільше сонячного тепла надходить у райони між тропіками по обидва боки екватора. Тропiки (Північний та Південний) — паралелі, що віддалені на 23˚27́ на північ i на південь від екватора. Полярні кола (Північне та Південне) — паралелі в Північній i Південній півкулях з широтою 66˚33́.

Номер слайду 11

Нерівномірне нагрівання земної поверхні обумовлює різні температури повітря на різних широтах. Широтні смуги з певними температурами повітря називаються тепловими поясами. Теплові пояси — умовні глобальні області Землі, що виділяються за ознакою розподілу середньорічних температур повітря.

Номер слайду 12

Жаркий пояс. Жаркий пояс розміщений уздовж екватора, між Північним і Південним тропіками. Він обмежений по обидва боки ізотерм 20 0 С. Цікаво, що межі поясу збігаються з межами поширення пальм на суші і коралів в океані. Тут земна поверхня отримує найбільше сонячного тепла. Двічі на рік (22 грудня і 22 червня) опівдні сонячні промені падають майже прямовисно (під кутом 90˚). Повітря від поверхні сильно нагрівається. Тому там жарко протягом року.

Номер слайду 13

Помірні пояси. Помірні пояси сусідять з жарким поясом. Вони простягнулися в обох півкулях між полярним колом і тропіком. Сонячні промені там падають на земну поверхню з деяким нахилом. Причому, чим північніше, тим нахил більше. Тому сонячні промені менше нагрівають поверхню. В результаті менше нагрівається і повітря. Ось чому в помірних поясах холодніше, ніж в жаркому.

Номер слайду 14

Сонце там ніколи не буває в зеніті. Чітко виражені пори року: зима, весна, літо, осінь. При цьому чим ближче до полярного кола, тим зима тривала і холодніше. Чим ближче до тропіка, тим триваліше і тепліше літо. Помірні пояси з боку полюсів обмежує ізотерма найтеплішого місяця 10˚С. Вона є межею поширення лісів.

Номер слайду 15

Холодні пояси. Холодні пояси (обох півкуль лежать між ізотермами 10˚С і 0˚С самого теплого місяця. Сонце там взимку по кілька місяців не з'являється над горизонтом. А влітку, хоча і не заходить за горизонт місяці, однак варто дуже низько над горизонтом. Його промені лише ковзають по поверхні Землі і нагрівають її слабо. Поверхня Землі не тільки не нагріває, а й охолоджує повітря. Тому температури повітря там низькі. Зими холодні і суворі, а літо коротке і прохолодне.

Номер слайду 16

Іноді окремо виділяються пояси вічного холоду, де сніг і лід ніколи не тануть. Їх обмежує ізотерма найтеплішого місяця з середньою температурою 0 градусів.

Номер слайду 17

Важливо пам'ятати, що лінії тропіків і полярних кіл за межі теплових поясів приймаються умовно. Оскільки в дійсності температура повітря визначається ще й низкою інших умов, як то віддаленість від моря, пануючі вітри, морські течії та інше.

Номер слайду 18

А тепер – кілька запитань)Чому середні річні температури знижуються від екватора до полюсів?

Номер слайду 19

Чому висота Сонця над горизонтом протягом року змінюється?

Номер слайду 20

Дякую за увагу! Світлана МАЄВСЬКА

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Скоробагата Людмила Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 жовтня 2021
Переглядів
14309
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку