Презентація " Тертя. Сила тертя. Коефіцієнт тертя ковзання. Тертя в природі і в техніці"

Про матеріал
повторити поняття сили, види сил; сформувати знання про силу тертя, причини її виникнення, фактори, що впливають на зміну сили тертя, види сили тертя; встановити залежність сили тертя від тиску і роду поверхонь стичних тіл; розкрити роль і практичне використання тертя (на виробництві, у побуті, у природі); розвивати логічне мислення учнів, вміння аналізувати явища; виховувати активність, самостійність, наполегливість.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

 Епіграф до уроку:“Щоб удосконалити свій розум,треба більше роздумувати, ніж заучувати”Рене Декарт

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Тертя. Сили тертя. Коефіцієнт тертя ковзання. Тертя в нашому житті.

Номер слайду 4

Очікувані результати: Сьогодні ми визначимо: коли виникає сила тертя;її природу і напрямок;з’ясувати, від чого залежить (не залежить) ця сила; які існують способи її збільшення і зменшення; корисні та шкідливі властивості сил тертя.

Номер слайду 5

Сила тертя прикладена вздовж поверхні, якою тіло стикається з іншим тілом і напрямлена протилежно напрямку руху тіла. Fтяги. Fтер

Номер слайду 6

Причини виникнення сили тертя: Наявність нерівностей на поверхні тіл, які стикаються;Якщо обидві поверхні ретельно відшліфовані, при зіткненні поверхонь виникають сили міжмолекулярного притягання.

Номер слайду 7

Сила тертя ковзання – це сила, яка виникає в разі ковзання одного тіла по поверхні іншого.

Номер слайду 8

Сила тертя кочення – сила, яка виникає при коченні одного тіла по поверхні іншого.

Номер слайду 9

Сила тертя спокою – це сила, яка виникає між двома дотичними тілами в разі спроби зрушити одне тіло відносно іншого і напрямлена в бік, протилежний тому, в який би рухалося тіло, якби тертя не було.

Номер слайду 10

Сила тертя спокою є гальмівною і рушійною силою для всіх наземних колісних видів транспорту, забезпечує можливість ходіння по землі.

Номер слайду 11

Залежність сили тертя ковзання: - від навантаження; - ЗАЛЕЖИТЬ! - від роду тертьових поверхонь; - ЗАЛЕЖИТЬ! - від площі дотичних тіл. - НЕ ЗАЛЕЖИТЬ!

Номер слайду 12

Сила тертя визначається за формулою: Fтер = μNN = Р = mg  Fтер. = μmgμ – коефіцієнт тертя ковзання; μ - безрозмірна величина. Коефіцієнт тертя залежить від матеріалу дотичних поверхонь та якості їх обробки. Визначається експериментально.

Номер слайду 13

Розв'яжемо задачу: Обчислити силу тертя автомобіля при різкому гальмуванні, якщо його маса 1,5т, а коефіцієнт тертя 0,7?

Номер слайду 14

Особливості сили тертя: Виникає між стичними поверхнями;Діє вздовж поверхні;Завжди напрямлена проти руху тіла;Діє не лише на тіло, яке рухається, але й на поверхню, по якій рухається тіло.

Номер слайду 15

тертя опору Види тертятертя спокою тертя кочення тертя ковзання сухе тертярідке тертя. Fтер ковз. Fтер коч. Fтер сп. Fоп

Номер слайду 16

Особливість сили опору: виникає лише при русі тіла. Залежить від швидкості тіла, від його форми та розмірів, а також від в'язкості середовища, в якому воно рухається.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Колесо і добування вогню – два найголовніших винаходи людини

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Якщо тертя корисне – то його збільшують: В ожеледицю дороги посипають піском. Поверхні тіл роблять ребристими Збільшують навантаження

Номер слайду 21

Підбирають матеріали з низьким коефіцієнтом тертя. Якщо тертя шкідливе – то його зменшують: Замінюють тертя ковзання на силу тертя кочення. Тертьові поверхні розділяють рідиною, мастилом

Номер слайду 22

4. Краще їхати на ковзанах, коли……мороз тому, що….. 1. Сірники мають відношення до сили тертя тому, що……2. Гідрокостюми для полювання під водою створені такими гладкими для того, щоб…..3. У метанні стріли потрібна сила тертя для того, щоб…..

Номер слайду 23

1. «АВТОМОБІЛЬ. ДОРОГА»

Номер слайду 24

2. «СПОРТ»

Номер слайду 25

3. «ЖИВА ПРИРОДА. МЕДИЦИНА»

Номер слайду 26

4. «БУДИНОК. ПОБУТ»

Номер слайду 27

Прокоментуйте приказки:

Номер слайду 28

Дайте фізичне обгрунтування прислів‘ю:«Коси коса, поки роса. Роса спала, робота пропала»

Номер слайду 29

Дайте фізичне обгрунтування прислів‘ю:«Сухий шматок горло шкребе»

Номер слайду 30

«Пішла справа, як по маслу»Що означає прислів‘я?

Номер слайду 31

Я поповнив свої знання на уроці. Все зрозуміло!Знання з фізики потрібні людям багатьох професій!Для удосконалення розуму слід більше роздумувати, ніж заучувати!Було приємно працювати у команді!

Номер слайду 32

Домашнє завдання: Опрацювати § 21, впр.21 (3,4,5)Пояснити дослід: Положити на долоню монету, і щіткою для одягу намагатися її змести. Монета буде лежати на місці. Чому?3. Скласти розповідь на тему: «Якби зникла сила тертя»Дякую за плідну працю!

pptx
Додав(-ла)
Німець Тетяна
Пов’язані теми
Фізика, Презентації
Додано
21 березня 2023
Переглядів
1733
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку