Презентація (+ Тест) Біологія 11 клас "Паразитизм. Організм людини як середовище існування"

Про матеріал
Презентація на урок біології у 11 класі на тему: Організм людини як середовище існування. Паразитизм та його поширення. Містить найважливішу інформацію теми, якісні ілюстрації, матеріал для перевірки знань тощо.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Пригадайте, що таке симбіоз (§13). Які його характерні особливості?Симбіо́з — взаємодія й співіснування різних біологічних видів в екосистемі. Може бути взаємо- і не- вигідним. Паразитизм — вид взаємодії між видами, за якого один з них (паразит) використовує іншого (хазяїна) як джерело живлення та середовище існування. Ознаки: паразит живе на чи в організмі, шкідливий для нього, має спеціалізовану форму тіла, складний цикл життя тощо. Що таке паразитизм. Які його характерні ознаки?Наведіть приклади відомих вам паразитів (та їх хазяїнів). Аскариди в кишечнику коня або людини, блохи та кліщі на людині чи тварині, (гриб) кордицепс в комахах, гриб-трутовик на дереві тощо.

Номер слайду 3

Середовище мешкання (чи існування) — простір, в якому існують організми, з його компонентів добувають чи виділяють життєво необхідні речовини. Паразит — організм, який живе за рахунок організму-господаря, зазвичай завдаючи йому шкоду. Господар (або хазяїн) — організм, на/в якому живе паразит. Ендопаразит — паразит, який живе всередині організму-господаря. Екзопаразит (або екто..) — паразит, який живе зовні організму-господаря. Біопаразит — паразит, який живе на рослинах. Зоопаразит — паразит, який живе на тваринах. Антропозоопаразит — паразит, який живе на людях та тваринах.

Номер слайду 4

Воші — ряд, що включає близько 3 тисяч нелітаючих видів комах, три з яких класифікують як збудників паразитарних хвороб людини. Всі представники ряду — ектопаразити більшості птахів і ссавців. Лобкові воші мешкають переважно в лобковій зоні, на статевих органах, навколо заднього проходу, рідше в інших покритих волоссям областях: у пахвових западинах, на грудях і в зоні живота. На відміну від воші людської, ніколи не мешкає на волосистій частині голови. Живиться виключно кров'ю свого господаря. Без їжі вмирає протягом 24 годин. Захворювання, що викликається ураженням цією комахою, називається лобковий педикульоз або фтиріаз.*Деякі дослідники припускають, що збільшення відсотка людей, що видаляють лобкове волосся, призвело популяцію лобкових вошей у населення в деяких частинах світу на межу вимирання. Платтяна воша, натільна воша — комаха-паразит людини.Іл. Воші. А – головна, Б – платтяна, В – лобкова;Г – гниди вошей.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Гельмі́нти (або глисти) — загальна назва паразитичних червів, що паразитують в організмі тварин, людини (наприклад, у кишечнику або порожнині тіла, чи в інших тканинах) і спричинюють гельмінтози. Немає такого органу у людини і у будь-якої тварини, в якому не могли б паразитувати ті чи інші гельмінти. Вивченням гельмінтів займається гельмінтологія, проблемами зараження гельмінтами людей, хворобами, які вони спричинюють, займається медична паразитологія. Гельмінтози у більшості країн світового медичного простору відносять як до паразитарних хвороб, так і до інфекційних хвороб.

Номер слайду 7

Кордицепс однобокий — вид паразитичних грибів. Кордицепс однобокий — один з ентомопатогенних грибів. Це такі гриби, які вражають тільки комах. Кордицепс вражає мурах, причому тільки одного виду — Camponotus leonardi. Грибок може заражати і інші близькоспоріднені види мурашок, але з меншим репродуктивним і маніпуляційним успіхом.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Відповідь організму-хазяїна на оселення паразитів* Зображення подано для ілюстрації та комічного ефекту; подібні дії не призводять до лікування та не є профілактичними. Звертайтесь до лікаря!

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

1. Зіставте назви наведених паразитичних видів з ілюстраціями: 1 – паличка Коха; 2 – петрів хрест лускатий; 3 – пухирчаста сажка; 4 – коростяний свербун.2. Виберіть із переліку термінів зайвий, обґрунтуйте: блоха, ехінокок, кліщ, москіт, клоп, ендопаразит. 4. Як називається вид паразитизму, що характериз-ується паразитуванням одного паразита в іншому?5. Оме́ла — рід … кущів або трав родини санталових. а) паразитичних; б) напівпаразитичних; в) хвойних; г) листопадних; ґ) екзопаразитичних; д) хижих.6. «Живі організми як середовище існування відрізняю-ться від інших. Якщо на організми, які живуть на поверхні істот (ектопаразити), впливають фактори зовнішнього середовища, то на тих, які живуть усередині організму хазяїна (ендопаразити), ці фактори безпосередньо не впливають.» Середовище тут а) стабільне б) нестабільне.

Номер слайду 13

7. Яким чином бичачий ціп'як може потрапити до людини? *велика рогата худобаа) внаслідок недостатньої термообробки м'яса ВРХ*; б) внаслідок недостатньої термообробки риби;в) внаслідок вживання води забрудненої гельмінтами; г) внаслідок вживання немитих фруктів та овочів; ґ) статевим шляхом.8. Які внутрішньоклітинні паразити перебувають поза клітиною в кристалічному стані? а) бактерії; б) гриби; в) віруси; г) археї.9. Остаточним (основним) хазяїном паразита є організм, у якому...а) відбувається статеве розмноження; в) відбувається вегетативне і статеве розмноження; б)відбувається нестатеве розмноження; г) проходить більша частина циклу розвитку.10. Проміжним хазяїном печінкового сисуна є … а) людина; б) ВРХ; в) устриця; г) ставковик малий.11. Вкажіть приклад деградації:а) поява щелеп у хребетних тварин; б) відсутність травної системи в паразитичних червів;в) утворення квітки покритонасінних тварин; г) поява чотирикамерного серця в птахів.12. Чи може лобкова воша за певних умов мешкати на волосистій частині голови людини? а) так, іноді може; б) не відомо; в) ні, не може.

pptx
Додав(-ла)
Ш Анатолій
Пов’язані теми
Біологія, 11 клас, Презентації
Додано
11 жовтня
Переглядів
142
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку