Презентація "Типи поселень"

Про матеріал
  • Розселення — це розміщення населення по території та його розподіл за різними типами поселень.
  • Результатом розселення людей є мережа населених пунктів (поселень).
  • Розрізняють два типи поселень: міські й сільські.
  • За даними статистики нині 51 % населення світу проживає в міських поселеннях, а 49 % — у сільських. Виявляється, не завжди легко провести межу між містом і селом.
  • Чим же вони відрізняються одне від одного? Які критерії покладені в основу поділу поселень на міста та села?
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Типи поселень

Номер слайду 2

Міське поселення. Місто – тип поселення, понад 85 % жителів якого зайняті у сфері послуг і промисловості. Нині у світі налічується понад 2,5 млн міст. Їх розрізняють за кількістю населення (людністю) та функціями

Номер слайду 3

За кількістю жителів міста поділяють на групи: Малим у більшості країн вважають місто, де мешкає до 20 тис. осібсереднім – 20–100 тис. осібвеликим – 100–500 тис. осібнадвеликим – 500 тис. – 1 млн осібмістом-мільйонником – понад 1 млн осібмістом-мультимільйонником – більше ніж 5 млн осіб.

Номер слайду 4

Виділяють міста з такими функціями:промисловими (наприклад, Детройт у США)транспортними (Суец у Єгипті)політико-адміністративними (так звані штучні столиці – міста, що були спеціально збудовані як адміністративні центри і не виконують інших функцій: Канберра, Оттава, Вашингтон, Бразиліа)

Номер слайду 5

Suez | city. Оттава

Номер слайду 6

науковими та освітніми (Оксфорд і Кембридж у Великій Британії, Гейдельберг у Німеччині)курортно-оздоровчими (Ніцца у Франції, Маямі у США)військовими (Гібралтар)релігійними (Мекка та Медина в Саудівській Аравії)Виділяють міста з такими функціями:

Номер слайду 7

Оксфорд. Ніцца. Гібралтар. Мекка

Номер слайду 8

Світові міста. Світове місто – це місто, яке вважається важливим елементом світової економічної системи, здійснює сильний політичний, економічний і культурний вплив на ключові регіони Землі.

Номер слайду 9

Шанхай (24,2 млн осіб), Карачі (23,5 млн осіб), Пекін (21,2 млн осіб) – найбільша у світі кількість населення;Токіо, Осака, Москва – високою «вартістю» життя;Дубай, Маямі, Амстердам – кількістю іноземців;Токіо, Москва, Сеул – пасажиропотоком метрополітену;Шанхай, Лондон, Нью-Йорк – довжиною метрополітену;Атланта, Пекін, Лондон – потоком авіапасажирів;Москва, Нью-Йорк, Лондон – кількістю мільярдерів;Токіо, Нью-Йорк, Лос-Анджелес – обсягами виробництва товарів і надання послуг. Світові міста

Номер слайду 10

Шанхай. Токіо. Дубай. Лондон

Номер слайду 11

Світові міста

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Рейтинг світових міст очолюють Лондон і Нью-Йорк.

Номер слайду 14

Сільські поселення. Три основні форми сільських поселень: групова, розсіяна (фермерська) і кочова. Групова форма властива країнам, де зберігається общинне землекористування або переважають великі кооперативні господарства. Групові поселення характерні, зокрема, для низки країн Європи, Африки, а також для Росії, Японії, Китаю.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Розсіяна (фермерська) форма поселень притаманна переважно країнам із високим рівнем розвитку сільського господарства, зокрема США, Канаді, Австралії, Великій Британії. Сільські поселення

Номер слайду 17

Кочова форма сільських поселень сформувалася внаслідок давніх форм господарювання народів: пасовищне тваринництво, полювання, збирання дарів природи.  Кочова форма сільського розселення існує в Монголії, Саудівській Аравії, Ірані, у племен Екваторіальної Африки й Амазонії. Сільські поселення

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Виділяють міста з такими функціями:багатогалузеві промислові (Запоріжжя, Кривий Ріг)вузькоспеціалізовані промислові (Шостка)транспортні (Чорноморськ, Жмеринка)курортно-оздоровчі (Ялта, Трускавець, Миргород)військові (Севастополь, Остер)релігійні (Почаїв).

Номер слайду 23

У нашій країні існує 28 388 сіл.  на Поліссі переважають малі села з населенням 200–500 осіб. Здебільшого це одновуличні села. (вододільне)У лісостеповій та степовій смугах сформувалися великі села з населенням 500–1500 осіб. (долинно-яружне)У Карпатах люди живуть у міжгірських улоговинах, долинах річок, як правило, не вище 800 м над рівнем моря. Такий тип поселень називають гірсько-долинним.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Явна Надія Миронівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Васильчук Іван
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Коріненко Світлана Іванівна
    Дякую, колего, за якісну презентацію.
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 квітня 2020
Переглядів
6581
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку