Презентація " Типи уроків та їх структура. "

Про матеріал

Презентація містить інформацію про типи уроків та їх структуру,складається з 36 слайдів .Презентацію можна використати при підготовці до педагогічної ради,семінару тощо.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Типи уроків та їх структура

Номер слайду 2

Для того,щоб навчати іншого, потрібно більше розуму,ніж для того,щоб навчитися самому. М.Монтень

Номер слайду 3

Урок – це дзеркало загальної і педагогічної культури вчителя, мірило його інтелектуального багатства, показник його кругозору, ерудиції. В. Сухомлинський

Номер слайду 4

Урок-час інтенсивного духовного спілкування педагога з вихованцями. Сучасний урок- це витвір мистецтва,в якому присутні і краса і натхнення думки,і радість пошуків, створені спільними зусиллями учня та учителя.

Номер слайду 5

Структура уроку - це сукупність,послідовність та логічний зв’язок елементів,які становлять його модель. Кожен урок має свою структуру, яка зумовлюється його навчально-виховною метою. В моделі уроку виділяють макроструктуру(етапи конкретного уроку)і мікроструктуру(методичні компоненти кожного етапу)

Номер слайду 6

Урок засвоєння нових знань Урок формування та вдосконалення умінь і навичок Урок закріплення (застосування)знань, умінь та навичок(повторення) Урок систематизації й узагальнення знань Урок перевірки та коригування знань,умінь,навичок Комбінований урок Т и п и у р о к і в

Номер слайду 7

Новаторські форми занять Урок-лекція Семінарське заняття Урок-конференція Урок-диспут Урок-залік Практичне заняття Інтегрований урок Урок-ділова гра Урок-гра тощо

Номер слайду 8

Урок формування вмінь та навичок Мета :закріплення і усвідомлення раніше засвоєного матеріалу і формування нових знань,навичок та вмінь. Структура: 1 організаційний момент; 2 перевірка домашнього завдання і актуалізація опорних знань та їх коригування; 3 повідомлення теми,мети і завдань уроку й мотивація навчальної діяльності школярів; 4 вивчення нового матеріалу(вступні вправи) 5 первинне застосування нових знань (пробні вправи); 6 самостійне застосування учнями знань; 7 творче перенесення знань у нові ситуації; 8 підсумок уроку і домашнє завдання.

Номер слайду 9

Урок засвоєння нових знань Мета:оволодіння учнями новими навичками, матеріалом та новими способами діяльності. 1.Організаційний момент 2.Підготовка до сприйняття матеріалу або актуалізація опорних знань ,умінь,уявлень. 3.Мотивація навчальної діяльності 4.Оголошення теми,мети,завдань уроку. 5.Вивчення нового матеріалу(первинне засвоєння) 6.Осмислення нових знань,умінь. 7.Закріплення ,систематизація та узагальнення. 8.Контрольно-коригувальний етап. 9Підбиття підсумків уроку. 10.Інструктаж щодо виконання домашнього завдання.

Номер слайду 10

Урок застосування знань,умінь і навичок Структура таких уроків складається з етапів: 1 Перевірка домашнього завдання,коригування опорних знань, умінь ,навичок; 2 повідомлення теми та мети уроку і мотивація навчальної діяльності школярів; 3 загальнтй інструктаж,усвідомлення учнями алгоритму дій; 4 самостійне виконання учнями завдань під контролем і з допомогою учителя; 5 звіт учнів про роботу і теоретичне обґрунтування отриманих результатів; 6 підсумки уроку і повідомлення домашнього завдання .

Номер слайду 11

Урок узагальнення і систематизації знань: 1 повідомлення теми і мети уроку та мотивація навчання школярів; 2 відтворення та узагальнення понять; 3 узагальнення та ситематизація основних теоретичних положень і відповідних ідей науки; 4 підсумки уроку й повідомлення домашнього завдання.

Номер слайду 12

Урок перевірки і корекції знань,умінь і навичок 1 повідомлення теми,мети і завдання уроку,мотивація навчання школярів; 2 перевірка знання учнями фактичного матеріалу й основних понять; 3 перевірка глибини осмислення учнями знань і ступеня їх узагальнення; 4 застосування учнями знань у стандартних та змінених умовах; 5 збирання виконаних робіт, їх перевірка, аналіз і оцінка; 6 підсумки уроку й повідомлення домашнього завдання.

Номер слайду 13

Урок Зміст освіти Форми організації пізнавальної діяльності Мета уроку Методи навчання Реальний результат Орієнтовний алгоритм поурочного плану

Номер слайду 14

Етапи уроку та дидактичне завдання

Номер слайду 15

Запис в журнал Привітання Перевірка готовності учнів до уроку Перевірка присутніх Підготувати учнів до роботи на уроці в цілому і на кожному конкретному етапі уроку Організаційний момент

Номер слайду 16

1.Перевірка домашнього завдання Встановити правильність і усвідомленість виконання учнями домашнього завдання, ліквідувати визначені недоліки в засвоєнні знань, в оволодінні вміннями інтелектуального практичного характеру

Номер слайду 17

Перевірка домашнього завдання складається з двох частин: перевірки письмового завдання,яку здійснюють різними методами залежно від поставленої мети,й усної перевірки знань.

Номер слайду 18

2. Всебічна перевірка ступеня засвоєння змісту навчального матеріалу Перевірити знання певної кількості учнів, виявити причини і недоліки у знаннях і вміннях; стимулювати окремих учнів та весь клас до оволодіння раціональними прийомами навчання та самоосвіти

Номер слайду 19

Третій етап Повідомлення учням теми,мети, завдань уроку та очікування навчальних результатів. Мотивація навчальної діяльності школярів.

Номер слайду 20

Оголошення теми та мети уроку Потрібно,щоб усі учні вже із самого початку ясно бачили мету з усіма проміжними ланками й прагнули досягти її. Я.А.Коменський

Номер слайду 21

Тему уроку формулюють за чинною програмою (не за підручником), оскільки програма є головним навчальним документом.

Номер слайду 22

Виховна мета Розвиваюча мета Навчальна мета Мета уроку

Номер слайду 23

Формулювання мети і завдань уроку. Мета уроку має бути: освітня-домогтися міцного засвоєння знань,формування практичних умінь і навичок з конкретного навчального матеріалу; розвиваюча-розвивати мовлення,пам’ять,увагу,уяву мислення,спостережливість,активність і самостійність учнів,прищепити їм способи пізнавальної діяльності; виховна-сприяти формуванню наукового світогляду,моральних,естетичних та інших якостей особистості кожного школяра,вихованню колективу класу.

Номер слайду 24

Мотивація навчальної діяльності Це винятково важливий компонент не лише навчання,але й будь-якої людської діяльності. Є мотив – є бажання виконувати й доводити до завершення цю діяльність.

Номер слайду 25

4. Підготовка учнів до активного й усвідомленого засвоєння навчального матеріалу Організувати і спрямувати навчально-пізнавальну діяльність учнів до досягнення основної мети (мотивація, актуалізація раніше засвоєних знань та вмінь, їх об'єктивізація). Активізація навчально-пізнавальної діяльності учнів .

Номер слайду 26

5. Засвоєння нового матеріалу Дати учням конкретне уявлення про елементи предметно-наукових (терміни, поняття, правила, закони, теорії, факти тощо) і допоміжних (філософські, методологічні, історико-наукові, міжнаукові, міжпредметні) знань. Виробити відповідні вміння інтелектуального і практичного характеру. Закріпити в системі спеціально організованої діяльності інтелектуального і практичного характеру ті знання і вміння, які необхідні для самостійної роботи над новим матеріалом.

Номер слайду 27

6. Перевірка розуміння і корекція засвоєння учнями нового матеріалу Перевірити розуміння учнями суттєвих ознак,елементів знань,що засвоюються,структурно функціональних зв'язків і логічних стосунків між ними; надати індивідуальну допомогу учням, що її потребують

Номер слайду 28

7. Підбиття підсумків уроку Узагальнити засвоєні знання у вигляді певної цілісності (усне або письмове опитування, бесіда, тести, вправи тощо). Оцінити рівень засвоєння знань і способів діяльності всього класу та окремих учнів.

Номер слайду 29

8. Інформація про домашнє завдання, інструктаж про його виконання Повідомити учням зміст домашнього завдання, пояснити методику його виконання. Звернути увагу учнів на важливі помилки, способи їх усунення, норми часу для виконання домашнього завдання.

Номер слайду 30

Структура уроку іноземної мови Частина Компоненти Час уроку уроку l Початок уроку 1 Організаційний момент 2 хв. 2 Мовленнєва/фонетична зарядка 3хв ll Основна частина уроку 35 хв. 1 Подача нового матеріалу 2 Тренування у мовленні 3 Практика у мовленні 4 Систематизація вивченого 5 Контроль навичок та вмінь - поточний - рубіжний, підсумковий ІІІ. Кінець уроку 1 Пояснення домашнього завдання 2 Підсумки уроку. Оцінювання учнів 2хв. 3хв.

Номер слайду 31

Чого не знаємо про... Що знаємо про... Що нового дізналися Що знали Урок з елементами колективної роботи зі складання банку даних (здвоєний урок). Ідея уроку.Звернення до вже вивчених знань про явище чи об’єкт,самостійна робота учнів з книжкою. План уроу 1.Постановка вчителем мети уроку. 2.Заповнення таблиці: 3.Робота учнів у групах з літературою.Кожна група готує відповідь на одне із запитань правої колонки. 4.Прослуховування готових відповідей.Учні заповнюють у зошиті й на дошці таблицю: 5.Аналіз таблиці.Формулювання висновків.

Номер слайду 32

Умови використання та особливості уроку. Цей урок можна використовувати,коли в учнів з визначеної теми є початкові уявлення про поняття, які слід вивчити.До структури уроку належить групова та колективна діяльність учнів та самостійна робота з джерелом інформації-літературою.

Номер слайду 33

Для сучасного уроку характерними ознаками є: гуманітарний потенціал і гуманізація навчання; варіативність і гнучкість структури уроку; спрямованість уроку на особистість учня; системний підхід до архітектури уроку та процесу навчання; спрямованість уроку на головне-генералізацію навчання; повне засвоєння нового матеріалу на уроці; оптимізація форм роботи на уроці; економія часу в шкільному навчанні.

Номер слайду 34

Вимоги до сучасного уроку Визначення завдань уроків через діалог з класом, мотиваційне забезпечення навчального процесу на уроці. Урізноманітнення джерел інформації і засобів навчання щодо підготовки і проведення уроку. Реалізація прийомів співпраці, співтворчості вчителя і учня на уроці. Всі види учнівської діяльності повинні бути направлені на розвиток мислення, активності, самостійності.

Номер слайду 35

Вимоги до сучасного уроку Чергування фронтальної, індивідуальної, парної та групової форм роботи. Диференційований підхід до сильних і слабких учнів. Використання наочності і навчальної гри. Сприятливе психолого – дидактичне, гігієнічне середовище.

Номер слайду 36

Сучасний урок - це твір мистецтва, де педагог уміло використовує всі можливості для розвитку особистості учня М. Ебнер – Ешенбах

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Бузовська Лариса Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Костюк Анжела Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Носальська Ольга Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Чебан Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Ткачук Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
ppt
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
6 серпня 2018
Переглядів
57697
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку