Презентація "Титани Відродження" 8 кл.

Про матеріал

Відродження - культурно-історична епоха, де органічно поєднані сфери суспільного та духовного життя: політика, релігія, філософія, наука, мистецтво. І саме ця епоха дала світові величні імена: Леонардо да Вінчі, Рафаель Санті, Мікеланджело Буонарроті.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Леонардо да Вінчі1452 - 1519

Номер слайду 2

Народився Леонардо у 1452 році в маленькому італійському поселені Анкіано, поблизу міста Флоренція. Його батько був заможнім нотаріусом, а мати простою сільською жінкою. Батьки Леонардо не були одруженими, відтак хлопець був позашлюбним сином. Перші роки свого життя він провів з матір’ю у селі, потім батько забрав його з собою до міста Флоренція. Розлучений з матір’ю Леонардо сумував за нею і на протязі всього життя намагався відтворити її образ на своїх геніальних картинах.

Номер слайду 3

З ранніх дитячих років Леонардо проявив надзвичайні здібності у малюванні і батько віддав хлопця опановувати мистецтво живопису у майстерню відомого флорентійського художника Андреа Верроккйо. Це картина Андреа Вероккйо – “Хрещення Христа”. Один з ангелів (той, що зліва) намальований юним Леонардо.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Це одна з ранніх робіт художника, називається картина “Мадонна з квіткою”. На ній матінка Божа Марія зображена зовсім юною дівчиною, по суті, вона сама ще дитина. (коли Марія народила Ісуса їй було лише 14 років) Божа мати протягує маленькому Ісусу квітку і спостерігає як не по дитячому серйозний хлопчик розглядає її.

Номер слайду 6

А це більш пізніша картина Леонардо “Мадонна з немовлям”. Ідея та сама, прекрасна Марія годує груддю своє божественне немовля.“Мадона Літа “

Номер слайду 7

Номер слайду 8

“Джоконда” – найвідоміша і найзагадковіша картина світового живопису, народжена з під пензля геніального Леонардо да Вінчі. Ще одна назва цієї картини – “Мона Ліза”, а повна назва звучить так “Портрет пані Лізи ді Джокондо”. На картині зображено портрет дружини шляхетного флорентійця Франческо ді Джокондо. Не має в світі іншої картини, яка б користувалась такою величезною пошаною та популярністю як “Джоконда”, не дивно, що з неї була зроблена найбільша кількість копій, які розійшлись по цілому світу.

Номер слайду 9

Сам Леонардо да Вінчі цінував “Джоконду” найбільше з своїх творінь. Коли на запрошення французького короля він покинув Італію, та переїхав жити до Франції, він взяв її з собою. Картина малювалась біля трьох років з 1503 по 1505 роки.

Номер слайду 10

Найзагадковішою частиною картини є знаменита посмішка Джоконди. Посмішка Джоконди не дає спокою художникам та мистецтвознавцям, які списали тони паперу, у спробі пояснити, що могла б означати ця цікава, загадкова, ледь помітна посмішка цієї шляхетної пані. Різні люди в її посмішці бачили різні і часом протилежні риси, такі як гордість, ніжність, кокетство, жорстокість, скромність. Однак не має жодних сумнівів в тому, що пані Ліза де Джокондо була дуже розумною, неординарною та вольовою жінкою.

Номер слайду 11

Дама з горностаєм 1485 р.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Таємна вечеря

Номер слайду 14

Благовіщення

Номер слайду 15

Діва з дитиною та св. Анною

Номер слайду 16

Портрет дами при Міланському дворі

Номер слайду 17

Портрет Джиневри діє Бенчі

Номер слайду 18

Портрет молодого чоловіка

Номер слайду 19

Мадона в гроті

Номер слайду 20

Діва з дитиною та дитиною св. Анни

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Іоан Хреститель

Номер слайду 23

А це вельми відомий вітрівіаньский чоловік Леонардо да Вінчі. Намальований ним як ілюстрація до книжки присвяченої працям Вітрувія Марка Полліона – античного архітектора та інженера, сучасника великого римського імператора Юлія Цезаря. Малюнок одночасно є витвором мистецтва та науковою працею. Чоловік, зображений на малюнку, являє собою відображення правильної симетрії людського тіла, і симетрії всесвіту в цілому.

Номер слайду 24

Шия та плече чоловіка

Номер слайду 25

Рафаель Санті (1483-1520) прожив лише 37 років, однак встиг навічно вписати своє ім’я в історію. Народився Рафаель у італійському містечку Урбіно, його батько Джованні Санті теж був художником і з юних років навчав живопису свого сина Рафаеля, який звісно набагато перевершив свого батька.

Номер слайду 26

Дона Велата

Номер слайду 27

“Сікстинська Мадонна” одна з найвідоміших картин художника. Намальована Рафаелем на замовлення Папи Юлія другого (того самого, що доручив Мікеланджело розмалювати стелю Сікстинської капели) на честь перемоги над французами, які нападали в ті часи на Італію. На картині Мадонна з маленьким Ісусом зображена в оточенні святої Варвари та папи Римського Сікста другого. Однак, чомусь образ папи на картині виявився більше схожий на самого Юлія другого.

Номер слайду 28

На своїх картинах Рафаель дуже любив малювати образ діви Марії (Мадонни). За що його навіть прозвали “Майстром Мадонн”. Мадонна з дитиною

Номер слайду 29

Мадонна. 1515

Номер слайду 30

Свята Сесилія

Номер слайду 31

Це одна з ранніх картин художника “Мадонна Конестабіле” (йому було лише 19 років, коли він намалював її)

Номер слайду 32

Свята Катерина. 1507

Номер слайду 33

Малая Мадонна Каупера. 1505

Номер слайду 34

Мадонна Бельведерская. 1506

Номер слайду 35

Розп’яття Христа

Номер слайду 36

Зняття з хреста. 1507

Номер слайду 37

Преображення. 1518-20

Номер слайду 38

Святе сімейство з ягнятком

Номер слайду 39

Джованна д. Арагон

Номер слайду 40

Великий вплив на творчість Рафаеля Санті мав живопис його геніального флорентійського колеги Леонардо да Вінчі. Ця картина “Дівчина з єдинорогом” написана художником під натхненням від знаменитої “Джоконди” Леонардо.

Номер слайду 41

«Три грації» — один із ранніх творів Рафаеля, написаний близько 1504 року. На картині зображені три Грації, — Невинність, Врода і Любов, — кожна тримає в руці досконалу золоту кулю, як символ досконалості.

Номер слайду 42

“Заручення Діви Марії” – на картині зображено Діву Марію під час її заручення з своїм майбутнім чоловіком Йосипом.

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Хто є хто на картині «Афінська школа».1. Леонардо да Вінчі в образі Платона і Аристотель. 2. Піфагор. 3. Діоген Синопський. 4. Мікеланджело в образі Геракліта. 5. Автопортрет. 6. Епікур. 7. Олександр Македонський. 8. Сократ. 9. Евклід. 

Номер слайду 45

“Афінська школа” одна з 4-ох фресок зроблена Рафаелем у папському палаці. Чотири фрески є алегоричними символами чотирьох колон, на яких тримається вся людська цивілізація: філософія, богослов’я, правосуддя та поезія. “Афінська школа” зрозуміло є втіленням філософії, на фресці зображені всі видатні філософи давньої Греції (незважаючи що вони жили в різні часи) такі як Піфагор, Сократ, Діоген, Епікур, Птоломей.

Номер слайду 46

Піфагор

Номер слайду 47

В центрі фрески зображено двох найпопулярніших філософів Платона та Аристотеля, (Образ Платона змальований з Леонардо да Вінчі) які ведуть філософську полеміку (суперечку) між собою. Про різницю у їхніх філософських поглядах говорять руки філософів, Платон показує на небо, рука ж Аристотеля направлена до землі.

Номер слайду 48

Диспут

Номер слайду 49

Мудрість , помірність і сила

Номер слайду 50

Парнас

Номер слайду 51

Мікеланджело Буонарроті(1475-1564)найбільшу заслугу та славу на поприщі мистецтва йому приніс знаменитий розпис стелі Сікстинської капели у Ватикані.

Номер слайду 52

У 1508 році Мікеланджело був запрошений папою Римським Юлієм другим до Риму, де папа доручив митцю розмалювати стелю славетної Сікстинської капели. Сама Сікстинська капела була побудована у 1481 році архітектором Джордже де Дольче на замовлення папи Римського Сікста четвертого.

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Стеля сікстинської капели – велике мистецьке творіння Мікеланджело, є плодом його безперервної та важкої праці, яка тривала на протязі чотирьох років, з 1508 по 1512 роки. Сам розпис стелі, яким займався майстер, був справжнісіньким героїчним вчинком, адже Мікеланджело доводилось його робити у дуже важких умовах, при поганому освітлені, лежачи на спині, на спеціальному помості. Площа стелі Сікстинської капели складає біля 600 квадратних метрів, на яких було намальовано близько 300 фігур. Розписом Мікеланджело займався один, без жодних помічників, а замовник роботи – папа Римський Юлій другий виявився дуже нетерплячим та постійно турбував майстра, бажаючи бачити, як йде робота. Кажуть, навіть якось розгніваний художник скинув з свого помосту дошки на папу, що дошкуляв йому своїми зауваженнями знизу.

Номер слайду 55

Попри всі труднощі, розписана стеля капели виявилась геніальним та грандіозним творінням Мікеланджело ,на якому зображена вся історія людства, починаючи з перших днів і до всесвітнього потопу.

Номер слайду 56

Мабуть, найвідоміший фрагмент стелі, який зображає створення першого чоловіка Адама.

Номер слайду 57

Цей фрагмент зображає створення Богом світил – Сонця, Місяця та зірок.

Номер слайду 58

Гріхопадіння Адама та Єви

Номер слайду 59

І наслідок гріхопадіння – їхнє вигнання з Раю.

Номер слайду 60

Тут вже зображено світовий потоп. На задньому фоні можемо бачити силует ковчега, який побудував Ной.

Номер слайду 61

Фреска “Страшного суда” була зроблена вже у другій половині життя великого майстра, робилась ним з 1536 по 1541 роки на замовлення папи Римського Павла третього.

Номер слайду 62

П‘ЄТАМікеланджело Буонарроті

Номер слайду 63

Мікеланджело БуонарротіДавид

Номер слайду 64

Мікеланджело БуонарротіМоісей

pptx
Додано
21 травня 2018
Переглядів
5557
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку