Презентація розроблена на основі змісту параграфів 9 та 10 підручника О. Тагліна "Основи здоров'я" (С. 43-53). Під час вивчення даного матеріалу учні називають наслідки незбалансованого харчування; наводять приклади своєї національної кухні; пояснюють, як формуються харчові звички; застосовують принципи харчування для здоров'я у щоденному житті; дотримуються правил розробки та зберігання харчових продуктів.У назві преентації (слайд 1) подане гіперпосилання на відеолекцію, записану вчителем основ здоров'я Василем Дяковим. Вона дозволяє використовувати даний матеріал для організації "перевернутого класу" та під час карантинів.
ОБМІРКУЙТЕ Й ОБГОВОРІТЬ СИТУАЦІЮ. Китайський кухар пишається вмінням приготувати рибу так, що за смаком її не відрізниш від курки. Він може годувати вас безліччю смачних і різноманітних страв, і ви при цьому перебуватимете в цілковитому невіданні, із чого саме приготовлена кожна з них. Японська ж їжа надзвичайно проста, а кухар прагне, щоб зовнішній вигляд і смак страви якнайбільше зберігали початкові властивості продукту, щоб риба або овочі навіть у приготовленому вигляді залишалися самими собою. Як ви можете пояснити такі відмінності в кулінарних уподобаннях китайців та японців?
ЗНАЙДІТЬ НЕОБХІДНУ ІНФОРМАЦІЮ І ДАЙТЕ ВІДПОВІДЬ НА ЗАПИТАННЯ. Спартанський обід був дуже простим: горох, боби, жито. Розповідають, що один аристократ, римлянин, потрапивши на спартанський обід, сказав: «дійсно, спартанці — найхоробріші люди. Усякий волів би тисячу разів померти, ніж їсти таку їжу». Як така їжа давала можливість спартанцям виховувати хоробрих і сильних воїнів?
ПРИНЦИПИ ОЗДОРОВЧОГО ХАРЧУВАННЯ • по-перше, енергетична цінність раціону харчування повинна відповідати енергетичним витратам організму; • по-друге, хімічний склад їжі має відповідати фізіологічним потребам організму в поживних речовинах, необхідно вживати різноманітні харчові продукти. До складу повноцінного раціону повинні входити поживні речовини п’яти класів: вуглеводи, жири, білки, вітаміни, неорганічні речовини й мікроелементи; • по-третє, необхідно дотримуватися оптимального режиму харчування.
ЗНАЙДІТЬ НЕОБХІДНУ ІНФОРМАЦІЮ І ПРОАНАЛІЗУЙТЕ СИТУАЦІЮ. Інна з мамою купували в магазині продукти. дівчина взяла з полиці сметану і швиденько поклала її до кошика. але мама запитала доньку: «А ти подивилася, який у цієї сметани термін придатності?». Інна здивувалася: «Ні. А навіщо? Я вважаю, що вона свіжа». Як ви гадаєте, що мама відповіла Інні?
ОСНОВИ БЕЗПЕКИ ХАРЧУВАННЯ Основи безпеки харчування. http://www.lit.dp.ua/oz/6.html ЇЖА - СВІЖА, ЯКІСНА Й ПРАВИЛЬНО ПРИГОТОВАНА ПОСУД ЧИСТИЙ ДОТРИМАННЯ УМОВ ЗБЕРІГАННЯ ПЕРЕД ПРИГОТУВАННЯМ ТА ЇДОЮ ПОМИТИ РУКИ Хвороби, які виникають від неправильного харчування https://harchi.info/articles/hvoroby-yaki-vynykayut-vid-nepravylnogo-harchuvannya
У холодильнику продукти можна зберігати певний час: масло вершкове — 6–14 діб у закритому посуді або фользі, молоко кип’ячене пастеризоване — 12–36 годин (прикрите, попередньо охолоджене), кефір — 36 годин, сметану — 72 години, вершки — 12 годин, сир — 36 годин, яйця — 14–21 добу, ковбасу копчену — 2–6 діб, сосиски, сардельки вищого сорту — 2 доби, ковбасу варену — 1 добу, свіжі овочі 1–7 діб.
«ЇСТИ Й ПИТИ ПОТРІБНО СТІЛЬКИ, ЩОБ НАШІ СИЛИ ЗАВДЯКИ ЦЬОМУ ВІДНОВЛЮВАЛИСЯ, А НЕ ПРИГНІЧУВАЛИСЯ (ЦИЦЕРОН)? • Продукти харчування мають бути свіжими, їжа — якісно приготованою. • У продуктах харчування не повинно бути шкідливих речовин. • Краще втриматися від частого вживання напівфабрикатів: продукти харчування мають бути натуральними. • Потрібно намагатися вживати більше свіжих овочів і фруктів, пити свіжі соки, молоко. • Не можна часто вживати смажену, печену, гостру, жирну, солону їжу. • До їжі треба додавати якомога менше соусів, кетчупів, гострих приправ, штучних харчових ароматичних добавок, барвників. • Не варто переїдати солодощів. Як ви розумієте народну мудрість: -Яка їжа — таке й здоров’я»?
ОБ'ЄДНАЙТЕСЯ В ГРУПИ ТА ДОСЛІДІТЬ СИТУАЦІЇ. ПРОАНАЛІЗУЙТЕ, ЧИ ДОТРИМУЮТЬСЯ ПРАВИЛ РАЦІОНАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ ВАШІ ОДНОЛІТКИ ТА ЧИ МОЖЕ ЦЕ ПРИЗВЕСТИ ДО ВИНИКНЕННЯ ХВОРОБ. Ситуація 1. Володимир завжди відмовляється від сніданку, проте дужо полюбляє їсти ввечері перед сном. Ситуація 2. Оленка потай від батьків ігнорує домашні страви, замінюючи їх цукерками, тістечками, бутербродами й хотдогами тощо. Ситуація 3. Павло надає перевагу вживанню значної кількості газованих напоїв, які містять суміш води, цукру або замінника цукру, ароматизатора, харчового барвника. Ситуація 4. Даринка готувалася дошкільної олімпіади й уживала тонізуючі напої в значній кількості протягом дня (кава, міцний чай, напої з горіха, кола тощо).