ПРЕЗЕНТАЦІЯ "Традиційні і сучасні системи харчування. Вибір харчових продуктів"

Про матеріал

Презентація розроблена на основі змісту параграфів 9 та 10 підручника О. Тагліна "Основи здоров'я" (С. 43-53). Під час вивчення даного матеріалу учні називають наслідки незбалансованого харчування; наводять приклади своєї національної кухні; пояснюють, як формуються харчові звички; застосовують принципи харчування для здоров'я у щоденному житті; дотримуються правил розробки та зберігання харчових продуктів.У назві преентації (слайд 1) подане гіперпосилання на відеолекцію, записану вчителем основ здоров'я Василем Дяковим. Вона дозволяє використовувати даний матеріал для організації "перевернутого класу" та під час карантинів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Учень: називає наслідки незбалансованого харчування; наводить приклади своєї національної кухні;

Номер слайду 2

ОБМІРКУЙТЕ Й ОБГОВОРІТЬ СИТУАЦІЮ. Китайський кухар пишається вмінням приготувати рибу так, що за смаком її не відрізниш від курки. Він може годувати вас безліччю смачних і різноманітних страв, і ви при цьому перебуватимете в цілковитому невіданні, із чого саме приготовлена кожна з них. Японська ж їжа надзвичайно проста, а кухар прагне, щоб зовнішній вигляд і смак страви якнайбільше зберігали початкові властивості продукту, щоб риба або овочі навіть у приготовленому вигляді залишалися самими собою. Як ви можете пояснити такі відмінності в кулінарних уподобаннях китайців та японців?

Номер слайду 3

ЗНАЙДІТЬ НЕОБХІДНУ ІНФОРМАЦІЮ І ДАЙТЕ ВІДПОВІДЬ НА ЗАПИТАННЯ. Спартанський обід був дуже простим: горох, боби, жито. Розповідають, що один аристократ, римлянин, потрапивши на спартанський обід, сказав: «дійсно, спартанці — найхоробріші люди. Усякий волів би тисячу разів померти, ніж їсти таку їжу». Як така їжа давала можливість спартанцям виховувати хоробрих і сильних воїнів?

Номер слайду 4

СИСТЕМА ХАРЧУВАННЯ СУЧАСНА ТРАДИЦІЙНА НАУКОВІ ТЕОРІЇ АЛЬТЕРНАТИВНІ ТЕОРІЇ ТЕОРІЯ ЗБАЛАНСОВАНОГО  ХАРЧУВАННЯ ТЕОРІЯ АДЕКВАТНОГО ХАРЧУВАННЯ ВЕГЕТАРІАНСТВО, М’ЯСОЇДІННЯ, СИРОЇДІННЯ ТА ІНШІ

Номер слайду 5

ПРИНЦИПИ ОЗДОРОВЧОГО ХАРЧУВАННЯ   • по-перше, енергетична цінність раціону харчування повинна відповідати енергетичним витратам організму;   • по-друге, хімічний склад їжі має відповідати фізіологічним потребам організму в поживних речовинах, необхідно вживати різноманітні харчові продукти. До складу повноцінного раціону повинні входити поживні речовини п’яти класів: вуглеводи, жири, білки, вітаміни, неорганічні речовини й мікроелементи;   • по-третє, необхідно дотримуватися оптимального режиму  харчування.

Номер слайду 6

ВІД ЧОГО ЗАЛЕЖИТЬ СИСТЕМА ХАРЧУВАННЯ? ПРОДУКТИ; ВІК; СПОСІБ ЖИТТЯ; ТРАДИЦІЇ.

Номер слайду 7

ЩО ІЗ ЗАПРОПОНОВАНОГО МОЖЕ ПОЗИТИВНО, А ЩО НЕГАТИВНО ВПЛИВАТИ НА ФОРМУВАННЯ ХАРЧОВИХ ЗВИЧОК У ДИТИНИ? ЧОМУ?

Номер слайду 8

ЗНАЙДІТЬ НЕОБХІДНУ ІНФОРМАЦІЮ І ПРОАНАЛІЗУЙТЕ СИТУАЦІЮ. Інна з мамою купували в магазині продукти. дівчина взяла з полиці сметану і швиденько поклала її до кошика. але мама запитала доньку: «А ти подивилася, який у цієї сметани термін придатності?». Інна здивувалася: «Ні. А навіщо? Я вважаю, що вона свіжа». Як ви гадаєте, що мама відповіла Інні?

Номер слайду 9

ОСНОВИ БЕЗПЕКИ ХАРЧУВАННЯ Основи безпеки харчування. http://www.lit.dp.ua/oz/6.html ЇЖА - СВІЖА, ЯКІСНА Й ПРАВИЛЬНО ПРИГОТОВАНА ПОСУД ЧИСТИЙ ДОТРИМАННЯ УМОВ ЗБЕРІГАННЯ ПЕРЕД ПРИГОТУВАННЯМ ТА ЇДОЮ ПОМИТИ РУКИ Хвороби, які виникають від неправильного харчування https://harchi.info/articles/hvoroby-yaki-vynykayut-vid-nepravylnogo-harchuvannya

Номер слайду 10

НА ЩО ЗВЕРТАЄМО УВАГУ ПІД ЧАС ВИБОРУ ПРОДУКТІВ?

Номер слайду 11

ПОЗНАЙОМТЕСЬ ЗІ СКЛАДОМ СМЕТАНИ. ЯКІ ОСНОВНІ ПОКАЗНИКИ ДОВОДЯТЬ, ЩО ЦЕЙ ПРОДУКТ – БЕЗПЕЧНИЙ?

Номер слайду 12

У холодильнику продукти можна зберігати певний час: масло вершкове — 6–14 діб у закритому посуді або фользі, молоко кип’ячене пастеризоване — 12–36 годин  (прикрите, попередньо охолоджене),  кефір — 36 годин,  сметану — 72 години,  вершки — 12 годин,  сир — 36 годин,  яйця — 14–21 добу,  ковбасу копчену — 2–6 діб, сосиски, сардельки вищого сорту — 2 доби,  ковбасу варену — 1 добу, свіжі овочі 1–7 діб.

Номер слайду 13

«ЇСТИ Й ПИТИ ПОТРІБНО СТІЛЬКИ, ЩОБ НАШІ СИЛИ ЗАВДЯКИ ЦЬОМУ ВІДНОВЛЮВАЛИСЯ, А НЕ ПРИГНІЧУВАЛИСЯ (ЦИЦЕРОН)? • Продукти харчування мають бути свіжими, їжа — якісно приготованою. • У продуктах харчування не повинно бути шкідливих речовин. • Краще втриматися від частого вживання напівфабрикатів: продукти харчування мають бути натуральними. • Потрібно намагатися вживати більше свіжих овочів і фруктів, пити свіжі соки, молоко. • Не можна часто вживати смажену, печену, гостру, жирну, солону їжу. • До їжі треба додавати якомога менше соусів, кетчупів, гострих приправ, штучних харчових ароматичних добавок, барвників. • Не варто переїдати солодощів. Як ви розумієте народну мудрість: -Яка їжа — таке й здоров’я»?

Номер слайду 14

ХВОРОБИ, ЯКІ ВИНИКАЮТЬ ПРИ НЕПРАВИЛЬНОМУ ХАРЧУВАННІ

Номер слайду 15

ОБ'ЄДНАЙТЕСЯ В ГРУПИ ТА ДОСЛІДІТЬ СИТУАЦІЇ. ПРОАНАЛІЗУЙТЕ, ЧИ ДОТРИМУЮТЬСЯ ПРАВИЛ РАЦІОНАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ ВАШІ ОДНОЛІТКИ ТА ЧИ МОЖЕ ЦЕ ПРИЗВЕСТИ ДО ВИНИКНЕННЯ ХВОРОБ. Ситуація 1. Володимир завжди відмовляється від сніданку, проте дужо полюбляє їсти ввечері перед сном. Ситуація 2. Оленка потай від батьків ігнорує домашні страви, замінюючи їх цукерками, тістечками, бутербродами й хотдогами тощо. Ситуація 3. Павло надає перевагу вживанню значної кількості газованих напоїв, які містять суміш води, цукру або замінника цукру, ароматизатора, харчового барвника. Ситуація 4. Даринка готувалася дошкільної олімпіади й уживала тонізуючі напої в значній кількості протягом дня (кава, міцний чай, напої з горіха, кола тощо).

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Переверзева Інна Євгенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Domanetska Valentina
    Дякую за допомогу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Василенко Катерина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Пащенко Ольга Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Дзевенко Марія Віталіївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
ppt
Додано
4 листопада 2018
Переглядів
21926
Оцінка розробки
4.9 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку