Презентація "Трагічні події в оповіданні «Неробочий Грицько Кривий» Михайла Грушевського"

Про матеріал
Трагічні події в оповіданні «Неробочий Грицько Кривий» Михайла Грушевського (позакласне читання)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Трагічні події в оповіданні«Неробочий Грицько Кривий»Михайла Грушевського. Склала вчитель української мови та літератури Поповська І. В.

Номер слайду 2

Михайло Грушевський. Пат­ріот українського народу, видатний історик і політичний діяч, перший президент України. Гігант української історіографії, автор неперевершеної "Історїї України-Русі", творець найбагатшої наукової спадщини.Є гідним символом української науки, культури, державності.

Номер слайду 3

ПерсонажіГрицько Кривий. Ганна. Дитина

Номер слайду 4

Грицько Кривий. Прийшов на село, назвавшись Гричуком, пристав за парубка. Згодом одружився на дівчині Ганні. Був невдоволеним важкою працею на пана, бо «робиш все, а нічого немає». Вирішив шукати кращої долі на новому місці і разом з дружиною втік від пана.

Номер слайду 5

Ганна. Сирота, що зросла між людьми. Брат, що жив в наймитах, був вбитий татарами. Рідних людей в дівчини не залишилось. Дівчата-однолітки почали виходити заміж, тож і самій захотілося родину, «щоб до неї обернутися, прихилитися». Коли зустріла Грицька, який повівся з нею ласкаво, погодилася вийти заміж за нього. Хазяї насміхалися та були проти шлюбу.

Номер слайду 6

Дитина. Була хворобливою, потребувала постійного догляду та піклування. Кволо реагувала на пестощі та ласкавості від батьків.

Номер слайду 7

Життя на новому місціНовий пан дозволив поселитися в порожній хаті та взяти шматок землі. Сусіди надали в позику речі, інструменти та худобу. У першу зиму роботи для Грицька не було, тож і грошей також.

Номер слайду 8

Подальші невдачіНеврожайний рік. Потреба віддавати борги. Панщина, що забирала багато сил та часу. Не вистачило коштів придбати власного вола, щоб обробляти землю.

Номер слайду 9

Остання крапля. Врожай видався великим, проте через панщину не вистало змоги його зібрати. Грицько почав пропускати панщину, через що його били. Пан примусив відшкодувати вартість вола, що загинув під час виконання наказу від пана.

Номер слайду 10

Втеча. Вирішали тікати, щоб не віддавати грошей за вола, незважаючи на те, що дитина була хворою. Не можна було зупинитись та переночувати в корчмі, бо їх могли переслідувати, знайти та побити.

Номер слайду 11

Трагедія. Довелося зупинитися в лісі, бо до сусіднього села було ще далеко йти. Від холоду та застуди дитина померла. Ганна почала винити чоловіка, той розлютився та вбив її, вдаривши ціпком.

Номер слайду 12

Подальша доля Грицька. Грицько зустрів мешканців сусіднього села та не зміг пояснити, хто він є. Вони знайшли вбиту жінку та її мертву дитину. Грицька схопили, катували та засудили до страти. Йому було байдуже, бо він дуже страждав через скоєне. Під час страти кат не зумів вбити чоловіка, але сильно поранив йому шию.

Номер слайду 13

Фінал. Рану гоїли, як уміли. «Грицько тим не клопотався. Його муки й страшні спогади зникли тепер, мов катівський меч їх перетяв».«Рана гнила. Грицько вмирав, і на дев’ятнадцятий день після своєї кари вмер «добровільно».«Порожніми вулицями містечка пронесли його тихою ходою шпитальні діди».

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

pptx
Додано
4 липня 2020
Переглядів
583
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку