Презентація "Транспорт речовин у тварин. Незамкнена та замкнена кровоносної системи. Кров, її основні функції"

Про матеріал
Тема: Транспорт речовин у тварин. Незамкнена та замкнена кровоносної системи. Кров, її основні функції Мета: розширити й поглибити знання учнів про транспорт речовин у тварин, типи кровоносних систем, функції крові; розвивати вміння порівнювати, робити узагальнюючі висновки; удосконалювати вміння знаходити взаємозв’язки між будовою і функціями органів та систем органів; виховувати любов до природи Очікувані результати: учні називають органи кровообігу тварин; характеризують транспорт речовин у тварин різних груп; пояснюють значення транспорту речовин для організму; уміють визначати тип кровоносної системи; порівнюють замкнену і незамкнену кровоносну системи. Обладнання: зошит, підручник, мультимедійна дошка. Тип уроку: комбінований урок.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Транспорт речовин у тварин. Незамкнена та замкнена кровоносної системи. Кров, її основні функції

Номер слайду 2

Бліцопитування1. Що таке дихання?2. Чим відрізняються аеробні організми від анаеробних?3. Які органи дихання притаманні сухопутним тваринам?4. Які особливості дихання амфібій?5. У чому полягають особливості дихання птахів?

Номер слайду 3

Запишіть у зошит. Транспорт речовин — це переміщення необхідних організму речовин до всіх тканин і органів, а кінцевих продуктів обміну — до органів виділення;кровоносна система — це система судин, по яких циркулюють рідини;основними елементами кровоносної системи є серце (або орган, який його замінює) і судини (капіляри, вени й артерії).артерії — це судини, по яких кров рухається від серця, а вени — це судини, по яких кров рухається до серця.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Гемолімфа — безбарвна або зеленувата рідина, яка циркулює по судинах і міжклітинних порожнинах багатьох безхребетних (членистоногі, молюски), що мають незамкнену систему кровообігу. Містить клітини: лейкоцити, зрідка еритроцити. Виконує таку саму функцію, що і кров.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Ознаки для порівняння. Незамкнена кровоносна система. Замкнена кровоносна система. Кровоносні судини. Перериваються. Не перериваються (цілісні)Рідина, що циркулюєГемолімфа. Кров. Приклади тварин. Молюски, членистоногіКільчасті черви, хребетні тварини. Порівняльна характеристика незамкненої і замкненої кровоносної систем

Номер слайду 6

Запишіть у зошит. Кров — рідина, що циркулює в кровоносній системі. Основні функції крові:транспорт газів; гормонів, забезпечує імунітет, транспорт поживних речовин і продуктів їх обміну;виконує важливу роль у збереженні температури тіла в птахів і ссавців.

Номер слайду 7

Дайте відповідь на запитання1. У яких тварин відсутня кровоносна система? З чим це пов'язано?2. У яких тварин незамкнена кровоносна система? Наведіть приклади.3. У яких тварин замкнена кровоносна система? Наведіть приклади.4. Які різновиди кровоносних судин ви знаєте?5. У чому різниця в будові серця у риб, земноводних і птахів?

Номер слайду 8

Домашнє завдання. Підручник (Соболь В.І., 2015 р.) §35 ст. 161-163

pptx
Додано
22 березня 2022
Переглядів
1882
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку