Презентація "Транспорт речовин. Взаємозв'язки між частинами роослини"

Про матеріал
Презентації містить матеріали до уроку "Транспорт речовин . Взаємозв'язки частин рослини".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Транспорт речовин. Взаємозв'язки між різними частинами рослин

Номер слайду 2

Транспорт речовин. Транспорт речовин – це процес пересування неорганічних та органічних речовин від кореня та листків до всіх клітин рослинного організму

Номер слайду 3

По яких шляхах пересуваються органічні речовини? Провідні тканини поєднуються в судинно-волокнисті пучки, часто оточені міцними волокнами механічної тканини. Судинно-волокнисті пучки проходять по всьому стеблу та  з'єднують кореневу систему з листям. Пересування води з розчиненими в ній мінеральними речовинами в рослині йде по судинах деревини у висхідному напрямку знизу вгору. Він залежить від сили всмоктування води клітинами кореневих волосків внизу і від інтенсивності випаровування нагорі. Коріння, поглинає воду з ґрунту, разом з нею постійно привносить в організм розчинені мінеральні солі. Потрапив із водою до рослини, солі не випаровуються, а залишаються в ній та утворюють так звану суху речовину. Накопичення сухої речовини в тілі рослини — результат спільної роботи коренів і листя. Висхідний тік води у рослині об'єднує всі органи рослини в єдине ціле. Крім цього, він необхідний для нормального водопостачання всіх клітин. Особливо він важливий для здійснення процесу фотосинтезу в листках.

Номер слайду 4

Пересування органічних речовин. Органічні речовини (вуглеводи), які утворилися в листках, надходять до всіх органів рослини по ситовидним клітинам лубу. Причому вони можуть переміщатися як вгору, так і вниз. Знаючи, як пересуваються в рослині поживні речовини, людина може керувати їх рухом. Наприклад, якщо обрізати бічні пагони у томата і винограду, можна направити до плодів ті органічні речовини, які використовувались при розвитку віддалених пагонів. Це прискорить дозрівання плодів і збільшить урожай.

Номер слайду 5

 Як можна довести, що корінь, стебло й листок пов'язані між собою транспортними шляхами?

Номер слайду 6

Присисна сила листків. У клітинах і судинах кореня вна­слідок заповнення їх водним розчи­ном, який вбирається кореневими волосками з ґрунту, виникає кореневий тиск, він забезпечує висхідний рух розчинів до надземної частини рос­лини. Випаровування води листками створює так звану присисну силу листків (що більше води вони випаровують, то інтенсивніше корінь поглинає її з ґрунту і водний розчин швидше надходить до надземних органів рослин).

Номер слайду 7

Кореневий тиск. Всмоктування і пересування води з розчиненими в ній речовинами відбувається у рослин завдяки кореневому тиску. Кореневий тиск можна спостерігати на експерименті. У кімнатної рослини зрізують стебло на висоті 10 см і на пеньок надягають коротку гумову трубку, яка з'єднує його зі скляною трубкою. Якщо ґрунт у горщику полити теплою водою, то вода починає підніматися по трубці і витікати з неї. Після поливу ґрунту дуже холодною водою вода з трубки не витікає. Таким чином, поглинання води коренем залежить від температури. Холодна вода погано поглинається корінням.

Номер слайду 8

Випаровування. ВИПАРОВУВАННЯ ВОДИ РОСЛИНОЮ– видалення з організму рослини води. • здійснюється всіма частинами тіла рослини, найбільш інтенсивно – листками (через продихи); • забезпечує надходження води з поживними речовинами з ґрунту і охолодження рослини , захищаючи рослини від перегріву

Номер слайду 9

Пристосування рослин до зменшення випаровування води. Листки видозмінені у колючки (Кактуси)Листки вкриті шаром воскоподібної речовини. Опушені листки(Шавлія, фіалки, пеларгонія)Листки скручені в трубочку(Ковила)

Номер слайду 10

Як у рослин відбувається газообмін?Газообмін, який необхідний рослині для поглинання кисню з повітря і виділення вуглекислого газу під час дихання або поглинання з повітря вуглекислого газу і виділення кисню під час фотосинтезу, забезпечується продихами, сочевичками покривної тканини, міжклітинниками основної тканини .

Номер слайду 11

Фітогормони — хімічні речовини, що виробляються в рослинах і регулюють їх ріст та розвиток. Утворюються головним чином в тканинах, що активно ростуть, на верхівках коренів і стебел. До фітогормонів відносять: ауксини, гібереліни, цитокініниабсцизова кислота. Регуляція життєвих функцій

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Фітонци́ди (від грецької phytón — рослина і лат. caedo — вбиваю) — біологічно активні речовини, що утворюються рослинами, які вбивають чи пригнічують зростання і розвиток бактерій, мікроскопічних грибів, та інші форми мікроорганізмів.  Термін запропоновано Б. П. Токіним в 1928 році. Цим терміном вчені назвали речовини, які виділяються живими клітинами багатьох рослин для захисту від шкідників і хвороб.

Номер слайду 14

Підведемо підсумки!Організм рослини є цілісною системою, у якому робота різних органів взаємоузгоджена. Зв'язки між різними частинами рослини насамперед забезпечують провідні тканини. Фітогормони - біологічно активні речовини, що регулюють у рослині різні процеси життєдіяльності.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Домашнє завдання Вивчити параграф 30

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Сульжик Надія Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Данелюк Ольга
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
13 січня 2022
Переглядів
8693
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку