ВИЩІ СПОРОВІ РОСЛИНИ

Про матеріал
Презентація для учнів 6 класу за темою: " Вищі спорові рослини", а також можна використовувати для підготовки до ЗНО.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВИЩІ СПОРОВІ РОСЛИНИпідготувала вчитель біологіїмурза т. а. Одеса 2021

Номер слайду 2

ВИЩІ СПОРОВІ РОСЛИНИ

Номер слайду 3

СПОРА – СПЕЦІАЛІЗОВАНА КЛІТИНА НЕСТАТЕВОГО РОЗМНОЖЕННЯСПОРОФІТ – НЕСТАТЕВЕ ПОКОЛІННЯ ЖИТТЄВОГО ЦИКЛУГАМЕТОФІТ – СТАТЕВЕ ПОКОЛІННЯ У ЖИТТЄВОМУ ЦИКЛІ РИЗОЇДИ – НИТКОВИДНІ КОРЕНЕПОДІБНІ УТВОРИ , ЯКИМИ МОХИ, ЛИШАЙНИКИ, ДЕЯКІ ВОДОРОСТІ ТА ГРИБИ ПРИКРІПЛЮЮТЬСЯ ДО СУБСТРАТУ Й ПОГЛИНАЮТЬ З НЬОГО ВОДУ. ЗАПЛІДНЕННЯ ВИЩІХ СПОРОВИХ РОСЛИН ВІДБУВАЄТЬСЯ ЗА ДОПОМОГОЮ ВОДИ!

Номер слайду 4

ВІДДІЛ МОХОПОДІБНІТІЛО ЗОЗУЛИНОГО ЛЬОНУ СКЛАДАЄТЬСЯ ЗІ СТЕБЛОВОЇ ЧАСТИНИ ТА ЛИСТКІВ. ДРІБНІ ЗАГОСТРЕНІ ЛИСТКИ РЯСНО ВКРИВАЮТЬ СТЕБЛО. ВОНИ ЗЕЛЕНІ, БО МІСТЯТЬ ХЛОРОФІЛ. МОХИ НЕ МАЮТЬ КОРЕНІВ, А ДО ГРУНТУ КРІПЛЯТЬСЯ БАГАТОКЛІТИННИМИ КОРЕНЕПОДІБНИМИ ВИРОСТАМИ. НА ОДНИХ ОСОБИНАХ СТАТЕВОГО ПОКОЛІННЯ РОЗВИВАЮТЬСЯ ЧОЛОВІЧІ ГЕНЕРАТИВНІ ОРГАНИ - АНТЕРИДІЇ , У ЯКИХ УТВОРЮЮТЬСЯ СПЕРМАТОЗОЇДИ, А НА ІНШИХ ЖІНОЧІ – АРХЕГОНІЇ, ДЕ І ФОРМУЮТЬСЯ ЯЙЦЕКЛІТИНИ. ОТЖЕ ЗОЗУЛІН ЛЬОН ДВОДОМНА РОСЛИНА.

Номер слайду 5

У життєвому циклі переважає гаметофіт

Номер слайду 6

ЯК УТВОРЮЄТЬСЯ ТОРФ? ВІДМЕРЛІ РЕШТКИ СФАГНУМІВ ТА ІНШИХ РОСЛИН. ЩО ЗРОСТАЮТЬ НА БОЛОТАХ , ЗАНУРЮЮТЬСЯ У ВОДУ. ОСКІЛЬКИ У БОЛОТЯНІЙ ВОДІ КИСНЮ ОБМАЛЬ , А СФАГНУМИ ВИДІЛЯЮТЬ ОСОБЛИВІ КИСЛОТИ , ЩО ГАЛЬМУЮТЬ РОЗВИТОК МІКРООРГАНІЗМІВ, ТО ВІДМЕРЛІ ЇХНІ ЧАСТИНИ НЕ ПЕРЕГНИВАЮТЬ. ВОНИ ОСІДАЮТЬ НА ДНІ БОЛІТ ПРОТЯГОМ ДЕСЯТКІВ, СОТЕНЬ І НАВІТЬ ТИСЯЧ РОКІВ , ПРЕСУЮТЬСЯ І УТВОРЮЮТЬ ТОРФ. ШАРИ ТОРФУ ІНКОЛИ СЯГАЮТЬ ДЕСЯТКІВ МЕТРІВ ЗАВТОВШКИ, А ЗА 10 РОКІВ ВИНИКАЄ ШАР ТОРФУ ЗАВТОВШКИ ЛИШЕ 1 СМ.

Номер слайду 7

УТВОРЕННЯ ТОРФУ

Номер слайду 8

ВІДДІЛ ПЛАУНОПОДІБНІПлаун булавоподібний - це багаторічна вічнозелена рослина оселяється у зволожених ділянках хвойних лісів. Повзуче стебло вилчасто галузиться, його довжина може досягати 3 метрів. Стебла вкриті дрібними лускоподібними листками. Від горизонтального стебла відходять додаткові корені. На верхівках деяких вертикальних пагонів розташовані спороносні колоски.

Номер слайду 9

У колосках утворюється велика кількість спор. Зі спор розвиваються заростки. Це особини статевого покоління, на яких розвиваються чоловічі та жіночі статеві органи. Проте заросток розвивається надзвичайно повільно - понад 10 років. У цей час заросток вступає у взаємовигідне співіснувння з грунтовими грибами. В основному ж плавун розмножується вегетативно. У життєвому циклі переважає спорофіт

Номер слайду 10

РІЗНОМАНІТНІСТЬ ПЛАУНІВСЕЛАГІНЕЛЛА ПЛАУН РІЧКОВИЙБАРАНЕЦЬ

Номер слайду 11

ВІДДІЛ ХВОЩЕПОДІБНІХВОЩІ - БАГАТОРІЧНІ ТРАВ’ЯНИСТІ РОСЛИНИ Ці рослини відомі як бур'ян і може зростати на городах і полях. Оселяється він на кислих ґрунтах зі зниженою родючістю. Тож хвощ польовий є біоіндикатором кислих ґрунтів, адже там, де він росте, ґрунт має підвищену кислотність. У ґрунті міститься багаторічне кореневище завдовжки 2 м, від якого відходять додаткові корені. На кореневищі утворюються маленькі бульбочки, в яких запасається крохмаль. Щорічно хвощ утворює два види вертикальних пагонів, які відходять від кореневища. Заввишки вони можуть сягати до 50 см.

Номер слайду 12

Навесні з'являються нерозгалужені пагони бурого кольору, які несуть розетки дрібних листків. І пагони, і листки позбавлені хлорофілу. На верхівках цих пагонів утворюються спороносні колоски. Після розсівання спор весняні пагони відмирають, а їм на зміну розвиваються зелені - літні. Ці пагони кільчасто галузяться, на бічних гілках розташовані маленькі клиноподібні листки, позбавлені хлорофілу. Тому фотосинтез відбувається у зелених стеблах. Із спор розвиваються особини статевого покоління - заростки. Вони мають вигляд дрібних пластинок, які ростуть на поверхні добре зволожених ґрунтів. Одні з цих заростків утворюють сперматозоїди, інші - яйцеклітини. Як і в інших спорових рослин, із зиготи розвиваються особини нестатевого покоління. У ЖИТТЄВОМУ ЦИКЛІ ПЕРЕВАЖАЄ СПОРОФІТ

Номер слайду 13

РІЗНОМАНІТНІСТЬ ХВОЩІВ1. - ХВОЩ ЗИМОВИЙ 2. - ХВОЩ СТРОКАТИЙ 3. - ХВОЩ ВЕЛИКИЙ 4. - ХВОЩ ЛІСОВИЙ 5. - ВЕЛЕТЕНСЬКІ ХВОЩІ

Номер слайду 14

ВІДДІЛ ПАПОРОТЕПОДІБНІ ПАПОРОТЕПОДІБНІ –рослини вологолюбиві та тіньовитривалі. Папороть складається із підземного пагона - кореневища, від нього відходять додаткові корені. Над поверхнею ґрунту розташовані лише великі листки. На нижній стороні листка розташовані групи спорангіїв. Розміщення спорангіїв на листку буває верхівкове, крайове, поверхневе, групами – сорусами.

Номер слайду 15

Листки більшості папоротей великі і сильно розсічені, можуть сягати 1,5 м заввишки і називаються вайями . Листки ці ростуть повільно своєю верхівкою. Зачатковий листок скручений равликоподібно, і лише на третій рік свого життя він розкручується.

Номер слайду 16

ЖИТТЄВИЙ ЦИКЛ ПАПОРОТЕПОДІБНИХКоли спори дозрівають, покривальця руйнуються і спори висипаються. За сприятливих умов зі спори розвивається особина статевого покоління (гаметофіт), яку називають заростком. Заросток має вигляд невеличкої серцеподібної пластинки діаметром 1 - 1,5 см. Від його нижньої частини відходять ризоїди.

Номер слайду 17

ЖИТТЄВИЙ ЦИКЛ ПАПОРОТЕПОДІБНИХТам само розташовані чоловічі (антеридії) та жіночі (архегонії) статеві органи. Але яйцеклітини та сперматозоїди в однієї особини дозрівають неодночасно, тому для перехресного запліднення потрібна наявність води. Після запліднення із зиготи розвивається особина нестатевого покоління (спорофіт). Спочатку вона отримує поживні речовини від заростка, а коли той відмирає, починає живитися самостійно. У ЖИТТЄВОМУ ЦИКЛІ ПЕРЕВАЖАЄ СПОРОФІТ

Номер слайду 18

Утворення кам’яного вугілля з залишків Папоротеподібних

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 січня 2022
Переглядів
2331
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку