Презентація "Транспорт, його роль у національній економіці та формуванні світового господарства. Види транспорту, їхні переваги та недоліки"

Про матеріал
Допоміжний матеріал до уроку географії у 9 класі з теми: "Транспорт, його роль у національній економіці та формуванні світового господарства. Види транспорту, їхні переваги та недоліки"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Пригадайте що таке секторальна модель економіки і скільки секторів вона охоплюєСектори економіки — це частини господарства, які мають подібні цілі, загальні характеристики, однорідні засоби праці.

Номер слайду 3

Третинний сектор економіки або сфера послуг — один із трьох секторів економіки в рамках гіпотези трьох секторів, який включає економічну діяльність, пов'язану з послугами.

Номер слайду 4

Третинний сектор охоплює

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Транспорт, його роль у національній економіці та формуванні світового господарства. Види транспорту, їхні переваги й недоліки

Номер слайду 7

Уявіть, що станеться, якщо разом зупиняться всі види транспорту?Які види транспорту вам відомі?

Номер слайду 8

Роль транспорту у національній економіці і формуванні світового господарства. Транспорт – це галузь виробництва, яка призначена для перевезення людей, вантажів, сигналів та інформації з одного місця в інше. Забезпечує виробництва сировиною, матеріалами, обладнанням і перевозить готові вироби до споживачів, важливий чинник обороноздатності країн. Транспорт належить до третинного сектору економіки, його називають «кровоносною системою економіки» Забезпечує побутові, робочі та туристичні поїздки людей, медичне обслуговування суспільства. Сприяє раціональному розміщенню підприємства, освоєнню нових території й природних багатства, об’єднує територію в соціально-економічне ціле, а країни і національні господарства — в єдиний світовий простір. Без транспорту неможливі особисті контакти людей у світі, розвиток міжнародної торгівлі та економічної інтеграції країн

Номер слайду 9

Види транспорту за способом переміщення. Головні види транспорту, які виникли на початку промислової революції (залізничний, водний), успішно виконували свої функції до середини ХХ ст. У другій половині ХХ ст. частка цих видів транспорту скоротилася, зменшилося значення морського транспорту в міжконтинентальному перевезенні пасажирів. Натомість швидко розвивалися нові види транспорту — автомобільний, трубопровідний (нафто- й газопровідний).

Номер слайду 10

Основні техніко-економічні показники роботи транспорту:

Номер слайду 11

Види транспорту за видами перевезень Пасажирський Пасажироперевезення — кількість перевезених пасажирів за певний проміжок часу (наприклад, упродовж місяця чи року.) Пасажирообіг —відображає кількість пасажирів, яких перевезли за певний проміжок часу на певну відстань; обчислюється як добуток кількості пасажирів на відстань перевезення і вимірюється у пасажирокілометрах. Вантажний Вантажоперевезення — це кількість перевезених за місяць чи рік вантажів у тоннах. Вантажообіг — кількість вантажу, що перевозиться за певний проміжок часу на певну відстань (обчислюється як добуток цих двох показників і вимірюється у тоннокілометрах — т∙км).

Номер слайду 12

ОСОБЛИВОСТІ РОБОТИ РІЗНИХ ВИДІВ ТРАНСПОРТУАвтомобільний транспорт – транспорт «від дверей до дверей» Основна його перевага — це висока маневреність і велика швидкість. Людям він забезпечує свободу пересування. Цей вид транспорту передбачає доставляння негабаритних вантажів. Використовують для перевезень на короткі та середні відстані Основними недоліками автомобільного транспорту є порівняно висока собівартість перевезень і мала вантажопідйомність транспортних засобів. Автомобільний транспорт здебільшого шкодить довкіллю, що також звужує сфери його застосування.

Номер слайду 13

Залізничний транспорт добре пристосований для перевезення пасажирів та вантажів за будь-яких погодних умов на великі відстані. Перевага - відносно невисока собівартість перевезень. Недоліки — значні затрати на будівництво та експлуатацію залізничних шляхів, порівняно невисока швидкість переміщення вантажів, низька можливість доставки до кінцевого споживача

Номер слайду 14

Морський транспорт Є найбільшим перевізником вантажів на міжнародних напрямках. Його переваги — низькі тарифи та висока вантажопідйомність, використання природних шляхів сполучення. Недоліком є низька швидкість, жорсткі вимоги до пакування і кріплення вантажів. Морський транспорт залежний від погодних і навігаційних умов, його обслуговування передбачає наявність складної портової інфраструктури. Внутрішній водний транспорт Переваги: Характеризується низькою вартістю перевезення вантажів, оскільки використовує природні шляхи сполучення — річки, озера. За умови перевезення вантажів, у яких маса перевищує 100 тонн, на відстань понад 250 км, цей вид транспорту — найдешевший. До недоліків належать повільна доставка, низька географічна доступність унаслідок конфігурації водних шляхів, мінливі навігаційні умови та сезонність роботи, які залежать від погоди і кліматичних умов (замерзання, обміління річок).

Номер слайду 15

Повітряний транспорт. Основними перевагами є найвища швидкість транспортування, можливість досягти віддалених районів. Недоліки: транспортні засоби мають незначну вантажопідйомність, забруднюють довкілля, їх функціонування залежить від погодних умов.

Номер слайду 16

здійснює переміщення нафти і нафтопродуктів, газу тощо на значні відстані.;трубопроводи місцевого значення для переміщення твердих сипучих речовин (змішуючи їх з рідинами) у районах видобутку і споживання мінеральної сировини (вугілля, залізної руди тощо). найдешевший, не потребує великої кількості персоналу для обслуговування і не використовує рухомі транспорті засоби. Трубопроводи за високої пропускної здатності забезпечують низьку собівартість транспортування та високий ступінь збереження вантажів. Проте трубопровідний транспорт може зашкодити довкіллю внаслідок масштабних аварій. Трубопровідний транспорт

Номер слайду 17

Узагальнення. Що таке транспорт?Яку роль відіграє транспорт у національній економіці та розвитку світово­го господарства?Про які показники роботи транспорту ви дізналися на уроці?Обґрунтуйте, яким видом транспорту доцільніше перевозити такі вантажі (враховуйте маршрут і відстань).1. Ранні овочі з Каховки (Херсонська обл.) до Києва.2. Кам’яне вугілля з Антрацита (Луганська обл.) до Дніпродзержинська.3. Пшеницю з Ізмаїла (Одеська обл.) до Туреччини.4. Сталь з Маріуполя до Великої Британії.

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Дослідження. Міські види транспорту обласних центрів України. Дізнайтеся, які міські види транспорту забезпечують основні перевезення пасажирів в обраному вами обласному центрі, їх основні напрямки та вартість пе­ревезень. Використовуючи мережу Інтернет, визначте, яку середню кількість паса­жирів щоденно перевозить кожен вид міського транспорту.

Номер слайду 19

Словник-довідник до теми «Транспорт»Вантажообіг — показник обсягу вантажної роботи транспорту, що обчислюється як добуток кількості перевезених вантажів на відстань перевезення. Густота шляхів сполучення — показник, що визначає довжину шляхів сполучення у розрахунку на одиницю площі території країни. Каботаж — плавання морських суден між портами однієї держави (великий каботаж — між портами різних морів, малий каботаж — між портами одного моря). Магістралі — найважливіші та найкраще оснащені й завантажені дороги міждержавного або внутрішньодержавного значення (залізничні, автомобільні). Морський пором — вид транспорту, призначений для перевезення залізничних ешелонів, автомобільного транспорту, людей через море або протоку. Пасажирообіг — показник обсягу пасажирських перевезень транспорту на відстань перевезення (визначається у пасажиро-кілометрах; на морському транспорті — у пасажиро-милях). Пропускна здатність транспортних шляхів — визначається максимальною кількістю (потягів, суден, автомобілів), яку можна пропустити за певний період за визначеного рівня технологічної оснащеності. Наприклад, двоколійна залізниця за добу пропускає 144 пари потягів. Собівартість перевезень — розраховується як витрати на перевезення одиниці транспортної продукції. (Перевезення морем нафти у три рази, а деревини у п’ять разів дешевше, ніж залізницею.)

Номер слайду 20

Транзит — перевезення вантажів з одного району в інший через територію третього. Транзитний коридор — перевезення вантажів з одного району в інший через територію третього. Транзитні перевезення — перевезення пасажирів і вантажів з одного пункту (країни) в інший (країну) через проміжні пункти (країни, область); перевезення вантажів без перевантажень на проміжних пунктах. Транспортна система — сукупність усіх видів транспорту, пов’язаних між собою з метою задоволення потреб населення і держави в перевезеннях пасажирів і вантажів. (Транспортні пункти, залізничні станції, аеропорти, транспортні вузли, річкові магістралі.)Транспортний вузол — населений пункт, в якому сходяться кілька видів транспорту і здійснюється обмін вантажем між ними. Транспортний центр — невеликий населений пункт, де сходяться дві-три лінії одного виду транспорту. Фрахт — плата за перевезення вантажу морським транспортом.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Dano Vasyluna
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Явна Надія Миронівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 березня 2022
Переглядів
6455
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку