Презентація "Торгівля як вид послуг"

Про матеріал
Допоміжний матеріал для проведення уроку з географії для учнів 9 класу з теми: "Торгівля як вид послуг. Форми торгівлі. Показники зовнішньої торгівлі. Торгівля в Україні"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Мозковий штурм- Що таке торгівля? Зовнішня? Внутрішня?- Які види торгівлі у нашому центрі? Оптова і роздрібна.

Номер слайду 3

Проблемне питання. Україна довгий час має негативне сальдо торгівлі. Поміркуйте, у чому позитивні та негативні прояви цього соціально-економічного явища?

Номер слайду 4

Торгівля як вид послуг. Показники зовнішньої торгівлі. Торгівля в Україні.

Номер слайду 5

ТОРГІВЛЯ ЯК ВИД ДІЯЛЬНОСТІзабезпечує обіг товарів, тобто їхнє переміщення із сфери виробництва у сферу споживаннявиникла в давнину, коли в окремих виробників з’явилося більше продукції, ніж необхідно для власних потреб.

Номер слайду 6

У ринковій економіці торгівля виконує низку важливих функцій:1) доставляє товари до споживачів; 2) продовжує процес ви- робництва(сортування, комплектування, пакування товарів); 3) змінює форму вартості з товарної на грошову і навпаки; 4) надає торгові послуги населенню в процесі реалізації товарів. Рівень розвитку торгівлі характеризує обсяг і структуру споживання в країні

Номер слайду 7

ФОРМИ ТОРГІВЛІподіляють на торгівлю товарами і послугамиторгівля може бути внутрішньою (усередині націо- нальної території) і зовнішньою (з іншими країнами)За стадіями товарообігу внутрішню торгівлю поділяють на: Гуртова торгівля охоплює продаж товарів партіями для виробничого споживання,здійснюють великі торговельні компанії, торгові доми, дистриб’юторські фірми Роздрібна торгівля займається продажем товарів безпосередньо громадянам

Номер слайду 8

Фактори, що впливають на динаміку, спрямованість та струк­туру зовнішньоторгових операцій:• розвиток прямих коопераційних зв’язків між філіями, до­чірніми та асоційованими компаніями ТНК;• зростання частки машин та устаткування в загальному об­сязі товарообороту за скорочення питомої ваги сировини та напівфабрикатів;• поява інтенсивно зростаючого сектора послуг та інформаційно-технологічного обміну;• лібералізація міжнародної торгівлі в процесі переходу біль­шості національних економік до відкритості;• розвиток інтеграційних процесів у різних регіонах світу;• активізація діяльності ТНК.

Номер слайду 9

Проаналізуйте дані діаграми

Номер слайду 10

Значення міжнародної торгівлі• є основним каналом, через посередництво якого формуються конкурентно-економічні параметри виробництва, рівень витрат, стандарти якості, критерії ефективності національної економіки;• інтенсифікує виробничий процес у національних господарствах з окремих напрямів;• сприяє більш раціональному використанню економічних ре­сурсів на всіх рівнях господарювання;• дозволяє повніше задовольняти зростаючі потреби населення;• надходження від експорту — суттєве джерело накопичення капіталу на потреби промислового розвитку.

Номер слайду 11

Економіку кожної країни умовно можна віднести до відкритої або закритої. Відкрита економіка — національна економіка, що вільно взаємодіє з економіками інших країн на ґрунті міжнарод­ного поділу праці. Економіка України класифікується як мала відкрита: вона не настільки велика та розвинута, щоб впливати на світову процентну ставку і не настільки ізольована, щоб не відчувати на собі вплив подій, що відбуваються за кордоном.

Номер слайду 12

Види торгівліВидами міжнародної торгівлі є: експорт (реалізація товарів і послуг за кордон) та імпорт (придбання товарів і послуг за кордоном). Форми міжнародної торгівлі представлені: обміном споживчими вартостями (засоби виробництва й предмети споживання); обміном технологіями (ліцензії, патенти, «ноу-хау»); торгівлею послугами (інжиніринг, консалтинг, обробка та передача інформації, експертиза проектів); безвалютним товарообігом (компенсаційні угоди, бартер кліринговий і паралельний).

Номер слайду 13

ПОКАЗНИКИ ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ1) обсяг експорту2) обсяг імпорту3) зовнішньоторговельний обіг — сума вартісних обсягів експорту та імпорту; 4) сальдо зовнішньої торгівлі — різниця між обсягами експорту та імпорту; 5) товарна структура експорту, імпорту — співвідношення у них різних товарних груп: сільськогосподарських і продовольчих продуктів, товарів видобувної ….6) географічна структура експорту, імпорту

Номер слайду 14

Проаналізуйте карту

Номер слайду 15

В останні роки обсяг експорту з України нарощується за рахунок сприятливої кон'юнктури світових ринків та постійного зростання цін у першу чергу на: чорні та кольорові метали, виробництво електричних машин(верстати, транспортні засоби, зброя). за­лізничних або трамвайних локомотивів, шляхового обладнання, добрив, руд, шлаків та золи; хімікати, окремі види продукції машинобудування, продовольчі товари (зерно, насіння соняшника, кукурудзи)

Номер слайду 16

-Україна здійснює зовнішньоторговельні операції з партнерами майже всіх країн світу.-Найбільшими торговельними партнерами України є країни, в яких обсяги експортних поставок товарів значні. До таких країн відносяться Російська Федерація — від загального обсягу експорту (зменшились), Туреччина — 7,7 %, Італія — 4,4 %, Польща — 3,4 %, Білорусь — 3,2 % та Німеччина — 3 %.-Україна купує багато товарів інших країн. Найбільші імпортні надходження здійснювались із Російської Федерації — зменшились, Німеччини — 8,2 %, Туркменістану — 7,8 %, Китаю — 6 %, Польщі — 5,1 %, Казахстану — 3,8 % та Білорусі — 3,5 %.- Україна має усі необхідні передумови (наукові розробки, технології, кваліфіковані кадри) для продукування широкого спектру послуг, які активно розвиваються на етапі становлення інформаційної економіки.

Номер слайду 17

10 млрд дол. США в експорті й понад 5 млрд — в імпортіекспорт Україною послуг - транспортні, телекомунікаційні, комп’ютерні, інфор- маційні, діловіімпорт - транспортні, фінансові, туристичні послуги. Партнери в експортно-імпортних операціях у сфері послуг є Росія, США, Німеччина, Велика Британія, Швейцарія, Кіпр, Бельгія, Естонія, Австрія, Франція, Польща, Нідерланди

Номер слайду 18

Імпорт Українимашини, транспортні засоби, устаткування, продукція хімічної промисловості, паливо. імпорт палива (природного газу, нафти, вугілля) різко скоротився внаслідок меншого його спо- живання.

Номер слайду 19

Закріплення вивчених знань. Які події останнього часу і як вплинули на розвиток зовнішньої торгівлі України?Назвіть глобальні та внутрішні чинники, що впливають на зовнішню торгівлю України. Які товари становлять основу українського експорту? Які товари Україна імпортує?

Номер слайду 20

Домашнє завдання. Підготувати інформацію про Світову організацію торгівлі (СОТ), ЄС, НАФТА, АСЕАН

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Жеребцова Алла
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
2 квітня 2022
Переглядів
9404
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку