Процес травлення в ротовій порожнині. Лабораторне дослідження №4 .Будова зубів. Епіграф Дерево тримається своїми коренями, а людина їжею.
Номер слайду 3
Проблемне питання Хто довго жує, той довго живе…
Номер слайду 4
Завдання: 1.Вибрати та розташувати в правильному порядку на дошці органи травної системи. 2. Установити відповідність функцій травної системи. 1. Видільна 2. Всмоктува-льна 3. Рухова 4.Секреторна А. забезпечує надходження перетравлених органічних речовин, солей, вітамінів і води у внутрішнє середовище організму; Б. забезпечує утворення залозистими клітинами травних соків, які містять ферменти; В. забезпечує жування, ковтання, пересування їжі по травному каналу та виділення неперетравлених решток; Г. забезпечує виділення речовин з внутрішнього середовища в просвіт шлунково-кишкового тракту, який приймає участь у підтримці кислотно-лужної та водно-сольового рівноваги. Д. забезпечує видалення з організму шкідливих і непотрібних продуктів обміну речовин, надлишку води, солей тощо.
Номер слайду 5
3. Яке значення травлення для організму людини? 4. Хліб — традиційний харчовий продукт. Чому в ротовій порожнині з’являється солодкий смак, якщо декілька хвилин жувати чорний хліб?
Робота в групах: створити інтелект-карти ІІ група гастроентерологи ІV група стоматологи ІІІ група біологи І група стоматологи Будова зуба, кількість та значення в травленні Слинні залози та слина Будова та функції язика Захвлорювання зубів профілактика
Номер слайду 8
ЗУБИ
Номер слайду 9
Захворювання зубів. Профілактика Ознаками карієсу є: темні плями на жувальній поверхні зубів, шорсткість поверхні зуба. підвищена чутливість до кислого і солодкого, холодного і гарячого, з'являється неприємний запах з рота.
Номер слайду 10
Язик
Номер слайду 11
Слинні залози Павлов І.П. 1904 рік - отримав Нобелівську премію за дослідження процесів травлення. Розробив фістульну методику, яка дозволяє вивчати діяльність здорового організму. Створив вчення про вищу нервову діяльність .
Номер слайду 12
Узагальнення і закріплення знань Тестові завдання 1. М’язовий орган, слизова оболонка якого містить смакові рецептори: а)губи б)мигдалини в) ясна г)язик 2. Остання пара зубів у людини з’являється: а)до 15 років б)до 25 років в) до 10-12 років г)до 30 років 3. Фермент слини: а) пепсин б)ліпаза в) мальтаза г)трипсин 4. Бактерицидна речовина, що міститься у слині: а)лізоцим б)пепсин в)амілаза г)каталаза 5. Компонент слини, що зволожує та обволікає їжу: а) вода б)муцин в) жовч г)солі 6. Завдяки ферментам слини в ротовій порожнині починається розщеплення: а) вуглеводів б)білків в) ліпідів г)солей
Номер слайду 13
Перевір себе…. 1. М’язовий орган, слизова оболонка якого містить смакові рецептори: а)губи б)мигдалини в) ясна г)язик 2. Остання пара зубів у людини з’являється: а)до 15 років б)до 25 років в) до 10-12 років г)до 30 років 3. Фермент слини: а) пепсин б)ліпаза в) мальтаза г)трипсин 4. Бактерицидна речовина, що міститься у слині: а)лізоцим б)пепсин в)амілаза г)каталаза 5. Компонент слини, що зволожує та обволікає їжу: а) вода б)муцин в) жовч г)солі 6. Завдяки ферментам слини в ротовій порожнині починається розщеплення: а) вуглеводів б)білків в) ліпідів г)солей
Номер слайду 14
Лабораторне дослідження 4 Зовнішня будова зубів 1.Виконати завдання за інструкцією лабораторного зошита стр.27 2.Виготовити моделі різних типів зубів.