Презентація. «Травма. Шлях самозціленя»

Про матеріал
Презентація для проведення інтерактивного заняття зі старшими класами, батьками, вчителями. Надає знання щодо проживання травматичного досвіду, профілактики ПТСР. Також знайомить з чіткім алгоритмом самозцілення після травматичного досвіду.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що таке травма? Шляхи самозцілення. КЗ «Лозівський ліцей №11» Корольова Ганна Володимирівна практичний психолог, соціальний педагог.

Номер слайду 2

Ми живемо в травмі. Триває війна, більшість з нас продовжує жити в ситуації травми. Ми не можемо це змінити, але зможемо ближче познайомитись, зорієнтуватись для того, щоб пройти крізь важкі випробування психічно здоровими, та зберегти здоров'я наших дітей. Травма – це раптова сильна та непереборна загроза безпеці людини. Під час травми руйнуються важливіші припущення про навколишній світ: що світ доброзичливий справедливий, та передбачливий.

Номер слайду 3

 Ситуації травми. Втрата близьких та родичів. Фізичні травми, ушкодження. Хвороба. Насильство (фізичне, емоційне, сексуальне)Присутність при насильстві. Медичні втручання. Переїзд. Втрата роботи, домівки. Стихійні лиха. Війна. Людина по різному переносе травму, на певних етапах людина не контролює власні реакції.

Номер слайду 4

У нас є у мозку мигдалеподібне тіло, яке реагує миттєвона загрозу, без аналізу ситуації: ЗАМРИ або ВТІКАЙ або НАПАДАЙ. Ми не можемо на це вплинути, це сутоінстинктивна реакція. Також є префронтальна кора –вона відповідає за розумні, зважені рішення. Можливо не одразу бити по носі, або втікати, а все ж таки домовитись. А ще є гіпокамп – він накопичує досвіт, формує нові нейронні зв'язки. Робота мозку під час травми.

Номер слайду 5

Зазвичай будь який досвід накопичується по довгому шляху від мігдалеподобного тіла через префронтальну кору до гіпакампа.

Номер слайду 6

Але під час травми шлях скорочується. Так ми накопичуємо досвіт тривожних реакцій мендалеподібного тіла без свідомого та обґрунтованого аналізу.

Номер слайду 7

Негативні наслідки травми. ПТСРПТСР або посттравматичний синдром – це невдале відновлення після травми. Невдале відновлення може мати негативні наслідки навіть через декілька років. Застрягання на провині, що можна було зробити щось інакше. Зострягання на звинуваченні інших. Застрягання на думках, що це покарання за щось. Схильність до суїциду. Розвиток залежностей.Ідентифікація з агресором. Психосоматичні захворювання. Розщеплення особистості. ПТСР потребує комплексної допомоги спеціалистів. Психотерапевта та психіатра. Самостійно людина не зможе відновитися.

Номер слайду 8

Але не все так погано!!!У людини до інстинктивного кейсу реакцій на травму, окрім ЗАМРМ, ВТІКАЙ або НАПАДАЙ є ще АВТОМАТИЧНЕ ПІДПОРЯДКУВАННЯ та САМОВІДНОВЛЕННЯ. Так, САМОВІДНОВЛЕННЯ. Близько 90% постраждалих здатні відновитися після травми самостійно вже продовж місяця. Дляцього, звичайно, потрібні певні умови.

Номер слайду 9

Шлях самозцілення.1 Самодіагностика. Вправа «Колесо». Позначте на колесі власного життя задоволеність від друзів, роботи, родини… Маючи на увазі, що ближче до центру – це погана задоволеність, а відмітка, ближче до краю колеса – повна задоволеність цим питанням.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

З'єднайте всі помітки однією лінією. Чи можна їхати на цьому колесі?Звідки можна взяти енергіюта куди її перенаправити?Як збалансувати?

Номер слайду 12

Шлях самозцілення.2 Вивільнення почуттів. Без вивільнення почуттів ми не зможемо подолати травму та здобути ресурси для відновлення. Коли нас розпирає смуток, злість, роздратування, ми схожі на пляшку з газованою водою, яку добряче струснули. Спочатку потрібно відкрити пляшку та випустити емоції. Пам'ятайте, що емоції, це завжди рух або енергія. Можливі способи вивільнення: крик, розмова, плач, біг, ходьба…

Номер слайду 13

Назвіть власний спосіб вивільнення почуттів.

Номер слайду 14

Шлях самозцілення.3 Пошук ресурсів. Вправа «Як що б я любила себе більше… »

Номер слайду 15

Закінчить речення. Усвідомте, чим ви можете підтримати себе зараз. Як можете допомогти собі у ці важкі часи. Заплануйте у часі конкретну дату та термін, коли ви виконаєте ці кроки піклування та любові до себе.

Номер слайду 16

Все буде Україна!!!

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
27 жовтня 2022
Переглядів
467
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку