Презентація тренінгу у роботі з вчителями початкових класів

Про матеріал
Тренінг Інтегрований урок – шлях до цілісного сприйняття учнями навколишнього світу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТРЕНІНГ Інтегрований урок-шлях до цілісного сприйняття учнями навколишнього світу Підготувала Підпала Тетяна Григорівна вчитель початкових класів,спеціаліст вищої категорії, вчитель-методист Городецького ліцею Сарненської міської ради Сарненського району

Номер слайду 2

І.Знайомство. Вправа .Королевство кривих дзеркал Загадка *Вона нічого не коштує, але створює багато чого. Вона збагачує тих, хто її отримує, не збіднюючи тих, хто її дарує. Вона триває мить, але пам'ять про неї залишається надовго. Немає таких багатіїв, які могли б її купити.

Номер слайду 3

Знайомство. Вправа.Королевство кривих дзеркал Немає таких бідних, які не стали б багатші її милістю. Вона створює щастя в домі, є паролем для друзів. Водночас її не можна ані купити, ані випросити, ані позичити, ані вкрасти, адже вона є цінністю, яка не принесе жодної користі, якщо не йтиме від чистого серця … (акшімсу)

Номер слайду 4

Очікування.Торбинка запитань Що входить в поняття інтегрований курс, інтегрований урок, бінарний урок, міжпредметні зв’язки. Як народжується інтегрований урок? Чи цікаво вчитися дитині під час проведення інтегрованого уроку? Які переваги інтегрованого уроку? Які недоліки інтегрованого уроку?

Номер слайду 5

Очікування.Торбинка запитань Ментальна карта- це що? Яка структура інтегрованого уроку? Як класифікують інтегровані уроки? Які вимоги до інтегрованого уроку? Скільки предметів можна інтегрувати? Які відмінності між традиційним уроком і інтегрованим? Які методи і прийоми використовують для впровадження інтеграції?

Номер слайду 6

II. Методичні посібники

Номер слайду 7

Інтеграція *Інтегрований урок – (від лат. поповнення) тип уроку, у якому навколо однієї теми поєднано відомості різних навчальних предметів. *Бінарний урок (від лат. подвійний)- різновид інтегрованого уроку, що органічно поєднує вивчення двох предметів,відомості з різних дисциплін розглядаються по черзі блоками. *Міжпредметні зв’язки – один предмет є основним, а відомості з іншого використовуються лише в допоміжній ролі з метою повторення, закріплення. *Інтегрований курс Я досліджую світ

Номер слайду 8

Інтегроване навчання Внутрішньопредметна інтеграція(послідовна) Зв’язки між темами, блоками навчальної інформації у межах кожного навчального предмета Міжпредметна інтеграція Зв’язки між різними навчальними дисциплінами

Номер слайду 9

Упровадження інтегрованого навчання.Низка запитань Яка частина навчального матеріалу одного предмета буде пов’язана з навчальним матеріалом іншого предмета? Із якою метою? Яким способом? У якій формі? Яким чином будуть використовуватися базові знання учнів з окремих навчальних предметів для усвідомлення та розв’язання міждисциплінарних проблем?

Номер слайду 10

Рівні зв’язків Змістові Операційно- діяльнісні Цінннісно- смислові Взаємозв’язки між навчальними предметами

Номер слайду 11

Формування способів дій (інтеграція навичок) Інтеграція перспектив Інтеграція змісту (тематична) Види міжпредметної інтеграції

Номер слайду 12

Урок *інтегрований *бінарний *урок з міжпредметними зв’язками Тематичні дні Тематичні тижні Навчальні проєкти Інтегровані курси Форми міжпредметної інтеграції

Номер слайду 13

Міжпредметні зв’язки Горизонтальні (інтегровані предмети вивчаються відірвано в часі, неодночасно, упродовж тижня, місяця) Вертикальні (інтегровані предмети вивчаються у близьких часових межах, протягом одного уроку, одного дня)

Номер слайду 14

Народження уроку I етап Проаналізуйте програму. Зіставте матеріал різних навчальних предметів. Визначте близькі за змістом теми. Оберіть єдину тему. ІІ етап 1.Залежно від теми, мети та завдань уроку визначається його тип. 2. У відповідності до теми, задач, типу уроку, добирається фактичний і дидактичний матеріал. 3. Обирається найбільш ефективне поєднання методів і прийомів – відповідно до поставленої мети, змісту навчального матеріалу, дидактичних задач навчальних предметів, що інтегруються..  4. Обмірковується структура уроку. Акцент робиться на самостійній пізнавальній діяльності учнів (а не заучуванні готових висновків), створенні проблемних ситуацій з урахуванням логіки навчальних дисциплін.  

Номер слайду 15

Класифікація уроків За дидактичною метою: 1. інтегровані уроки засвоєння нових знань 2. інтегровані уроки формування практичних умінь і навичок; 3. інтегровані уроки узагальнення і систематизації знань; 4. інтегровані контрольні уроки.

Номер слайду 16

Структура інтегрованого уроку * Організація класу *Повідомлення теми, цілей та завдань уроку; *Мотивація навчальної діяльності учнів; *Актуалізація та корекція опорних знань з усіх інтегрованих предметів; * Повторення й аналіз основних фактів, подій, явищ *Творче перенесення знань і навичок учнів у нові ситуації; *Узагальнення та систематизація навчальних досягнень учнів; *Підбиття підсумків уроку. Домашнє завдання

Номер слайду 17

Вимоги до інтегрованого уроку Загальні вимоги, яким повинен відповідати інтегрований урок 1.Використання нових досягнень науки, передової педагогічної практики, побудови уроку на основі закономірностей навчально-виховного процесу. 2. Інформація на уроці має бути в оптимальному співвідношенні всіх дидактичних принципів і правил. 3. Забезпечення належних умов для продуктивної пізнавальної діяльності учнів з врахуванням їх інтересів здібностей і потреб. 4. Зв’язок з раніше засвоєними знаннями і вміннями, опора на досягнутий рівень розвитку учнів. 5. Мотивація і активізація розвитку всіх сфер особистості. 6. Логічність і емоційність всіх етапів навчально-виховної діяльності. 7. Ефективність використання педагогічних засобів. 8. Зв’язок з життям, особистим досвідом учнів. 9. Формування практично необхідних знань, ,навичок, раціональних прийомів мислення і діяльності. 10. Формування вміння вчитися, потреби постійно поповнювати об’єм знань. 11. Ретельна діяльність, прогнозування, проектування і планування кожного уроку.

Номер слайду 18

Аудіали (Кабінет Міністрів) Візуали (Учні 1 класу) Кінестетики (Вчительська) Поділ на групи

Номер слайду 19

Аудіали (Кабінет Міністрів) У кінофільмі “Роксолана” султан Сулейман відвідував ринок під виглядом звичайного купця, щоб почути правду про себе, свої справи та життя підданих. Ваше завдання:використовуючи згаданий епізод з фільму, розіграйте сценку з Міністром освіти, в якій розкриєте переваги і проблеми інтегрованого уроку.

Номер слайду 20

Кінестетики(Вчительська) Завдання:складання ментальної карти(який предмет з яким інтегрує)

Номер слайду 21

Візуали (учні 1-б) Візуали наділені живою уявою, яскравою фантазією, багатою мовою. Ваше завдання: охарактеризуйте урок як вчитель, дотримуючись структури уроку, але з точки зору дитини, розпочинаючи наступними висловами: Мені сподобалось… Я дуже ціную… Я схвалюю… Я навчилася…

Номер слайду 22

ІІІ. Заключна частина Повернемося до торбинки. На початку заняття ви отримали горішок. Якщо ви отримали відповідь на поставлене запитання в ході заняття, залиште горішок, розколіть та скуштуйте. Ви досягли своєї мети! Якщо не отримали відповіді на запитання, поверніть його в торбинку. Для мене є над чим подумати! Дякую.

ppt
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
12 квітня 2021
Переглядів
506
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку